Nedjeljna čitanja

3. nedjelja kroz godinu

  Nastani se u Kafarnaumu da se ispuni što je rečeno po Izaiji. Mt 4, 12-23 Kad je Isus čuo da je Ivan predan, povuče se u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji.

Kad je Isus čuo da je Ivan predan, povuče se u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji: »Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, put uz more, s one strane Jordana, Galileja poganska – narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.« Otada je Isus počeo propovijedati: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim. I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu. I glas se o njemu pronese svom Sirijom. I donosili su mu sve koji bolovahu od najrazličitijih bolesti i patnja – opsjednute, mjesečare, uzete – i on ih ozdravljaše. Za njim je pohrlio silan svijet iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije.

Riječ Gospodnja.

Ušavši u stan jedne obitelji primijetio sam Patrika osmaša. Pozvao sam ga u ministrante. Malo se nećkao, ali je prihvatio. (tek sam kasnije saznao da je i njegov otac ministrirao). Zadužio sam ga da uređuje tekstove pjesama za vrijeme mise. Uskoro mu se više nije dalo uređivati te tekstove. Našao si je zamjenu i doveo Marka. Marko je doveo svog prijatelja Matea. I Mateo i Marko su postali ministranti. Na žalost Marko je nakon dvije godine prestao ministrirat, a čujem da ga rijetko viđaju u crkvi. Patrik i Mateo su nastavili ministrirat i bili su mi glavni pomoćnici u raznim projektima. Svaki prema svojim mogućnostima. Na sličan sam način pozvao i Velimira. I on je postao ministrant. Patrik i Velimir studiraju u Zagrebu, i veoma su uspješni. Mateo radi. Povremeno ih vidim zajedno. A nekako me najviše obraduje kada vidim da na raznim internetskim portalima brane vrijednosti o kojima smo često raspravljali za vrijeme naših ministrantski i inih susreta. Isplatilo se zvati. Nisam se umorio pozivam i danas. Dvanaest novih ministranta tome su dokaz. A što će biti od njih, samo Bog zna, a ja molim za sve njih.

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan