Nedjeljna čitanja

1. nedjelja došašća

  Bdijte da budete pripravni! Mt 24, 37-44 U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: Kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one – prije potopa – jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije – tako će biti i dolazak Sina Čovječjega.

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

Kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one – prije potopa – jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije – tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti.

Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.

Riječ Gospodnja.

Došašćem u kojem nas prate proroci, navješćujući trenutak u kojem će Bog pohoditi narod svoj. Ivan Krstitelj ne samo da navješta dolazak Spaitelj svijeta već će ga pozdravlja, pokazati i krstiti. Došašće nas upozorava na dolazak Božji na nekoliko načina, te nas potiče da osobno krenemo ususret Onome koji dolazi u ime Očevo. Znamo da je povijesno Isus, Mesija već došao, također znamo da će na koncu svijeta ponovno doći, kako je sam obećao, ali znamo također da nam po bogoslužju Crkve posebno dolazi u vrijeme Došašća. Brojni proroci stavljaju za uzor čekanja Gospodnjeg nočnog stražara! Što radi nočni stražar? On prije svaga bdije, pogledom uprtim u tamu čekajući kad će zarudjeti zora. Stražar posebno pažljivo promatra i osluškuje. Sve to radi ne samo za sebe već za cijeli grad, za cijelu zajednicu. Kao da proroci tijekom Došašća žele potaknuti svakoga od nas da budemo stražari koji će bdjeti, pažljivo promatrati i osluškivati sve što se pred nama i u nama događa. Zar nismo svjesni koliko opasnosti prijeti u prometu na cesti? Još više opasnosti prijeti na našem životnoj cesti. Zar nismo svjesni kako je opasno proći kroz život ne gledajući i slušajući što se oko nas događa? A u duhovnom smislu također se događaju opasne stvari i zar Došašće nije upravo ono vrijeme u kojem naša budnost i pažljivost treba biti posebno izoštrena. Ali na toj životnoj straži ne smijemo zaboraviti da: „Ako Gospodin grada ne čuva uzalud stražar bdi“ Neka nam Gospodin pomogne da stažarimo nad našim mislima, riječima, djelima, da nas nađe buden u molitvi raspjevane njemu na slavu.

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan