Najave

200 godina Césara Francka

Glazbena škola Karlovac se pridružuje proslavi 200. obljetnice rođenja velikog francuskog skladatelja. 

Glazbena škola Karlovac se pridružuje proslavi 200. obljetnice rođenja velikog francuskog skladatelja. 
Tom će se prilikom u subotu 10. prosinca 2022. na sam skladateljev rođendan u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu s početkom u 19.30 sati  održati koncert na kojem će nastupiti: 
Lucija Jelušić Šimatović – sopran, Radmila Bocek – sopran, Marko Ambruš – bariton, Erika Radusinović – violina, Anthony Havelka – violončelo, Božidar Križan – oboa, Ivor Reljić – saksofon, Nives Rački – harfa, Antonija Pisk – klavir, Maria Bilandžić – klavir, Monika Trgovčević Klišanin – klavir, Anita Kaić Poslek – orgulje, Katarina Penzar – orgulje, Krešimir Klarić – orgulje
Mješoviti zbor Glazbene škole Karlovac/dirigent: Manuela Budišćak
Na koncertu će se izvesti neka od najpoznatijih skladateljevih djela i pravih svjetskih evergreena, poput Panis Angelicusa, Violinske sonate, Preludija fuge i varijacije, te pjesame za glas i klavir, Danse lente, Offertoire, Agnus Dei i Final. 
 
César Franck, francuski skladatelj njemačko-belgijskog podrijetla, studirao je u Parizu klavir, kompoziciju i orgulje i tamo postao orguljaš u crkvi sv. Clotilde, te profesor orgulja i kompozicije na Konzervatoriju. Pisao je opere, oratorije, duhovna djela, orkestralna djela, komornu glazbu, pjesme za glas i klavir, te klavirska i orguljska djela. Njegov orguljski opus nije izrazito velik. Napisao je samo dvanaest velikih orguljskih djela, ali ga svejedno mnogi smatraju najvećim skladateljem orguljaške glazbe nakon Bacha . Njegova su djela bila neka od najljepših orguljaških djela koja su došla iz Francuske i postavila su temelje za francuski stil simfonijskih orgulja. Franckova je glazba temeljena na improvizacijskom orguljaškom stilu. Njegove romantične harmonije odlikuju se smjelim romatizmom, čestom modulacijom i plagalnim pomacima, te već upućuju na impresionizam. Franck je nastojao obnoviti klasičnu strukturu sonate i simfonije razvijajući sve stavke djela iz jedne osnovne teme. 

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.