Najave

Pismo kardinala Josipa Bozanića povodom Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Povodom početka zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koje će biti otvoreno 8. prosinca 2016. godine, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić obratio se svi vjernicima i vjernicama pismom koje vam donosimo u cijelosti:

Povodom početka zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koje će biti otvoreno 8. prosinca 2016. godine, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić obratio se svi vjernicima i vjernicama pismom koje vam donosimo u cijelosti:

"Već je prošlo više od devedeset godina od Prve sinode Zagrebačke nadbiskupije. Radostan sam što nakon višegodišnjih priprava, mogu najaviti početak sinodskih zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije te sve vas, draga braćo i sestre, u ljubavi Krista, Dobroga pastira, pozivam na molitvu za taj iznimno važan događaj za našu nadbiskupijsku Crkvu.

Kada sam na blagdan blaženoga Alojzija Stepinca, 10. veljače 2002.godine, najavio Sinodu, zajedno smo pošli na put koji sada promatramo sa zahvalnošću, jer se tijekom pretpripremnoga i pripremnoga razdoblja očitovala ne samo živost naše Nadbiskupije, nego nam je Gospodin darovao snagu svoga Duha i zauzetost vjernika da smo tijekom proteklih godina, pod okriljem pripreme Sinode, mogli pokrenuti uistinu lijepe inicijative i ostvariti hvalevrijedne pastoralne pomake koji se odražavaju u svim područjima nadbiskupijskoga djelovanja. Zahvalni za te plodove, nalazimo se pred zasjedanjima Sinode, želeći čuvati isti duh poniznosti i gorljivosti za našu nadbiskupijsku obitelj. U tom je razdoblju nastao Radni dokument (Insrumentum laboris) Sinode, koji je objavljen krajem 2015. godine kao temeljni tekst zasinodske rasprave.

Prema  odredbama  Pravilnika Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije tijekom mjeseca listopada 2016. godine bit će izabrani, a zatim i imenovani članovi Sinode.To će biti nova prigoda za povezivanje raznih nadbiskupijskih stvarnosti, kako bi seuz pomoć delegiranih i imenovanih zastupnika u sinodskim raspravama mogla osjetiti prisutnost cijele Nadbiskupije.

Svečanim euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Djevice Marije, 8. prosinca 2016. godine, bit će otvoreno zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Na taj ćemo način iz Svete godine milosrđa ući u godinu Sinode. Pozivam biskupe, prezbitere i đakone, redovnike i redovnice te vjernike laike da budu dionici toga molitvenoga početka djela na koje nas potiče Božji Duh, čiju ćemo pomoć zazvati na rad Sinode.

Osim toga, pozivam ponajprije župne zajednice, ali i svakoga pojedinog vjernika i vjernicu, da nakane vezane uz održavanje Sinode uključe u svoje molitve. Neka se u raznim prigodama moli Molitva za Sinodu. Od 1. nedjelje došašća (27. studenoga 2016.) do 4. nedjelje došašća (18. prosinca 2016.) neka se na svim misama s narodom poslije Popričesne molitve moli Molitva za sinodu.

Također je važno da vjernici nauče pjevati himan Sinode i da ga cijeloga ili jedan njegov dio vjerničke zajednice pjevaju u raznim prigodama. Vrijedno je na srcu imati istinu da je Sinoda dar Crkvi i slavlje Crkve koja osluškuje Božju riječ i nadahnuća, zahvaljuje i moli, pokreće se u ljubavi i čini dobro, s posebnom brigom za najpotrebnije.

Prvo zasjedanje Sinode bit će u petak i usubotu, 9.i10. prosinca 2016. godine u našemu Nadbiskupijskom pastoralnoin institutu u Zagrebu. Pred članovima Sinode najprije će se naći tema navještaja Božje riječi, evangelizacije, kateheze i vjeronauka, življenja Radosne vijesti i Objave. Sljedeće godine uslijedit će ostala zasjedanja, s ciljem da se u prvome dijelu 2018. zaključi rad Sinode i objave njezini zaključci.

Sinodu želimo živjeti kao novi zamah Duha, kao obnavljanje i jačanje blizine svih nas vjernika u domu naše Nadbiskupije. Vidimo potrebe u našim životima, potrebe što ih donose nove društvene okolnosti, ali u svemu je najpotrebnija naša privrženost Bogu i naše crkveno zajedništvo.

Bez obzira što će se zasjedanja i sinodske rasprave odvijati u sinodskoj dvorani,događaj Sinode je puno šiiri od samih zasjedanja i unjega su na razne načine uključeni svi vjernici. Zato je važna povezanost u molitvi, u susretima, praćenju događanja i raspravama koje će voditi prema dobru i prema duhovnoj obnovi naše Nadbiskupije. Sama zasjedanja naše Sinode stavljamo pod moćni zagovor naše nebeske Majke Presvete Bogorodice Marije i blaženoga  Alojzija Stepinca, moleći I žarko iščekujući njegovo proglašenjesvetim.

U zajedništvu vjere, nade i ljubavi, pozdravlja Vas i blagoslivlja Vaš nadbiskup, Josip kardinal Bozanić

 

 

 

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan