Događanja

Sveta Majka Tereza u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Majka Tereza proglašena je sveticom katoličke crkve a 5. rujna je obljetnica njenog preseljenja u nebo i dan kaju Crkva spominje u svojim liturgijskim slavljima.  Povodom te obljetnice donosimo vam članak objavljen u Župnom listu iz 1978. godine u broju 3 kada je Majka Terezija sa o. Antom Gabrićem posjetila Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu.

Majka Tereza proglašena je sveticom katoličke crkve a 5. rujna je obljetnica njenog preseljenja u nebo i dan kaju Crkva spominje u svojim liturgijskim slavljima.  Povodom te obljetnice donosimo vam članak objavljen u Župnom listu iz 1978. godine u broju 3 kada je Majka Terezija sa o. Antom Gabrićem posjetila Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu.

"Nismo se tome nadali, nismo se usudili to ni zamoliti, a ipak se dogodilo da nas posjetiše Majka Terezija i otac Ante Gabrić. Bilo je to na Veliki petak nešto poslije 9 sati ujutro. Dočekao ih je lijep broj vjernika iz ove i drugih župa i srdačno pozdravio. Nakon kratkog poklona pred presevetim u pobočnoj lađi, drage goste je pozdravio domaći župnik i skupina mladih. Potom je pročitan odlomak Evanđelja o Isusovoj muci.

Tada svi pažljivo slušaju razlaganje Majke Terezije. Mislima nas odvodi na događaje Velikog Petka u ove jutarnje sate,  da bi potom prešla na temu o djelotvornoj kršćanskoj ljubavi, kojim zapravo činimo samom Isusu što činimo bijednima. Naglasila je naš poziv: Bog nas je stvorio da budemo sveti. Dužnost nam je da budemo sveti. Govorila je o radu svojih sestara s gubavcima, s umirućima i drugim bjednicima. One imaju uz zavjet čistoće, siromaštva, poslušnosti i zavjet služenja najsiromašnijima. Svoje izlaganje je potkrijepila živim primjerima koje susreće u svom radu. Preporučila se svima u molitvu, pozvala nas je na klanjanje Isusu u presvetom oltarskom Sakramentu i na posvetu obitelji presvetom Srcu Isusovu. Svi su je dobro razumjeli, premda već odavna nije bila  na rodnoj grudi. Jedan četirigodišnji mališ reče za Majku Tereziju da je ona stara, ali govori mlado.

Potom je govorio o. Ante Gabrić, svježe i odlučno. Spominje kako se u čitavoj indiji Veliki Petak slavi kao veliki blagdan, ne rade škole ni tvornice ni druge ustanove. Nas poziva da Veliki petak proslavimo ne smo nekom molitvom, pjesmom, nego je potrebno da se u nama nešto dogodi, nešto promjeni na bolje. – Isus je rekao na križu da žeđa. –Žeđ je to za dušama. Potrebno je obraćanje. –Manje govora, više rada, više žrtava! –  Teški su naši narodni grijesi. Kad je stigao u domovinu, govori o. Ante, nakon trideset dvije godine, i stupio na splitski aerodrom , prva riječ koju je čuo bila je da je jedan opsovao Gospi. Grozno je to. S bolju i gorčinom govori i tome i drugim našim grijesima. Poziva nas na čvrstu odluku na ovaj Veliki Petak: Isuse, nećemo te više vrijeđati! I ovaj dan neka bude bez slušanja radia i televizije, da se saberemo i skrušimo, da sredimo račune s Bogom. Preporučuje nam i inače dnevno deset minuta zatvoriri televizor i obaviti obiteljsku molitvu. Time se ništa neće izgubiti, a mnogo dobiti. Koji su to pokušali veoma su s time zadovoljni. Učinimo po geslu Majke terezije „nešto lijepo za Boga“.

Potom su cijenjenim misionarima uručene uspomene iz dubovačke župe uz prilog za potrebe misija. –I vlč. Ferdo Vražić uručio je prilog za misije od švaračke župe, a dvije časne sestre dadoše duhovno cvijeće, koje je u tome da su za nakane misija kroz korizmene petke postile o kruhu i vodi.

U spomen knjigu upisaše ove riječi:

Ljubimo jedan drugoga kao što je Isus ljubio nas – da po toj ljubavi postanemo sveti – kao što je naš nebeski Otac svet. Molite za nas i naše siromahe. M. Tereza, 24. 3. 78.

Isuse, sve za Tebe i duše! Daj mi snage do križa! Uz blagoslov dragoj župi sv. josipa i uz preporuke u molitve. o. Ante Gabrić

U obostrano srdačnom raspoloženj izlazeći iz crkve kroz mnoštvo pozdravljali su se majka Terezija i o. Ante Gabrić s vjernicima, u nekom svetom ganuću. Na izlazu prisutnima se dijelile spomen sličice.

Maka terezija je htjela nakon obreda u crkvi presv. Trojstva u Karlovcu ponovno se vratiti u Dubovac i malo pomije razgledati slike križnog puta, koji joj se svidio, ali zbog kratkoće vremena, to je ipak moralo izostati.

Hvala dragim gostima na posjetu! –Svojim riječima, pa več i samom pojavom ohrabrili su nas u našoj vjeri! Neka im Svemogući dade snage da do konca izdrže na tom tako plemenitom radu! Ne zaboravimo ih, ni njihovh riječi! Ni njihove molbe, da za njih ,molimo!"

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu