Događanja

Dubovčaki 50 + započeli druženje u Josipovom svetištu

Tradicionalnom, 8. po redu, ovogodišnjem druženju Dubovčaka 50+ odazvalo se 48 Dubovčaka iz tzv. „dubovačkog mikro kvarta“. Svi nazočni su uz tradicionalnu razglednicu s prošlogodišnjeg susreta dobili i kapu s natpisom “50 plus”.

Tradicionalnom, 8. po redu, ovogodišnjem druženju Dubovčaka 50+ odazvalo se 48 Dubovčaka iz tzv. „dubovačkog mikro kvarta“. Svi nazočni su uz tradicionalnu razglednicu s prošlogodišnjeg susreta dobili i kapu s natpisom “50 plus”.S obzirom na veliko zanimanje za knjigu „Dubovčaki 50 plus“ koja je objavljena prije dvije godine dogovoreno je da će se za iduće druženje 2017. godine pripremiti nova monografija, većega formata, na 250-300 stranica, a kojom će se obuhvati širi dio Dubovca od dosadašnjeg „mikro kvarta“. Projekt će financirati samostalno, ali neće, ukoliko bude, odbiti niti pomoć sponzora koja je uvijek dobrodošla.Ovim putem pozivaju se svi Dubovčaki koji imaju bilo kakvu obiteljsku fotografiju koja još nije objavljena, kao i podatke o svojoj obitelji, da ih ostave u Pivnici Đovi.

Na samom početku druženja zapalili su lampion i pomolili se pod križem kod Nacionalnog Svetišta Svetog Josipa na Dubovcu za sve prijatelje Dubovčake kojih više nema među živima, te se za uspomenu na ovogodišnji susret fotografirali na stepenicama Svetišta, ispred Svetih vrata. Na susret je došao i mon. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, koji je okupljene kroz Sveta vrata (prolazak kroz sveta vrata simbolizira prolazak iz svijeta grijeha u svijet čistoće) proveo u crkvu. Direktor Svetišta je potom okupljene upoznao s aktivnostima koje provodi Nacionalno svetište te ih ukratko izvijestio i o planovima oko sanacije klizišta kod crkve Majke Božje Snježne. – Zajedno za Dubovac možemo puno više učiniti – pozvao je na suradnju rektor Svetišta. Nakon što su izmolili Očenaš zajedno su se sa župnikom Župe Blažene Djevice Marije Snježne mons. Senteom uputili se prema Pivnici Đovi gdje je druženje nastavljeno u ležernijem tonu.

Na zidnim novinama u Pivnici izložene su fotografije puta Zlatka Satlera (šetnica od početka Nemčićeve – pored crkve – do starog grada) kojima Dubovčaki 50+ ovim putem žele upoznati širu javnost o potpunoj devastaciji jedne od najljepši dubovačkih šetnica. Izložba od 47 fotografije i kratkim uvodim tekstom o tome što one prikazuju ostati će tijekom godine izložena na terasi Pivnice kako bi se građani bolje mogli upoznati s ovom problematikom. Prošle 2015. godine s ovoga smo mjesta uputili dopis Gradonačelniku upozorivši na dva problema Dubovca – 1. Uništavanje jezgre starog Dubovca i 2. Spašavanju kulturne baštine Dubovca. Tom prigodom upozorili smo da je zemljište Bastijančićeva vrta, koji se nalazi tik uz staru zgradu OŠ Dubovac, klizište na Nemčićevu ulicu ispred Čavlovićeve kuće čime je opasno zaprijetio prolaznicima, a naročito đacima. Djelomično je započela rekonstrukcija Nemčićeve ulice (od Gostionice Mirni kut) ali zbog nama nepoznatih razloga neće biti rekonstruirana do kraja (raskrižja s ulicom Dubovac) tako da će i dalje ostati problem odrona zemlje sa Bastijančićeva vrta na ulicu. Čest tranzitni promet vozila kroz Marmontovu aleju, a naročito Ulicu Dubovac, ugrožava stare kuće koje su dio dubovačke povijesne cjeline. Kanalizacija sagrađena prije 107 godina propada.Pojedini objekti su stari i stoljeće te vrlo gust promet vozila, naročito teških kamiona s velikim osovinskim pritiskom, ih oštećuje. Velik problem stvara i nepostojanje autobusne stanice pred kućnim brojem 19. Rečeno nam je da je to državna cesta koja nije u ingerenciji Grada Karlovca te da se ništa ne može učiniti.

Zatim, da jedna od najstarijih kuća na Dubovcu u Šporerovoj ulici, slobodnostojeća jednokatna kurija, takozvana kuća Vinski, sagrađena u prizemlju od kamena a prvi kat od hrastovih „planjki“ s otvorenom verandom, propada i da treba hitnu sanaciju. Na sastanku s gradonačelnikom i pročelnicima objašnjeno nam je da se zasad ne mogu izvoditi nikakvi radovi dok vlasništvo nad kućom ne bude uređeno. Na temu „Podsjetimo se naših zaboravljenih sugrađana“ inicirali smo postavljanje spomen ploče na kuću u kojoj se danas nalazi ured Gradske četvrti a gdje je 40 godina živio pravnik Leo Pfeffer koji se proslavio kao sudac istražitelj u sarajevskom atentatu. Udovoljeno je postavljanju spomen ploče na kuću Pfeffer. Novi naš apel upućen je na potpunu devastaciju Puta Zlatka Satlera (šetnica od Nemčićeve pored crkve do starog grada). Potpuno su devastirane klupe, stepenice, sve noćne lampe su razbijene tako da noću nije za šetnju, kanalizacija i žljebovi za vodu su zaštopani i obrasli u žbunje, porušeno drveće se ne odvozi i sprječava prolaz građanima, razrijeđena je šumica podno crkve, od odrona zemlje prema školskom igralištu srušio se križni put koji se već godinama ne vraća na svoje mjesto, kablovi vire iz zemlje… Pozivamo gradske strukture da za početak urede i očiste put Zlata Satlera a dugoročno da sačine projekt potpune sanacije i uređenja.”

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora