Događanja

Sahranjen vlč. Ivan Troha

mons. Mato Uzinić, riječki nadbiskup predvodio je misno slavlje za preminulog svećenika Riječke nadbiskupije vlč. Ivana Trohu u župnoj crkvi u Prezidu, u utorak 5.9.2023.

Misu zadušnicu i sprovodne obrede vodio je mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup u zajedništvu s tridesetak svećenika iz matične Riječke nadbiskupije, Gospićko senjske biskupije u kojima je vlč. Troha djelovao, te svećenika iz Karlovca u kojem je vlč. Troha živio zadnje tri godine.

U ime Riječke nadbiskupije od vlč. Ivana oprostio se mons. dr. Mario Tomljanović, generalni vikar, zatim je pročitana sažalnica mons. dr. Zdenka Križića, Gospićko senjskog biskupa, obzirom da je vlč. Troha kao svećenik službovao u Cvitoviću župi Gospićko senjske biskupije. Zadnje dane života vlč. Troha proveo je u karlovačkoj bolnici, gdje su ga posjećivali karlovački svećenici donoseći mu Isusa u hostiji. Jedan takav susret opisao je vlč. Dragutin Goričanec, župnik Završja.
Nakon mise zadušnice, povorka ožalošćeni vjernika iz rodnog Prezida, župa u kojima je djelovao te Karlovca u kojima je proživio zadnje tri godine s posmrtnim ostacima vlč. Ivana Trohe krenula je prema mjesnom groblju gdje je položeno tijelo svećenika Ivana. Župni zbor iz Gerova, animirao je pjevanje na misnom slavlju te se od svog župnika oprostio prigodnom pjesmom posvećenoj Gorskom Kotaru.

Ovdje donosimo zapis povodom proslave 50 godina svećeničke službe vlč. Ivana Trohe, kojega smo objavili u Župnom listu

Vlč. Ivan rođen je 18. listopada 1945. u Prezidu u Gorskom Kotaru u Župi svetog Vida na granici sa Slovenijom. Osnovnu školu završio je u Prezidu. Prvu godinu srednjoškolskog obrazovanja učio je na farmaceutskoj školi u Zagrebu. Srednjoškolsko obrazovanje nastavio je u malom sjemeništu u Rijeci, da bi zadnji razred i maturu položio u pazinskom sjemeništu. Nakon vojnog roka u Sturmici u Makedoniji od 18 mjeseci upisuje Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci gdje nakon pet godina studija diplomira iz crkvene povijesti pod nazivom „Glagoljsko štamparstvo” kod prof. Emanuela Hoška, franjevca.

Svećenički je red primio 22. travnja 1972. godine po rukama mons. Josipa Pavlišića, tadašnjeg riječkog koadjutora, u riječkoj katedrali svetog Vida. Mladu misu slavio je 7. svibnja 1972. godine u rodnoj Župi svetog Vida u Prezidu. Bilo je to prvo mladomisničko slavlje u Prezidu. Nekoliko godina kasnije mladu misu slavio je i vlč. Josip Malnar, koji je preminuo 2013. godine kao župnik Plešca i Čabra.

Godine 1972. vrši službu kapelana u Župi Presvetog Trojstva u Otočcu. Iste godine u listopadu postaje župnik svetog Nikole biskupa u Cvitoviću odakle je premješten u rodni Gorski Kotar u Župu Gerovo 1985. godine.

Od 2000. godine dobiva na upravu i župe: svetog Vida – Prezid, svetog Andrije – Tršće, svetog Antuna Padovanskog – Čabar i Presvetog Trojstva – Plešce, kojima upravlja do 2003. kada spomenute župe preuzima vlč. Tomislav Ravnjak, koji je do tada vršio službu župnog vikara kod vlč. Trohe. A župu Plešce i Čabar preuzima vlč. Malnar.

Na području Župe Gerovo nalazi se marijansko svetište Sveta Gora gdje se časti Majka Božja Karmelska. Glavno proštenje je drugu nedjelja u rujnu koje se slavi u petak, subotu i nedjelju, zatim za Gospu Karmelsku, Veliku Gospu. Redovite mise u spomenutom svetištu slavile su se od početka svibnja do kraja listopada. U spomenuto svetište dolaze Primorci iz Bakarskog dekanata, iz otoka Krka, a dolaze i vjernici susjednih župa Čabarskog, odnosno Delničkog dekanata. U spomenuto svetište rado dolaze i susjedni Slovenci iz župa: Fara i Kočevje, gdje su se mise slavile i na hrvatskom i na slovenskom jeziku. Vlč. Ivan Troha Gospi Karmelskoj na Svetoj Gori prvi je put hodočastio u svojoj 5. godini kada je sudjelovalo na mladomisničkom slavlju vlč. Ivana Mrle, rodom iz Hriba. To ga je mladomisničko slavlje posebno oduševilo i imalo veliki utjecaj za izbor kasnijeg zvanja. Nadalje, njegovu naobrazbu te ljubav prema svećeništvu usadio mu je slovenski svećenik vlč. Janko Weingler, župnik Prezida koji ga je još kao malog dječaka naučio svirati orgulje te podupirao i pomagao na različite načine tokom cijelog vremena školovanja za svećenika. Poznati župnik Tršća, Gerova i Hriba, vlč. Jakov Amštat ga je pak učio kako se vodi svetište.

Vlč. Ivan, zlatomisnik, trenutno kao umirovljeni svećenik pomaže u Župi svetog Martina u karlovačkom Hrnetiću i rado ispovijeda u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

„Bogu hvala i Blaženoj Djevici Mariji što sam mogao proslavi 50. obljetnicu svog svećeničkog ređenja kojega sam oduvijek želio i ostao vjeran Kristu u proteklih 50 godina svećeničke službe”, ponizno zaključuje vlč. Ivan Troha.

Margareta Kovačević, djevojka iz hrnetičke župe, o velečasnom Ivanu je zapisala:

„Vlč. Ivan je, predavši sebe i svoj život Bogu, dopustio da ga On u svome Svetom Duhu vodi i zaista bude Kristovo svjetlo svima koje susreće. On je neiscrpno vrelo radosti i duhovnosti čije priče i zagonetke izmame osmijeh na lice, dok propovijedi kojima lomi Božju riječ otvaraju oči i uši, preobražavaju srca te potiču da se nikada ne umorimo slijediti Krista i hodati putem svetosti. Tek tada Bog ostvaruje svoj plan koji je imao s nama kada nam je dao dar života. A život – život je poput mozaika složenog od djela koja ostaju iza nas. Zato ne zaboravimo činiti dobra djela, biti Božji i radosni u srcu poput vlč. Ivana.

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan