Događanja

Otvorena izložba “Za križem”, Daniela Butale

U Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu otvorena je izložba “Za križem” karlovačkog akademskog slikara, grafičara i crtača Daniela Butale, povodom proslave 329. obljetnice izbora svetog Josipa za glavnog zaštitnika Hrvatske. Izložbu je otvorio i kratko govorio o autoru, izvanredni prof. art. Tomislav Buntak, prodekan za upravu i financije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Međutim, najznačajniji detalj iz prodekanovog izlaganja je to da će u buduće nastojati pojedine izložbe iz Zagreba, ili studentske radove na temu sakralne umjetnosti, dovesti u Karlovac i izložiti u Nacionalnom svetištu za kojega drži da je odličan izložbeni prostor.

U Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu otvorena je izložba “Za križem” karlovačkog akademskog slikara, grafičara i crtača Daniela Butale, povodom proslave 329. obljetnice izbora svetog Josipa za glavnog zaštitnika Hrvatske. Izložbu je otvorio i kratko govorio o autoru, izvanredni prof. art. Tomislav Buntak, prodekan za upravu i financije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Međutim, najznačajniji detalj iz prodekanovog izlaganja je to da će u buduće nastojati pojedine izložbe iz Zagreba, ili studentske radove na temu sakralne umjetnosti, dovesti u Karlovac i izložiti u Nacionalnom svetištu za kojega drži da je odličan izložbeni prostor.

Butala je hrvatskoj javnosti poznat kao vrstan crtač – grafičar, međutim malo manje je poznat i kao vrstan slikar sakralnih djela. Vezavši se uz već poznate motive leptira, skakavaca, vilinih konjica, libela, lišća, riba i slično, sakralnim temama počinje se baviti krajem 80-ih godina posebno potaknuta mučnim slutnjama predstojećeg vremena i stradanjem hrvatskog naroda. Njegovi raniji radovi oslikavaju i unutrašnjost crkve Sv. Josipa. Naime, na poziv vlč. Marijana Radanovića za crkvu sv. Josipa osmislio je ornamente za kameni oltar, izgled krstionice, propovjedaonice i pojedinog crkvenog namještaja, nakon čega je 1979. godine oslikao i 14 postaja križnoga puta.

Uglavnom su izloženi motivi raspeća. Kustosica Gradskog muzeja KarlovacAntonija Škrtić je u katalogu izložbe zapisala:

„Ovom izložbom Daniel Butala hodočasnicima Nacionalnog svetišta svetog Josipa, osim izbora radova sakralne tematike, pruža i jedinstvenu priliku upoznavanja pripremnih skica križnoga puta crkve svetog Josipa čime je naglašena procesualnosi i kontekst nastanka samoga djela“.

Zahvalivši se ovom prigodom autoru, mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta je između ostaloga rekao: Ova je izložba prva u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta u Karlovcu. Želja nam je ovom izložbom novoj karlovačkoj rijeci, rijeci hodočasnika, koji srijedom, subotom, nedjeljom i drugim danima sve više zalaze u ovo Svetište, pružiti još više različitih sadržaja. Svetišta nisu samo prostori ispunjeni ljudima pognutih koljena i sklopljenih ruku, to ponajprije, ali svetišta su i izvorišta i ishodišta kulture, misli, susreta, ideja za svako dobro djelo i za svakog čovjeka.

"Iskreno sam ponosan što se ovo naše svetište obogatilo ovom galerijom. Još i danas kao da osjećam na mojoj glavi ruku velečasnog Marijana kad smo bili djeca na misi u ovoj našoj crkvi" nostalgično i kratko je na kraju rekao Butala.

Izložba „Za križem“ moći će se razgledati do 31. srpnja.

Pjevanjem i sviranjem ljepoti otvorenja izložbe doprijnjeli su članovi dječjeg zbora "Josipove pahuljice" pod vodstvom č. s. Dominike Šašo. 

Foto: KAfotka – Dinko Neskusil

{eventgallery event=’2016_06_09_Izlozba_Za_krizem’ =images mode=tiles max_images=65 thumb_width=200 offset=0}

 
01but.6706be.jpg 02but cb.a81778.jpg 03but.14d0cf.jpg 04but.222c88.jpg but05.2c2bc1.jpg but06.c2fa02.jpg but07.70fbd8.jpg but08.c2f439.jpg but09.43164e.jpg but10.5a510c.jpg

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.