Događanja

Vlč. Dragutin Goričanec: “Josip je savršeno spajao materijalno s duhovnim”

U pretposljednjoj srijedi Velike pobožnosti koja se održava na čast svetom Josipu, 1. lipnja 2016., u Nacionalnom svetištu svetog Josipa još jednom se okupio lijepi broj vjernika koji su sudjelovali u molitvi krunice i litanija svetom Josipu i nakon toga u svetoj misi koju je slavio vlč. Josip Ružman, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca iz Velike Gorice, čiji je zbor animirao euharistijsko slavlje. Koncelebrirali su mons. Antun Sente ml., rektor Svetiša i vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama i osnivač udruge Job.

U pretposljednjoj srijedi Velike pobožnosti koja se održava na čast svetom Josipu, 1. lipnja 2016., u Nacionalnom svetištu svetog Josipa još jednom se okupio lijepi broj vjernika koji su sudjelovali u molitvi krunice i litanija svetom Josipu i nakon toga u svetoj misi koju je slavio vlč. Josip Ružman, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca iz Velike Gorice, čiji je zbor animirao euharistijsko slavlje. Koncelebrirali su mons. Antun Sente ml., rektor Svetiša i vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama i osnivač udruge Job.

Vlč. Josip Ružman propovijedao je o uskrsnuću kao temelju kršćanske vjere čija se istinitost kroz povijest često iznova preispitivala te bi bez vjere u uskrsnuće crkvena zajednica s vremenom prestala postojati. „Da je Isus samo umro, a nije uskrsnuo, jako brzo bi iščeznulo pamćenje, jer sjetimo se, koliko li je samo bilo kroz povijest velikana koji su učinili puno dobra, bili plemeniti ljudi, ali pali su u zaborav. Upravo kod Krista to se ne može dogoditi! Jer Krist je uskrsnuo i uskrsnuće je temelj vjere u prošlosti, sadašnjosti i u budućnosti!“- pojasnio je propovjednik te istaknuo poznate povijesne ličnosti: svetog Justina, Dostojevskog i bl. Alojzija Stepinca kao ljude koji su zbog vjere u uskrsnuće bili spremni dati svoj život. Vlč. Ružman naglasio je kako je sveti Josip čovjek koji je u Isusu prepoznao Boga i cijeli svoj život posvetio Njemu i Mariji, te mu se stoga opravdano možemo utjecati i moliti zagovor za naše obitelji i za Domovinu Hrvatsku, posebno za obnovu vjere i morala. „I, zato, mislim da upravo danas u našoj Domovini nije toliko velika i jaka materijalna kriza, nego upravo, kriza vjere! Moralna kriza! A, snagu da to prevladamo jedino i isključivo možemo dobiti i steći, evo, na okupljanjima oko Kristova oltara, po primjeru svetaca, osobito svetog Josipa, da se učvrstimo u toj vjeri! Jer, onda, iz te vjere možemo praktično živjeti, možemo biti svjedoci! Možemo provoditi život po Božjim zapovijedima!“ – naglasio je predvoditelj misnog slavlja i pozvao vjernike da uvijek ostanu vjeni Gospodinu i Njegovoj Riječi, ponajviše u teškim životnim trenucima. „I u dobru i u zlu s Gospodinom hodati kroz ovaj život! Budući da je Isus vječan i mi ćemo također biti vječni! Kako je to lijepa misao vodilja! Bog želi da ti i ja živimo sretno u budućnosti, ne samo u budućnoti, nego, sestre i braćo, sretno u vječnosti! Evo, neka nam u tome pomogne i zagovor svetog Josipa, našeg zaštitnika!“ – završio je svoju propovijed vlč. Ružman.

Kao što je i uobičajeno u Josipovim srijedama, na kraju svete mise uslijedilo je svjedočanstvo vjere javne osobe. Ovu srijedu svjedočio je već spomenuti vlč. Dragutin Goričanec koji je posvjedočio da je vjeru spoznao na primjeru svoje majke kojoj je vjera pomogla da radosno živi iako je dva puta skoro ubijena od strane svoga muža i unatoč teškom i mukotrpnom radu u poljoprivredi kojim je hranila sebe i svoje troje djece. „Radosno je živjela, bez žaljenja. Kada sam vidio s kojim žarom ide na mise, osobito na zornice po velikoj hladnoći, razmišljao sam da to mora biti nešto posebno.“ – rekao je vlč Goričanec i dalje opisao svoje turbulentno djetinjstvo zbog čega je skoro završio kao kriminalac, pa je na kraju bio i na rubu samoubojstva, ali mu je pomogla molitva i vjera u Boga. Iz istog razloga danas se osijeća dužnim raditi i pomagati onima na „rubu društva“.  Vlč. Dragutin poznat je i kao svećenik koji vozi stari model „fiče“, ali i autobus u kojem na hodočašća prevozi vjernike s posebnim potrebama za što je ideju dobio prilikom jednog hodočašća u Lourdes. Upravo u svetom Josipu vidi zaštitnika i zagovornika ljudi s posebnim potrebama i onima koji su od društva odbačeni. „Dugo sam se u Zagrebu mučio kako pomoći beskučnicima, ne da prežive, već da žive punim plućima. Iz iskustva tvrdim da im se najviše pomaže ako im se omogući da rade i da mole. Tada dođu do smisla svog života. Tako sam obilazio prazne župne kuće i primjetio jednu u Završju. Ubrzo sam shvatio da je do te kuće i kapela svetog Josipa i bio sam siguran da ću jednog dana doći ovdje. Sveti Josip je čovjek koji je savršeno spajao materijalno s duhovnim. Brino se za Svetu obitelj, ali je vodio brigu i o duhovnome. Na prvom mjestu bili su mu Isus i Marija, u čemu ga trebamo slijediti.“ – riječi su kojima je završio svoje svjedočanstvo.

Cijelu propovijed vlč. Josipa Ružmana možete preuzeti i poslušati ovdje:

Cijelo svjedočanstvo vlč. Dragutina Goričaneca možete preuzeti i poslušati ovdje:

Foto: Petra Vuković

{eventgallery event=’2016_06_01_Dvadeseta_srijeda_Velike_poboznosti_svetom_Josipu’ =images mode=tiles max_images=65 thumb_width=200 offset=0}

 

 

160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 10.9556cc.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 2.1ef28d.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 21.884c95.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 23.2c75a7.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 24.082ebb.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 27.04bf27.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 31.71cc6c.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 37.d0375d.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 40.bee0d1.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 45.87568d.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 5.374621.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 54.c3d96b.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 56.ef45f5.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 6.65f712.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 60.8c91c3.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 63.f7e2d0.jpg 160601-Dvadeseta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 68.808cf9.jpg

Čitaj dalje

Zagrebački liječnici pjevači pri svetom Josipu

Župni listić 7. uskrsna nedjelja 12.5.2024.

Vatrogasci pri svetom Josipu