Događanja

Dr. Šimunović: Sveti Josip je primjer duboke i odane vjere u Boga

„Sveti Josip je primjer duboke i odane vjere u Boga. Ona nije neki dodatak u njegovu životu, nego prodire u samu srž njegova života i potpuno ga zahvaća. Josipova vjera dopušta Bogu da mijenja njegov život!“ - dio je homilije dr. Josipa Šimunovića, profesora na KBF-u, koju je izrekao 20. travnja 2016., sudjelujući u Velikoj pobožnosti svetom Josipu u njegovom Nacionalnom svetištu. 

„Sveti Josip je primjer duboke i odane vjere u Boga. Ona nije neki dodatak u njegovu životu, nego prodire u samu srž njegova života i potpuno ga zahvaća. Josipova vjera dopušta Bogu da mijenja njegov život!“ – dio je homilije dr. Josipa Šimunovića, profesora na KBF-u, koju je izrekao 20. travnja 2016., sudjelujući u Velikoj pobožnosti svetom Josipu u njegovom Nacionalnom svetištu.  Svetu misu slavio je u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom ml., rektorom svetiša, preč. Draženom Karačićem, karlovačkim dekanom, preč. Vladislavom Mandurom, dekanom Karlovačkog vojnog dekanata, vlč. Ivicom Cikom, župnik Župe Isusova Uskrsnuća iz Sesvetskog Kraljevca i dr. sc. Vladom Mikšićem, supsidijarem u svetištu.

Dr. Šimunović propovijedao je kako Gospodin svakog čovjeka neprestano poziva da vjeruje i po vjeri živi, a dužnost je svakog vjernika da nastoji sve više upoznavati Isusa Krista i prema Njegovoj riječi urediti svoj život. „Zato i ove večeri molimo Gospodina da nam dade milost da nikada ne odbijemo Njegove Riječi, već da ih radosno prihvatimo i da po njima živimo kako bi nam onda po njima zasjalo svjetlo Njegove istine, svjetlo budućnosti, svjetlo Nebeskog Kraljevstva!“ – naglasio je predvoditelj misnog slavlja i istaknuo svetog Josipa kao primjer osobe koja nije odbijala Božju Riječ već ju je radosno prihvatio i sve više ju upoznavao, te se u najtežim životnim kušnjama s neograničenim povjerenjem oslanjao na Boga. Dr. Šimunović pozvao je vjernike da slijede primjer svetog Josipa i povjeruju u sebe, te sagledaju život kroz Božje povjerenje koje ima prema svakom čovjeku i koriste darovane talente u svakodnevnom životu kako bi se još više približili Bogu. „Dopustimo i mi, draga braćo i sestre, da po primjeru i zagovoru svetoga Josipa i u nama umnoži vjeru u Boga, vjeru u sebe i vjeru u drugoga čovjeka! Josipe, brižni čuvaru Isusa i Marije, ponizno te molim za pomoć, da i ja, u svim trenucima života, imam vjeru poput tebe! – izrekao je pri kraju homilije.

Misno slavlje pjesmom je animirala grupa RiM, a pri kraju euharistijskog slavlja članovi grupe Ružica, Maja i Slavko Nedić svjedočili su svoj vjernički život. Slavko Nedić, urednik glazbenog programa na HKR-u, posvjedočio je vjernicima kako ne može odgovoriti zašto vjeruje jer mu je vjera darovana te ju smatra osnovnom potrebom svakog čovjeka. Duhovnom glazbom bavi se već 40 godina, a trenutno svira sa svojim kćerkama, te je posebno zahvalan na svojoj obitelji u kojoj svi nastoje istnski živjeti svoju vjeru, redovito se moliti i graditi dobre međusobne odnose. „Shvatio sam da najbolje što mogu jest ulagati u svoju obitelj, u svoju djecu.“ –  pojasnio je Slavko te istaknuo kako se trenutno svetom Josipu moli da njegovim kćerima podari dobre muževe koji će ih voljeti i poštivati. Ružica Nedić opisala je vjernicima nastanak pjesme „Život moj si ti“ koju je grupa RiM snimila u suradnji s argentinskom pjevačicom Athenas, istaknuvši kako je ta suradnja još jedan dokaz Božjeg djelovanja u njihovom životu, posebno jer je okupila glazbenike sa čak 3 kontinenta. Sa sestrom Majom otpjevala je istoimenu pjesmu što su oduševljeni vjernici nagradili velikim aplauzom. Na kraju misnog slavlja svećenici su predvodili okupljene vjernike oko zavjetnog kipa svetog Josipa te pjesmom častili zaštitnika Hrvatske!

{eventgallery event=’2016_04_20_Cetrnaesta_srijeda_Velike_poboznosti_svetom_Josipu’ =images mode=tiles max_images=65 thumb_width=200 offset=0}

Cijelu propovijed dr. Josipa Šimunovića možete preuzeti i poslušati ovdje:

Cijelo svjedočanstvo obitelji Nedić uključujući i izvedbu pjesme "Život moj si ti" možete preuzeti i poslušati ovdje:

160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 11.a06d5c.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 18.4f1051.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 21.550da7.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 27.3e7051.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 3.35770e.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 31.92d5fb.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 35.f9c43a.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 37.bcc60d.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 40.c34f7d.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 42.ac17e3.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 50.16904f.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 64.ae117e.jpg 160420-etrnaesta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 7.1aa03e.jpg

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar