Događanja

Sveti Josip preuzeo ulogu oca u životu HRT-ove voditeljice

Vlatka Kalinić, voditeljica HRT-ove emisije Studio 4 i osnivačica katSus, platforme za samce katolike, svjedočila je svoju vjeru u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, 6. travnja 2016. godine, prigodom dvanaeste srijede Velike pobožnosti u čast svetom Josipu. 

Vlatka Kalinić, voditeljica HRT-ove emisije Studio 4 i osnivačica katSus, platforme za samce katolike, svjedočila je svoju vjeru u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, 6. travnja 2016. godine, prigodom dvanaeste srijede Velike pobožnosti u čast svetom Josipu. Kao vanbračno dijete koje je odgajala samohrana majka, suočavala se s brojnim problemima i izazovima, a unatoč tome što je odgajana u, po njezinim riječima, slobodnijoj verziji kršćanstva, cijeli život osjećala je Božju prisutnost i vidjela Njegove male darove ljubavi. Kao početak svog obraćenja označila je sudjelovanje u Kursilju – Malom tečaju kršćanstva gdje se pobliže upoznala sa vjerom i nakon čega je počela živjeti drugačijim životom. „Bog je sa mnom bio beskrajno strpljiv, kao što je vjerujem i sa svakim od nas, kada nisam htjela prepoznavati i kada sam svjesno ignorirala Njegove znakove, kada mi je slao neonske reklame da shvatim što želi od mene. I slomio me u tom smislu da se otvorim i da pristanem na ono što traži od mene bez obzira na to što ja mislim o tome.“ Vlatka je sa sadašnjim suprugom prije dvije godine osnovala hrvatsku podružnicu za upoznavanje samaca katolika pod nazivom katSus u želji da drugim ljudima pruže istu onu priliku koju su i oni dobili i zbog koje su danas u braku. „Ideja je da ljudi danas nemaju mnogo vremena upoznavati jedne druge i nemaju se gdje susresti. Sve više smo na internetu i znamo da Bog piše po ravnim i po krivim crtama i nema razloga zašto ne bi bio prisutan na virtualnom prostoru. I zato katSus postoji. A više informacija možete pronaći na www.katsus.org .“ – pojasnila je znatiželjnim vjernicima. Zanimljivo je da su katSus osnovali na svetkovinu svetog Josipa, 19. ožujka 2014. godine, jer je on za Vlatku, zajedno sa svetom Marijom, idealan uzor bračnog i obiteljskog života koji kroz svoju samozatajnost i naizgled običnost upućuje svima poruku da ne postoji običan čovjek i da svakome treba dati priliku i upoznati ga i vidjeti ga onako kako ga Bog vidi. „Ono što sveti Josip meni osobno znači, on je taj otac kojega nisam imala i kada sam promišljala o njemu on je svetac iz kojeg crpim nevjerojatnu sigurnost i to je nešto što svakoj ženi treba, da se osjeća uz muškarca sigurno. A on je taj koji je to pružao i Mariji i Isusu i to je zapravo neki temelj na kojem rastu dobri plodovi.“ – završila je svoje svjedočanstvo izmamivši veliki aplauz prisutnih vjernika.

Prije svjedočanstva održana je pobožnost svetom Josipu nakon koje je uslijedila sveta misa koju je predvodio fra Mario Cifrak, profesor biblijskih znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, u zajedništvu s mons. Antunom Senteom ml., rektorom svetišta i preč. Alojzijem Burjom, bivšim upraviteljem svetišta, sadašnjim župnikom Župe sv. Martina u Hrnetiću.

Fra Mario Cifrak propovijedao je o Isusovoj mesijanskoj ulozi i ulozi Josipovog sina. Fra Mario pojasnio je da je Isus onaj istiniti hram koji je On u tri dana podigao kao uskrsli Gospodin, te da je On ono pravo mjesto susreta Boga i čovjeka i jedino bogoštovno mjesto u kojem je On i oltar i žrtveni Jaganjac. „Isus nas upućuje na sebe kao jedinog spasitelj svijeta.“ – istaknuo je predvoditelj misnog slavlja. Zatim je povezao i objasnio beznačajnost i malenost grada Nazareta i ulogu Josipa u Isusovom životu. „Kada se govori o Nazaretskoj beznačajnosti i malenosti, upravo su se taj maleni Nazaret i sveta Obitelj utkali u velebnu povijest spasenja cijeloga svijeta. Zato biti sin Josipov znači dolaziti iz takve tajnovitosti i skrovitosti Nazaretske obitelji. Znači dati konačni znak svojim suvremenicima da je Isus u nizu onih koji su po Josipu Egipatskom pozvani vratiti se iz sužanjstva u slobodu.“ Na kraju propovijedi Fra Mario Cifrak pozvao je vjernike na ponovno rođenje u svjetlu Isusova uskrsnuća kako bi kroz to svjetlo mogli razaznati dobro i zlo u svome životu.

Na kraju svete mise vjernici i hodočasnici častili su svetog Josipa ophodom oko zavjetnog kipa.

Foto: Petra Vuković

{eventgallery event=’2016_04_06_Dvanaesta_srijeda_Velike_poboznosti_svetom_Josipu’ =images mode=tiles max_images=65 thumb_width=200 offset=0}

Cijelu propovijed fra Maria Cifraka možete preuzeti i poslušati ovdje:

 

Cijelo svjedočanstvo Vlatke Kalinić možete preuzeti i poslušati ovdje:

160406-Dvanaesta srijeda Velike pobonosti svetom Josipu 28.054ea1.jpg 160406-Dvanaesta srijeda Velike pobonosti svetom Josipu 35.160478.jpg 160406-Dvanaesta srijeda Velike pobonosti svetom Josipu 40.1b8526.jpg 160406-Dvanaesta srijeda Velike pobonosti svetom Josipu 44.8c3502.jpg 160406-Dvanaesta srijeda Velike pobonosti svetom Josipu 46.016a4e.jpg 160406-Dvanaesta srijeda Velike pobonosti svetom Josipu 54.6b2f78.jpg 160406-Dvanaesta srijeda Velike pobonosti svetom Josipu 60.3adcc4.jpg

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora