Događanja

“Živimo Božje ideale poput svetog Josipa” – fra Petar Klapež

Na svetkovinu svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, 19. ožujka 2016., u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu tokom cijelog dana neprestano su pristizali hodočasnici te sudjelovali u svetim misama, euharistijskom klanjanju i pobožnosti svetom Josipu, te pristupali sakramentu pomirenja u ovoj Svetoj godini milosrđa. 

Na svetkovinu svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, 19. ožujka 2016., u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu tokom cijelog dana neprestano su pristizali hodočasnici te sudjelovali u svetim misama, euharistijskom klanjanju i pobožnosti svetom Josipu, te pristupali sakramentu pomirenja u ovoj Svetoj godini milosrđa. Pritom se posebno istaknulo pedesetak hodočasnika iz Župe svete Barbare iz zagrebačkog naselja Vrapče, koji su pješice dva dana hodočastili u Nacionalno svetište svetog Josipa, prošavši tako 60ak kilometara, pristajući na 15 različitih postaja i moleći kako na osobne nakane tako i na 5 velikih nakana na koje se moli i u Velikoj pobožnosti svetom Josipu.

Večernju svetu misu predvodio je fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske, u zajedništvu s mons. Antunom Senteom ml. i fra Krunoslavom Albertom, župnikom Župe Presvetog Trojstva iz Karlovca. Bogatstvu euharistijskog slavlja izvrsnim pjevanjem pridonijeli su članovi Oratorijskog zbora crkve svetog Marka "Cantores santi Marci", a svojim sudjelovanjem i sinjski alkari i predstavnici Karlovačke gradske straže.

Fra Petar Klapež istaknuo je u homiliji kako sveti Josip svakome pruža primjer i poručuje da cijelokupni život treba živjeti u odgovornosti prema vrijednostima vjere, a posebno u trenucima suočavanja s ljudskim slabostima i grijesima. Također je upozorio na neprihvatljiva tumačenja dara života i vrijednosti obitelji, osobito u znanosti, ali je isto tako naglasio da sveti Josip svima pruža primjer kako se u takvim situacijama treba osloniti na Boga i da je čovjek pozvan biti bliz svakom čovjeku, a osobito onom u potrebi. Fra Petar Klapež pozvao je sve vjernike da budu svjesni kako ih Bog nikada ne napušta i da se ne prepuštaju osjećaju napuštenosti, malodušja i da ne budu samo pasivni i tužni promatrači. „Bog od nas očekuje, kao što je to očekivao i od svetog Josipa, vjeru i pouzdanje te ljubav koja je dosjetljiva, da bismo pomagali bližnjima, da bismo znali služiti.“ Predvoditelj misnog slavlja potaknuo je hodočasnike da neprestano budu oduševljeni Božjom blizinom i prisutnošću, te vođeni Božjom namisli i nadahnuti Njegovim svetim idealima poput svetog Josipa, kako bi zadobili dar koji je i on primio, dar Božjega Sina. „Hranimo stoga svoj duh Njegovom riječju i napajajmo dušu milošću, kako bismo i sami omogućili Božjem Sinu da se još jače uprisutni u naš narod i da ga otkupljuje od grijeha njegovih. Ne bojmo se snivati Božje snove i biti poput svetog Josipa idealisti koji žive od Božjih ideala, kako nas ne bi zarobili idoli ovoga svijeta.“ poručio je sinjski gvardijan.

U svojim pozdravnim riječima hodočasnicima i predvoditeljima misnih slavlja mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, poručio je: „Nalazimo se u Karlovcu, gradu u središtu Hrvatske, u kojem se nalazi Nacionalno svetište svetog Josipa o čijoj su svetkovini misna slavlja predvodili vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, te sinjski gvardijan i rektor Svetišta Gospe Sinjske želeći tako u Svetištu nacionalnog zaštitnika svetog Josipa povezati i objediniti cijelu Domovinu u molitvu na pet velikih nakana u kojima prepoznajemo močan zagovor svetog Josipa: za uspješan završetak školovanja djece i mladih, za pronalaženje radnog mjesta i pravednu plaču, za dar bračnog partnera i brak blagoslovljen ljubavlju i djecom, za duhovna zvanja u Domovini i odgovorno vršenje povjerenih dužnosti u obitelji, zajednici i Domovini za blagu i svetu smrt, te kroz te nakane ostvariti susret čovjeka s Bogom, tako potrebnog današnjem hrvatskom čovjeku.“ 

Foto: Dinko Neskusli (potpisane sa KAfotka); Petra Vuković

{eventgallery event=’2016_03_19_Svetkovina_svetog_Josipa_dnevna_dogadanja_i_vecernja_sveta_misa’  =images mode=tiles max_images=65 thumb_width=200 offset=0}

Cijelu propovijed fra Petra Klapeža, gvardijana i upravitelja Svetišta Gospe Sinjske, možete preuzeti i poslušati ovdje:

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu