Događanja

Predstavljena knjižica „Putovanje s križem do otvaranja neba“

Knjižica „Putovanje s križem do otvaranja neba“, autora mons. Antuna Sentea ml., rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa, predstavljena je u četvrtak 3. ožujka 2016. u Velikoj dvorani Pastoralnog centra Nacionalnog svetišta, te u knjižari "Sveti Antun" na zagrebačkom Kaptolu dan poslije u petak 4. ožujka. Osim samog autora, uzvanicima su se obratili mons. Zlatko Koren, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici i dr. Vlado Mikšić, teolog, povjesničar i supsidijar u svetištu, Antonija Škrtić, povjesničarka umjetnosti, te Daniel Butala i Alem Biočić, akademski slikari.

Knjižica „Putovanje s križem do otvaranja neba“, autora mons. Antuna Sentea ml., rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa, predstavljena je u četvrtak 3. ožujka 2016. u Velikoj dvorani Pastoralnog centra Nacionalnog svetišta, te u knjižari "Sveti Antun" na zagrebačkom Kaptolu dan poslije u petak 4. ožujka. Osim samog autora, uzvanicima su se obratili mons. Zlatko Koren, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici i dr. Vlado Mikšić, teolog, povjesničar i supsidijar u svetištu, Antonija Škrtić, povjesničarka umjetnosti, te Daniel Butala i Alem Biočić, akademski slikari.

Govoreći o knjižici Antuna Sentea, mons. Koren je ukazao na poveznicu zapisanog tekst i bistričke kalvarije gdje je zapravo nastao predstavljeni križni puta. Ukratko je prikazao povijest bistričke kalvarije, te istaknuo kako su tekstovi Senteovog križnog puta osim biblijske aktualizacije svojevrsni ispit savjesti za mnoge osobnosti s kojima se autor u svojem svećeničkom služenju susreće. Dr. Vlado Mikšić iznio je mnogo zanimljivosti o povijesti i razvoju pobožnosti križnog puta koja je započela je u 14. stoljeću u Jeruzalemu, a kroz kasnija razdoblja razvijali su ju i promicali franjevci. Dr. Mikšić primijetio je da se u oba teksta u ovoj knjižici može osjetiti oduševljenje srca i traženje Božje blizine kroz patnju, ljubav, život i bol. Za prvi tekst „Putovanje s križem“ istaknuo je da je protkan dubokim osjećajima i teološkim temama, te zahtijeva meditativnu, polaganu molitvu, a premda govori o padovima aludirajući na tri tradicionalna pada u križnome putu naglasak ne stavlja na padove već na ponovno ustajanje. „Usudio bih se Put s križem zaključiti kao izgradnju vjere kroz dizanje i padanje i to svakoga dana i u brojnim životnim situacijama.“- zaključio je dr. Mikšić. Za drugi dio naslovljen „Otvaranje neba“ istaknuo je da nema toliko teoloških naglasaka što ne čudi jer je prvenstveno namijenjen mladima. „Svaka postaja podijeljena je među moliteljima i svaka donosi upravo one teme: ljubavi, žrtve, prijateljstva… upravo onoga što mladi i proživljavaju.“

Povjesničarka umjetnosti, Antonija Škrtić, okupljene je upoznala sa biografijom i bogatim stvaralačkim opusom Daniela Butale, karlovačkog akademskog slikara, koji je svojim umjetničkim darom obogatio i ukrasio Nacionalno svetište svetog Josipa. Osim kršćanskih ornamenata uklesanih u kameni oltar svetišta, ideje za izradu krstionice, propovjedaonice i drugih dijelova crkvenog namještaja, Daniel Butala naslikao je i sliku svetog Josipa glavnog zaštitnika Hrvatske i križni put koji krasi svetište. Upravo fotografije njegovog križnog puta, zahvaljujući karlovačkom fotografu Dinku Neskusilu, krase jedan dio knjižice „Putovanje s križem do otvaranja neba“. Antonija Škrtić, opisala je umjetničku vrijednost i bogatstvo 14 slika križnoga puta koje se nalaze u svetištu, te istaknula nekoliko značajnih i zanimljivih detalja samih slika i njihovu simboliku.

Daniel Butala izrazio je zadovoljstvo, radost i zahvalnost što su njegova umjetnička djela dobila priznanje i u tiskanom obliku i što sve više djela dolaze do očiju javnosti, iako ga u njihovom stvaranju nije vodila želja za slavom, već ljubav prema Kristu i sakralnoj umjetnosti.

Alem Biočić, još jedan autor slika križnog puta, zahvalio je mons. Senteu što je njegov križni put, naslikan za bolničku kapelicu Svetog Vinka Paulskog u Sisku, uvrstio u svoju knjižicu te na taj načni njegovo umjetničko djelo prezentirao široj javnosti izvan Siska.

Posljednji se okupljenima obratio sam autor, mons. Antun Sente ml., koji je ovu priliku iskoristio ponajprije kako bi se zahvalio svima koji su mu pomogli u stvaranju ovog djela i njegovoj promociji i distribuciji. Među njima je spomenuo akademika Ivana Goluba koji ga je, još dok je kao mladi svećenik boravio u Rimu, poticao na pisanje, zatim predavačima dr. Vladi Mikšiću i Antoniji Škrtić, umjetnicima Danielu Butali i Alenu Biočiću, Tiskari Pečarić-Radočaj, fotografima Dinku Neskusilu i Miroslavu Arbutini, braći svećenicima, časnim sestrama i svim posjetiteljima i onima koji su ga podržavali u ovom ostvarenju. Posebno se prisjetio svojih roditelja, Slavka i Milke Sente, kojima je i posvetio ovu knjižicu s pobožnostima križnog puta.

U ovom svečanom događaju posjetitelji su mogli uživati u skladnom programu ispunjenom zanimljivim izlaganjima, meditativnim čitanjem pojedinih postaja križnoga puta Lovre Klarića i Lucije Vuković, te Diane Tikvić, te predivnim pjevanjem sopranistice Lucije Klarić uz pratnju oca Marijana Klarića, kao i studentice medicinskog fakulteta sopranistice Monike Pranjić. Na kraju programa knjižica „Putovanje s križem do otvaranja neba“ mogla se kupiti po promotivnoj cijeni. Većina je iskoristila tu priliku i za razgovor s autorom koji im je s radošću u njihove knjižice upisao posvetu.

Cijelo predavanje dr. sc. Vlade Mikšića, supsidijara u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, možete preuzeti i pročitati ovdje:

{eventgallery event=’2016_03_03_Putovanje_s_krizem_do_otvaranja_neba’=images mode=tiles max_images=40 thumb_width=200 offset=0}

 

 

160303-Putovanje s kriem do otvaranja neba 1.93f869.jpg 160303-Putovanje s kriem do otvaranja neba 12.5d98a5.jpg 160303-Putovanje s kriem do otvaranja neba 13.0f5d52.jpg 160303-Putovanje s kriem do otvaranja neba 18.fe9ea9.jpg 160303-Putovanje s kriem do otvaranja neba 21.1095c9.jpg 160303-Putovanje s kriem do otvaranja neba 26.4dceb1.jpg 160303-Putovanje s kriem do otvaranja neba 27.9969b8.jpg 160303-Putovanje s kriem do otvaranja neba 5.ad6423.jpg 160303-Putovanje s kriem do otvaranja neba 6.02ea72.jpg IMG_8713.a233b9.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata