Događanja

Dan veselja u Josipovom Nacionalnom svetištu

„Danas je pun veselja dan“ riječi su kojima bi se moglo opisati raspoloženje vjernika prilikom još jedne srijede Velike pobožnosti u čast svetom Josipu održane 17. veljače 2016. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Zapravo su to riječi pjesme koju su na kraju svete mise otpjevale tri redovnice: sestre milosrdnice Dominka i Tihomila i sestra Slavka, dominikanka, svjedočeći svoju vjeru i redovnički život. 

„Danas je pun veselja dan“ riječi su kojima bi se moglo opisati raspoloženje vjernika prilikom još jedne srijede Velike pobožnosti u čast svetom Josipu održane 17. veljače 2016. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Zapravo su to riječi pjesme koju su na kraju svete mise otpjevale tri redovnice: sestre milosrdnice Dominka i Tihomila i sestra Slavka, dominikanka, svjedočeći svoju vjeru i redovnički život. Inače rođene sestre iz deveteročlane obitelji Sente, a ujedno i tete mons. Antun Sentea ml., rektora Svetišta, posvjedočile su da u redovničkom životu može ustrajati samo onaj koga Bog pozove. S. Slavka opisala je kako se odlučila pridružiti dominikanskom redu i obući bijelu haljinu i kako su u njihovom redu, kao i u drugim redovničkim zajednicama uvijek dobrodošle nove duše željne služiti Gospodinu. „U naš samostan raširenih ruku primamo sve koje Bog poziva u ovaj redovnički stalež da svjedoče Njegovu ljubav. Isto kao što ju i svi vi svjedočite u svojim životima, tako i mi svjedočimo Njegovu nazočnost ovdje na zemlji na način na koji žive sestre u samostanima. Radimo na različitim područjima i tu gdje jesmo nastojimo svjedočiti da je Isus živ i prisutan i da nas nikada ne napušta ma kakvi mi bili.“- poručila je sestra Slavka istaknuvši kako je sveti Josip posebno čašćen u dominikanskom redu kao svetac koji dobro sluša, koji vrši Božju volju i kao zagovornik dobre i blage smrti.

Ovu srijedu Velike pobožnosti u Josipovo svetište posebno su hodočastili župljani Župe sveta tri Kralja iz karlovačkog naselja Banija, predvođeni župnikom vlč. Antunom Kolićem, koji je u zajedništvu s rektorom svetišta predvodio svetu euharistiju koju su pjesmom animirali članovi župnog zbora s Banije predvođeni Josipom Krajačićem.

U prigodnoj homiliji vlč. Kolić je kazao da kao članovi Kristove Crkve moramo biti svjesni da smo pozvani i poslani nastaviti Kristovo poslanje i njegovu spasiteljsku ulogu u svome životnom okruženju. „Kristova je Crkva često napastovana od raznih napasti; poglavito oholosti, samodopadnosti i samodostatnosti, od nejedinstva u vlastitim redovima, od sebičnosti i zavisti, isključivosti, od zamorenosti i nedosljednosti svojih članova. Zato je najprije nama u Crkvi potrebna nova evangelizacija, novo prožimanje evanđeljem cijelog našeg bića, naših bračnih i obiteljskih zajednica“, kazao je vlč. Antun te dodao kako na našem životnom putu prema sretnoj vječnosti nismo sami. „S nama su Marija, Isusova Majka, kojoj se obraćajmo djetinjim pouzdanjem u svim svojim duhovnim i drugim potrebama, s nama je i sveti Josip zaštitnik cijele Kristove Crkve i glavni zaštitnik Hrvatske, kojemu je sam Svesilni Bog povjerio početke našeg spasenja, da nam pomognu, kako bismo poput njih sačuvali čisto i vjerno srce i vjernost Kristu do groba.“ Vlč. Kolić propovijed je završio molitvom „K tebi se o sveti Josipe utječemo.“ Na kraju misnog slavlja vjernici su ophodili kip svetog Josipa predajući svoje molitve i potrebe u njegov zagovor. 

{eventgallery event=’2016_02_17_Peta_srijeda_Velike_poboznosti_svetom_Josipu’=images mode=tiles max_images=40 thumb_width=200 offset=0}

Cijelu propovijed vlč. Antuna Kolića možete preuzeti i poslušati ovdje:

Cijelo svjedočanstvo časnih sestara Dominike, Tihomile i Slavke, kao i pjesmu „Danas je pun veselja dan“ koju su otpjevale na kraju svjedočanstva možete preuzeti i poslušati ovdje:

160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 11.0b61a2.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 14.34c854.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 19.e1ec91.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 2.15294b.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 36.7e3855.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 44.ee69ad.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 54.06b467.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 58.4612a9.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 62.b4e766.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 67.0a1a1d.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 70.4f0c80.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 77.319a48.jpg 160217-Peta srijeda Velike pobonosti sv. Josipu 79.8ddf0e.jpg

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.