Događanja

Završen ciklus adventskih koncerata “Conventus melici Iosephi”

"Conventus melici Iosephi", što u slobodnom prijevodu znači "Josipovi glazbeni susreti" ciklus adventskih koncerata završen je u nedjelju 20. prosinca, koji se po prvi puta u povijesti župe i grada Karlovca održavao u Nacionalnom svetištu svetog Josipa kroz četiri adventske nedjelje s početkom u 19.15 sati zahvaljujući inicijativi rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa, mons. Antuna Sentea, ml. i gosp. Krešimira aKlarića, orguljaša u Svetištu. Ciklus koncerata organizirali su Nacionalno svetište svetog Josipa i Grad Karlovac.

"Conventus melici Iosephi", što u slobodnom prijevodu znači "Josipovi glazbeni susreti" ciklus adventskih koncerata završen je u nedjelju 20. prosinca, koji se po prvi puta u povijesti župe i grada Karlovca održavao u Nacionalnom svetištu svetog Josipa kroz četiri adventske nedjelje s početkom u 19.15 sati zahvaljujući inicijativi rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa, mons. Antuna Sentea, ml. i gosp. Krešimira Klarića, orguljaša u Svetištu. Ciklus koncerata organizirali su Nacionalno svetište svetog Josipa i Grad Karlovac.

Prvu adventsku nedjelju, 29. studenog 2015., na koncertu su nastupali mladi glazbenici i njihovi mentori, učenici i profesori Glazbene škole Karlovac.

Drugu nedjelju došašća, 6. prosinca, koncert su uveličale izvrsne orguljašice, Jasmina Belošević i Elena Roce.

Treću nedjelju, 13. prosinca, nastupale su sopranistica Jelena Mužar Smenderovac, flautistica Helena Nikolić i orguljaš Krešimir Klarić i okupljenima podarili bogati glazbeni ugođaj.

I konačno, četvrte adventske nedjelje, 20. prosinca 2015., nastupio je Biskupijski zbor Sisačke biskupije i time zatvorio ovogodišnji ciklus adventskih koncerata “Conventus melici Iosephi”.

Euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Antun Sente na četvrtu nedjelju došašća animirao je Biskupijski zbor Sisačke biskupije predvođen Robertom Jakicom, dok je za orguljama bila Marijana Boček.

Nakon misnog slavlja zbor je upriličio prigodni koncert koji je ujedno bio i najposjećeniji koncert u ciklusu adventskih koncerata.

Program koncerta bio je raznovrsan i zanimljiv, predstavio je neka poznata djela, a i neka djela koja pripadaju glazbeno-crkvenoj ostavštini, ali nimalo manje vrjednijom od opće poznatih crkvenih djela.

Robert Jakica, mag. mus. i đakon u katedralnoj župi Uzvišenja svetog Križa djelom Johanna Sebastiana Bacha: “O, Mensch, bewein' dein Sünde gross” (BWV 622), preludijem na koral, na orguljama, na samom početku programa koncerta otkrio je svu Bachovu imaginativnost i kreativnost, ali i svoju znalačku sposobnost maestralnog orguljiranja te uživljenost u sakralni ugođaj.

Nakon Bacha, Biskupijski je zbor veličanstveno i uzvišeno svim okupljenima otpjevao, a Marijana Boček na orguljama pratila skladbu “Psalite”, španjolskog autora Valentina Miserachsa Graua.

Sljedeće djelo na programu izveo je ponovno na orguljama Robert Jakica, “Nun komm, der Heiden Heiland” (BWV 659), luteranski koral kojeg je Johann Sebastian Bach kompozirao u crkvenu koralnu kantatu. Ni ova izvedba nije nimalo zaostajala za prethodnom Bachovom skladbom na programu. Smireno i staloženo zvucima orgulja, uzbudljivo i lijepo, odsvirao je Robert Jakica i dostojno oživio stari, ali nimalo zastarjeli Bachov stil u Nacionalnom Svetištu svetog Josipa pred brojnim slušaocima kojima je predstavio bogatstvo baroknog glazbenog izričaja.

“Veni, veni Emanuel” (“Dođi, dođi Emanuele”), gregorijanski koral koji sabire sve Velike antifone u svojim prekrasnim stihovima koji žarko zazivaju Gospodina, Emanuela da dođe i spasi svakog čovjeka otkriva snažnost kršćanske nade koju je Biskupijski zbor vjerodostojno opjevao uz solisticu Sanju Sklizović, a Marijana Boček pratila orguljaškom pratnjom. Glazbenom jednostavnošću, ali ne manjom ljepotom glazbenog izričaja, svojim vapajima i dozivanjima dolaska Boga živoga, ovo djelo na programu koncerta probudilo je božićnu čežnju u svima koji su pozorno osluškivali riječi i glazbu ovog gregorijanskog korala.

Suprotni doživljaj Bachovim djelima za orgulje predstavio je već iskusni orguljaš Robert Jakica u sljedećem, ali svojem trećem nastupu na ovom koncertu s djelom Claude-Benignea Balbastrea, “Cannonade”, u kojem je zanosno i vrlo dojmljivo na orguljama odsvirao spomenuto djelo, pokazao lakoću i finoću kojom vlada notnim zapisom, osobito glasnoćom dinamike kojom je ispunio cijelo Svetište i time zadobio divljenje brojnih okupljenih.

“Slavna Majko Spasitelja”, autora Matije Ivšića posljednje je djelo kojim je završen ovogodišnji ciklus adventskih koncerata “Conventus melici Iosephi”. Matija Ivšić posebno je drag sisačkom zboru jer je potekao upravo iz tih krajeva, sisačkih krajeva. Ta bliskost s kompozitorom povezana s njegovim porijeklom prepoznata je u izvedbi Biskupijskog zbora koju su srdačno i zdušno jarkim glasom Majci Božjoj u čast otpjevali.

Brojna je publika ispratila Biskupijski zbor Sisačke biskupije oduševljenim pljeskom.

 

Čitaj dalje

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” s. Zdravke Milić u Rijeci

Sv. Josip čovjek vrlina kojima Hrvati teže

Komentari Josipovih hodočasnika