Događanja

Koncert župnih zborova Karlovačkog dekanata prigodom blagdana sv. Cecilije

U subotu, 21. studenog 2015., 300 pjevača uz mnoštvo vjernika uoči blagdana svete Cecilije, zaštitnice glazbe i pjevača, u prepunom Nacionalnom svetištu svetog Josipa proslavilo je svoj dan. Taj dan bio je veliki dan i za časne sestre "Družbe Kćeri Božje ljubavi" koje su slavile obljetnicu utemeljenja svoje družbe, a djeluju pri Nacionalnom svetištu svetog Josipa.

U subotu, 21. studenog 2015., 300 pjevača uz mnoštvo vjernika uoči blagdana svete Cecilije, zaštitnice glazbe i pjevača, u prepunom Nacionalnom svetištu svetog Josipa proslavilo je svoj dan. Taj dan bio je veliki dan i za časne sestre "Družbe Kćeri Božje ljubavi" koje su slavile obljetnicu utemeljenja svoje družbe, a djeluju pri Nacionalnom svetištu svetog Josipa.

Svečano liturgijsko slavlje animirao je domaći mješoviti pjevački zbor "Sveti Josip" pod vodstvom časne sestre Dominike Šašo i orguljašku pratnju gosp. Krešimira Klarića, a misno slavlje predvodio je vlč. Nikola Sanjković, župnik iz Mahična u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Nacionalnog svetišta, vlč. Draženom Karačićem, župnikom Novog Centra, vlč. AlojzijemBurijom, župnikom iz Hrnetića, protojerejem stavroforom Željkom Pajićem, župnikom grkokatoličke župe i dr. sc. Vladom Mikšićem, supsidijarom u svetištu.

Na misnom slavlju posebno se spomenuo u molitvi pokojni dugogodišnji karlovački orguljaš, zborovođa i skladatelj, gosp. Dražen Car koji je naglo preminuo prije par mjeseci.

U prigodnoj homiliji mons. Sente govorio je kako svijet u kojem živimo djeluje pomoću bombastičnih reklama. One svojim nasrtljivim naslovima izazivaju našu pozornost, a često i prečesto se dogodi da nakon što se upoznamo sa stvarnim sadržajem nametljivih reklama ili bombastičnih naslova ostajemo razočarani i prevareni. Ljepotu koju večeras slavimo ne prezentiraju ni ovosvjetske medijske ni reklamne kuće, ali unatoč toga imaju veliku vrijednost i važne su za našu radost. To je ponajprije blažena djevica Marija i njeno prikazanje u Hramu, a evanđeoski tekst kojega smo poslušali govori i o služenju svetog Josipa iz drugog reda. Prihvaćanje Božjeg nauma i od Marije i od Josipa ima posljedicu za čitavo čovječanstvo. Dobro je to razumijela utemeljiteljica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi majka Franciska Lechner čiju godišnjicu upravo danas slavimo. A svojim životom to je potvrdila sveta Cecilija koja je razlog okupljanja župnih zborova Karlovačkog dekanata ovdje u Nacionalnom svetištu, kazao je u prigodnoj homiliji mons. Sente, zahvalivši sestrama kako ovima koje sada djeluju pri Svetištu tako i onima koje su kroz proteklih 50 godina bile ovdje na službi za posluživanje Gospodinu u konkretnim ljudima. Mons. Sente zahvalio je i pjevačima koji svojim pjevanjem doprinose boljem susretanju s Gospodinom kako njih samih tako i onih koji osluškujući njihovo pjevanje ulaze u prostore Svetoga u kojima lakše osluškuju Gospodina.

Nakon misnog slavlja održana je smotra zborova koju su upriličili predstavnici i članovi zborova Karlovačkog dekanata. Okupilo se 9 zborova i svaki se zbor predstavio sa po dvije pjesme.

Osim svećenika koji su sudjelovali na misnom slavlju, smotri zborova pridružili su se i drugi svećenici koji su došli dati podršku kako svojem zboru iz župe tako i svim ostalim zborovima koji su nastupali.

Voditelj programa bio je mladi gospodin Borna Marčec koji je uz najavljivanje zborova ponekim vicevima i šalama nasmijavao okupljene. A slušaoci su mogli pratiti program na otiskanim listićima oko kojeg su se organizatori posebno potrudili te uz sam redoslijed koncerta otisnuli i par crtica iz života svete Cecilije, molitvu svetoj Ceciliji, citate svetaca o "pjevačkoj" molitvi ("Tko pjeva dvostruko moli", sveti Augustin) te zahvala pokojnom Draženu Caru, dugogodišnjem karlovačkom orguljašu u čiju čast je organiziran koncert Karlovačkog dekanata uoči blagdana svete Cecilije.

Čast otvorenja i prvi nastup na smotri pred brojnim vjernicima koji su ispunili svaki kutak velikog prostora Nacionalnog svetišta pripala je najmlađima. Dječji zbor "Josipove pahuljice" župe BDM Snježne, Dubovac pod vodstvom časne sestre Dominike Šašo otpjevao je uz koreografiju "To je mir", narodnu pjesmu te pjesmu autora teksta i glazbe fra Ivana Matića "Marijo, Majko" i tako ispunio svetište gromkim dječjim glasovima, a sve okupljene ostavio u razdraganom raspoloženju.

Nakon djece nastupio je mješoviti pjevački zbor župe Pohoda BDM, Mahično. Spomenuti zbor predstavio se s pjesmama "Vinograde moj odabrani" te "Sedam svetih žalosti", obje narodne pjesme u obradi Hrvatske pasionske Baštine i Joška Čaleta. Pod vodstvom gđe. Vanje Kralj, pjevački zbor koji broji 19 članova, a postoji 11 godina, istaknuo se s nešto drugačijim pjevačkim izričajem i donio pravi narodni ugođaj.

Treći zbor na programu bio je mješoviti pjevački zbor župe Sveta Tri Kralja, Banija, koji broji 29 članova, osnovan davnih 1930-ih godina, između 2 svjetska rata, a predstavio se sakralnim skladbama ozbiljnije tematike i dramske nijanse zvukovnih boja nepoznatog autora: "Ave Maria" i "Majko ljubezniva". Svoj dugogodišnji opstanak opravdali su svojim vrhunskim izvedbama. Zbor vodi gosp. Darko Fogina, a njime ravna gosp. Josip Krajačić.

Mješoviti pjevački zbor župe Presvetog Trojstva, Centar, sa svoja 23 člana otpjevao je "O pruži mile ruke", Vilka Novaka u 'a capella' izvedbi te „"Sa oltara, Oče, žrtvu…" autora Kamila Kolba u obradi Anđelka Klobučara i aranžmanu ujedno i voditelja i dirigenta spomenutog zbora gosp. Tome Perkovića, a u 'a capella' izvedbi istaknuo se solist gosp. Branko Kociper, bariton.

Već spomenuti Dražen Car za kojeg je prikazana misna nakana najveći trag ostavio je u mješovitom pjevačkom zboru župe sv. Franje Ksaverskog, Švarča čiji je voditelj bio u jednom kratkom razdoblju, no zaslužan je i za uvođenje troglasnog pjevanja u mješoviti pjevački sastav. Prije Cara zbor su vodile časne sestre "Klanjateljice Predragocjene Krvi Kristove", a danas je zbor u rukama časne sestre Lucije. Zbor se predstavio s dvije skladbe: "Klanjam ti se smjerno" čiji je tekst napisao sv. Toma Akvinski, a glazbu Franz Schubert u svojem djelu "Deutsche messe" te "Plovi lađo" tekst autora Ante Mateljana i glazbe Šime Marovića u obradi Dražena Cara.

Kanon "Ti moja zaštito" autora teksta i glazbe Michaela Lednera prva je pjesma kojom se predstavio mješoviti pjevački zbor župe sv. Martina, Hrnetić, a nakon tog otpjevao je obrađen napjev iz Krašića posvećen Mariji "Zdravo o Marijo". Gđa. Andrea Kirinčić, voditeljica je i orguljašica tog zbora koji sa svoja 23 člana osobito njeguje troglasni način pjevanja.

Poznati biblijski citat "Ne boj se" ime je pjesme autorice teksta časne sestre Vesne Abramović, "Klanjateljice Predragocjene Krvi Kristove" koja je tekst napisala prema Izaijinom 42. poglavlju i glazbe Miroslava Martinjaka kojom se predstavio mješoviti pjevački zbor "Cor Jesu", župe Presvetog Srca Isusova, Novi Centar, a nakon tog proslavili su Gospodina pjesmom "Slavim te Gospode", autora Johanna Sebastiana Bacha. Časna sestra Davida Dizdar voditeljica je zbora koji na misnim slavljima posebno njeguje gregorijansko pjevanje, višeglasno zborsko te pučko pjevanje, a kojeg orguljaškom pratnjom prati prof. Dubravko Rukavina.

Nakon zborova koji njeguju sakralnost i uzvišenost skladbi novo osvježenje uz bubnjarske zvukove, mladenački zanos i brži ritam donio je još jedan domaćinski pjevački sastav, zbor mladih "Agape", župe BDM Snježne, Dubovac, pjesmama "Blagoslivljaj Boga dušo Boga" autora, a ujedno i voditelja zbora gosp. Matije Milošića te pjesmom "Podignimo ruke". Gosp. Josip Krajačić klavijaturist je u spomenutom zboru u kojem se susreću talenti i mnogih drugih mladih glazbenika u raznim instrumentalnim pratnjama.

Zadnji se predstavio i treći domaći sastav, mješoviti pjevački zbor "Sveti Josip", župe BDM Snježne, Dubovac. Najprije su izveli skladbu "Molitva (Samo malo sunca)" autora teksta fra Inocenta Mikića, a glazbe fra Petra Kinderića uz solisticu mezosopranisticu. Jelenu Mužar Smenderovac, a nakon toga skladbom "Zdravo sveti Josipe", sestre Marije Tarzicije Fosić u obradi Dražena Cara, završili su svoj nastup. Voditeljica i ovoga zbora već je spomenuta časna sestra Dominika Šašo, a orguljaš gosp. Krešimir Klarić.

Na samom kraju svi članovi svih 9 zborova karlovačkog dekanata zajedno su izveli pjesmu "Cecilijo" u spomen njenog autora Dražena Cara i tako zaključili ovogodišnji koncert župnih zborova karlovačkog dekanata povodom blagdana svete Cecilije.

Kraj koncerta nije označio i kraj druženja, jer su svi članovi zborova nastavili svoje druženje u prostorima pastoralnog centra Svetišta uz prigodni domjenak.

{eventgallery event=’2015_11_21_Sv._Cecilija’=images mode=tiles max_images=35 thumb_width=200 offset=0}

 

151121- Sv. Cecilija 1.890370.jpg 151121- Sv. Cecilija 107-001.4e4b58.jpg 151121- Sv. Cecilija 113.fc0254.jpg 151121- Sv. Cecilija 15.464f76.jpg 151121- Sv. Cecilija 17.d9868a.jpg 151121- Sv. Cecilija 23.17c61a.jpg 151121- Sv. Cecilija 46.3befd0.jpg 151121- Sv. Cecilija 50.b91094.jpg 151121- Sv. Cecilija 6.5d50e9.jpg 151121- Sv. Cecilija 65.5fe23f.jpg 151121- Sv. Cecilija 67.18c6ed.jpg 151121- Sv. Cecilija 87.7fb04b.jpg 151121- Sv. Cecilija 97.a5c9fd.jpg 151121- Sv. Cecilija 99.14511b.jpg

Čitaj dalje

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca