Događanja

Sestre franjevke od Bezgrešne proslavile 342. godišnjicu utemeljenja družbe

Družba sestara franjevki od Bezgrešne, poznatije kao "Šibenske franjevke" predvođene svojom vrhovnom poglavaricom s. Zdravkom Gverić pohodile su Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu, u subotu 14. studenog 2015. godine, povodom 342. godišnjice svog utemeljenja.

Družba sestara franjevki od Bezgrešne, poznatije kao "Šibenske franjevke" predvođene svojom vrhovnom poglavaricom s. Zdravkom Gverić pohodile su Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu, u subotu 14. studenog 2015. godine, povodom 342. godišnjice svog utemeljenja. Šesdesetak redovnica dočekao je na budućim svetim vratima Nacionalnog svetišta mons. Antun Sente ml., rektor svetišta nakon čega je slijedilo misno slavlje u kojem su koncelebrirali dr. sc. Vlado Mikšć, supsidijar u svetištu i preč. Zlatko Tržok, umirovljeni svećenik iz Ozlja. Obilježavanju 342. godišnjice utemeljnja Družbe sestara franjevki pridružio se u ime grada Karlovca i gradonačelnik Damir Jelić. U prigodnoj homiliji mons. Sente propovijedao o teškim vremenima u kojima se danas nalazimo, u kojima svaki dan slušamo o novim valovima izbjeglica koji prolaze i kroz naš teritorij i ubojstvima i stotinama mrtvih u Parizu. Ako ikada, onda danas, trebamo biti zagledani u Boga! A imamo tako moćnog nacionalnog zaštitnika, svetog Josipa, koji je znao, u skrovitosti svog nazaretskog doma, osluškujući Boga, isčitati što mu je činiti – uzeti Mariju, ženu svoju, iako se dogodilo nešto što ne razumije i ispuniti Božji naum. Učinio je to i Nikola Tavelić, čiji blagdan danas slavimo, učinila je to i Majka Klara Žižić, utemeljiteljica družbe sestara franjevki, nadahnuta Duhom Svetim, stavila se na raspolaganje Bogu i Bog joj je pokazao što treba činiti. O tome svjedoči i njezina smrt na glasu svetosti i oni brojni vapaji koji su se čuli nakon što se preselila u vječnost. Upravo vi drage sestre, koje se nadahnjujete na tom svetom životu Majke Klare, nastojte i danas iščitati što Bog od vas očekuje. Svi mi, koji se stavljamo u službu Boga, moramo neprestano u skrovitosti svoga doma osluškivati Božji poziv i imati hrabrosti odazvati se na taj put na koji nas Gospodin poziva! Bilo to zgodno ili nezgodno vrijeme, kazao je okupljenim redovnicama mons. Sente.

Kroz proteklih 60 godina vaše prisutnosti u gradu Karlovcu, karlovčani zahvaljuju na prisutnosti i djelovanju vas i vaših sestara ovdje u ovom gradu. Neka prisutnost na ovom slavlju gospodina Damira Jelića, gradonačelnika grada Karlovca i nas svećenika bude zalog i zahvala za sve dobro što ste dali ovom gradu i našoj Domovini. Ali neka i ova skrovitost i tišina doma bude naše intimno susretanje s Gospodinom pod sjenom svetog Josipa našeg nebeskog zaštitnika. Zanimljivo, upravo u vrijeme zauzetog redovničkog djelovanja Majke Klare, Hrvatski je sabor 1687. godine svetog Josipa izabrao za zaštitnika naše Domovine. Vjerujem da su tadašnji hrvatski sabornici znali tko je Majka Klara i da je i ona zaslužna da naša Domovina već 328 godina živi pod zaštitom svetog Josipa., to su sve veliki ljudi, koji su se znali u skrovitosti susretati s Gospodinom. Stoga neka i ova vaša obljetnica, drage sestre, u jednostavnosti Nacionalnog svetišta svetog Josipa, bude i novi putokaz za djelovanje i služenje Bogu i narodu. Često ćemo, kao ljudi koji se žele posvetiti Bogu, biti u službi velikih stvari, zbog kojih ćemo se morati znati povući u svoju osamu i u jednostavnosti pred Bogom, polagati račune svog djelovanja ali i tražiti snagu da ono što Bog od nas očekuje do kraja možemo izvršiti. Sve se to isprepliće u životu Bogu posvećenih osoba. Pozvani smo činiti velike stvari a često smo neshvaćeni, neprihvaćeni i ne dobijemo nagradu za trud kojega ulažemo. Time smo zapravo slični Gospodinu! To je samo znak da smo na dobrom putu. Neka nas ta spoznaja ohrabri, bez obzira da li nas svijet doživio ili ne doživio, da izvršimo svoje poslanje kojega Bog svakome od nas dariva. Imamo velike uzore, svetog Josipa, Majku Klaru, svetog Nikolu Tavelića, blaženog Alojzija Stepinca u čijem ste Krašiću upravo bili, kazao je mons. Sente.

Pri kraju misnog slavlja s. Gverić i mons. Sente razmijenili su darove te oboje izrazili radost što je prva autohtona hrvatska redovnička ženska zajednica svoju obljetnicu utemeljenja proslavila upravo u Hrvatskom nacionalnom svetišu svetog Josipa.

Nakon misnog slavlja u Nacionalnom svetištu, šibenske su franjevke nastavile druženje u pastorlanom centru svetišta uz skromnu zakusku koju su pripremile dobre župljanke Ana Klapšić i Željka Cindrić. Nakon toga su sestre posjetile Karlovački franjevački samostan u kojem djeluju njihove sestre.

{eventgallery event=’2015_11_14_Sestre_Franjevke’=images mode=tiles max_images=20 thumb_width=200 offset=0}

 

IMG_5911.08f221.jpg IMG_5914.279fa9.jpg IMG_5920.16fbb1.jpg IMG_5931.cec2af.jpg IMG_5937-001.744735.jpg IMG_5944.46989e.jpg IMG_5951.780134.jpg IMG_5960.6e64d3.jpg IMG_5979.9e86a7.jpg IMG_5989-001.d746c7.jpg IMG_5993.0a7997.jpg

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora