Događanja

41. obljetnici posvete Nacionalnog svetišta nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora

Na 41. obljetnicu proslave posvećenja Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu velečasni Matija Knok, župni vikar u župama svetog Ivana Krstitelja u Ivanjoj Reci i svetog Ivana Pavla II. u Jelkovcu te ovogodišnji mladomisnik, predslavio je misno slavlje u spomenutom Svetištu, u utorak 15. rujna 2015. godine, u zajedništvu sa svećenicima karlovačkog dekanata i svećenika hodočasnika.

Na 41. obljetnicu proslave posvećenja Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu velečasni Matija Knok, župni vikar u župama svetog Ivana Krstitelja u Ivanjoj Reci i svetog Ivana Pavla II. u Jelkovcu te ovogodišnji mladomisnik, predslavio je misno slavlje u spomenutom Svetištu, u utorak 15. rujna 2015. godine, u zajedništvu sa svećenicima karlovačkog dekanata i svećenika hodočasnika.

U uvodnom govoru mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta posebno je pozdravio predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Josipa Leku, te istaknuo da koliko je do sada poznato, ovo je prvi put otkako je Konferencija hrvatskih biskupa 1987. godine odlučila crkvu svetog Josipa u Karlovcu na Dubovcu proglasiti Nacionalnim svetištem svetog Josipa da je predsjednik onog istog visokog hrvatskog doma koji nam svojom mudrom i povijesnom odlukom prije 328 godina dade tako moćnog nebeskog zagovornika i pomoćnika posjetio ovo središnje mjesto štovanja nacionalnog zaštitnika svetog Josipa, te prisutnima objasnio kako danas slavimo godišnjicu otkako je prije 41 godinu tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Franjo Šeper ovu crkvu posvetio i dao je ondašnjim župljanima na korištenje za ispunjavanje duhovnih potreba, a prije 28 godina ova je crkva dana na korištenje za ispunjavanje duhovnih potreba cijelom hrvatskom narodu, kao i svim stanovnicima Lijepe Naše. Bilo je to potrebno djelo koje je dalo novi zamah nastojanju crkvenih otaca u širenju štovanja svetog Josipa u hrvatskom narodu, kazao je mons. Sente te nabrojio zaslužne promicatelje štovanje svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske: Martina Borkovića, ondašnjeg zagrebačkog biskupa koji je saborsku svjetovnu odluku potvrdio crkvenim dokumentom, Josipa Štadlera, osnivača Glasnika svetog Josipa, mostarskog biskupa Petra Čulea, zaslužnog za Papinu odluku da se sveti Josip spominje u misnim slavljima, blaženog Alojzija Stepinca, pokretača izgradnje Nacionalnog svetišta na zagrebačkoj Trešnjevci koje je zbog rata prekinuto, već spomenutog kardinala Franju Šepera, kardinala Franju Kuharića, utemeljitelja Nacionalnog svetišta, te aktualnog zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji je ovo svetište uvrstio među četiri mjesta posebnih milosti i oprosta u nadolazećoj svetoj godini Božanskog Milosrđa, stavljajući ga uz bok zagrebačkoj katedrali, bistričkoj bazilici i krašićkoj župnoj crkvi. Stoga naša zajednička molitva večeras ovdje u Nacionalnom svetištu našeg nacionalnog zaštitnika svetog Josipa postaje ohrabrenje i poslanje, kako ovdje nama sabranima, tako i svima domoljubima kazao je mons. Sente.

U prigodnoj homiliji mladomisnik Matija protumačio je evanđeosku poruku oslikavajući lik svetog Josipa i Blažene Djevice Marije kako prikazuju Isusa u hramu te pozvao okupljene da se poput svetog Josipa ne boje preuzeti poslanje koje je Bog za svakoga od nas namijenio te da poput Marije budu otvoreni životu za boljitak naše Domovine.

Akademski kipar Josip Botteri Dini iz Splita u ime Nacionalnog svetišta darovao je predsjedniku Sabora sliku, zapravo poliptih sa prikazima Josipova života, kao prijedlog izrade mozaika na glavnom oltaru ovog svetišta, a rektor Sente zamolio je gospodina Leku da podrži ovaj projekt te se zauzme da Hrvatski sabor konkretnom pomoću sudjeluje u uređenju Nacionalnog svetišta zaštitnika Domovine.

U Hodočasničku knjigu Nacionalnog svetišta predsjednik Hrvatskog Sabora tom je prigodom zpisao: "Jednostavan, krepostan, Bogu poslušan radnik koji je skrbio za Svetu obitelj, to je Josip zaštitnik hrvatskog naroda i naše Hrvatske Domovine. Hrvatski narod nije mogao dobiti boljeg zaštitnika. Neka Nacionalno svetište svetog Josipa bude utočište i izvor nadahnuća svim vjernicima i svim hrvatskim građanima dobre volje kako bismo našu domovinu Hrvatsku što brže obnovili na dobrobit svih njenih građana uz čuvanje demokratskih vrijednosti, slobode i neovsnosti za koju su se u pravednom obrambenom i oslobodičakom ratu izborili hrvatski branitelji."

Uz mnoštvo vjernika i hodočasnika misnom slavlju, koje su pjevanjem animirali zbor svetišta Sveti Josip pod ravnanjem s. Dominike Šašo i zbor mladih Agape pod ravnanjem vjeroučitelja Matije Milošića nazočili su predstavnici javnog života Karlovačke županije i grada Karlovca te zapovjednik kopnene vojske Republike hrvatske. Nakon misnog slavlja u dvorištu Nacionalnog svetišta uslijedio je koncert u izvedbi Puhačkog orkestra „Ivo Tijarodović Ciglenica Zagorska“ iz Svetog Križa Začretja, pod ravnanjem kapelnika Miroslava Vukovojca-Dugana.

{eventgallery event=’2015_09_15_41._obljetnica_posvete_svetista’=images mode=tiles max_images=40 thumb_width=200 offset=0}

Foto: Dinko Neskusil

 

 

01.33d54d.jpg 02.fc3cf3.jpg 03.91ed14.jpg 04.e94717.jpg 05.c9da6b.jpg 06.e266bd.jpg 07.22e905.jpg 08.413b0b.jpg 09.12c0b5.jpg 10.3a73b2.jpg 11.054374.jpg 14.32829b.jpg 16.10107b.jpg 18.d4f3a2.jpg 19.238800.jpg 20.fe5657.jpg 21.bb4b6f.jpg 23.07dc7a.jpg 24.fcf9b6.jpg 26.95c176.jpg 28.1522e8.jpg 29.a24fb8.jpg 30.3bc7c1.jpg 31.d98da1.jpg Panorama1 sl.59b9b0.jpg

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.