Događanja

“Mons. Radanović bio je čovjek svetog života”

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, u nedjelju 16. kolovoza, povodom prve godišnjice smrti, slavljena je sveta misa u spomen i za dušu mons. Marijana Radanovića, dugogodišnjeg župnika Župe BDM Snježne u Karlovcu - Dubovcu i graditelja Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Misno slavlje predvodio je mons. Vlado Košić, biskup sisački, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom ml., rektorom svetišta i vlč. Anđelkom Katanecom, župnim vikarom.

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, u nedjelju 16. kolovoza, povodom prve godišnjice smrti, slavljena je sveta misa u spomen i za dušu mons. Marijana Radanovića, dugogodišnjeg župnika Župe BDM Snježne u Karlovcu – Dubovcu i graditelja Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Misno slavlje predvodio je mons. Vlado Košić, biskup sisački, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom ml., rektorom svetišta i vlč. Anđelkom Katanecom, župnim vikarom. Euharistiju je pjevanjem obogatio župni zbor „Sv. Josip“ pod ravnanjem časne sestre Dominike Šašo, uz orguljsku pratnju Krešimira Klarića.

Na početku misnog slavlja mons. Antun Sente ml. pozdravio je sisačkog biskupa zahvalivši mu što je prihvatio voditi misno slavlje na prvu godišnjicu preminuća čovjeka i svećenika koji je svojim svećeničkim služenjem dodirnuo srca mnogih Karlovčana, ali i hodočasnika. „Očekujemo vašu pastirsku riječ, ali se nadamo još kojem kamenčiću bogatog životnog mozaika mons. Radanovića.“ napomenuo je rektor Nacionalnog svetišta.

Mons. Vlado Košić djelovao je prije trideset godina u Josipovom svetištu u službi kapelana, surađujući s mons. Radanovićem i učeći od njega, te je o njemu i njegovom životu propovijedao biranim riječima istaknuvši pritom neke od vrlina koje su ga krasile: „Mons. Radanović bio je čovjek molitve, satima je klečao i molio pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Bio je čovjek posebnog odnosa s Bogom, čovjek svetog života, što je mnoge privlačilo ali i budilo osjećaj strahopoštovanja.“ Biskup Košić prisjetio se u homiliji i odnosa koji je mons. Marijan Radanović imao s ljudima: „Bio je pun blagosti i poštovanja. Nikada nije podigao glas, izrekao ružnu ili srditu riječ. Svjedočio je pravu milosrdnu sliku Krista Spasitelja u svom svećeničkom pozivu. Posebno je volio djecu, neizmjerno im se veselio, činilo se kao da su kod njega privilegirana. Bio je promicatelj života.“ Mons. Košić naglasio je kako je mons. Radanović bio i poduzetnog duha, čovjek velike aktivnosti koja je proizlazila iz kontemplacije, ponizni, uporni i nezaustavljivi graditelj Nacionalnog svetišta svetog Josipa u nezahvalnim vremenima komunističke vlasti, veliki promicatelj štovanja svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske i grada Karlovca, te obnovitelj Glasnika svetog Josipa, službenog glasila svetišta. U kršćanskoj vjeri da je mons. Radanović pridružen svetima i sudionik nebeske gozbe, biskup Vlado Košić preporučio je cijelu Domovinu u njegov zagovor i zagovor svetog Josipa, kojemu je bio posebno odan.

Na kraju svete mise mons. Sente zahvalio je biskupu na služenju svete mise i pozvao ga na hodočašće u Nacionalno svetište svetog Josipa: „Bili bismo Vam zahvalni kada biste i svoje sisačke dijecezane hodočašćem doveli u ovo Josipovo svetište, osobito u ovom vremenu kada se pripremamo za 330. obljetnicu proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske, te 30. obljetnicu kako je ova crkva uzdignuta na čast Nacionalnog svetišta.“ U znak zahvale, obitelj Tomislava i Martine Novosel, darovala je mons. Košiću sliku raspetog Krista, karlovačkog akademskog slikara Danijela Butale.

Prije misnog slavlja, mons. Košić i mons. Sente pohodili su i molili na grobu pokojnog mons. Radanovića.

Isti dan, večernju svetu misu za pokojnog mons. Radanovića služio je vlč. Matija Pavlaković, inače rođeni Karlovčanin, te „duhovni sin“ i plod svećeničkog rada i molitve mons. Marijana Radanovića, bivši tajnik zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, a trenutno župnik Župe sv. Petra i Pavla u Kašini. „Nismo se ovdje okupili kako bi hvalili legendu ili stvarali mitove, već slavili život jednog čovjeka, našeg velečasnog Marijana. Impozantan u svojoj skromnosti i mudar po mislima, jak u vjeri i neumorljiv prema svima, dokazujući kako je naš Bog – Bog živih, a ne mrtvih. Dokaz te istine jest i život predragog nam pokojnika, gdje u kutu dubovačkog groblja nad grobnim humkom molimo za njegovu dušu i za oprost naših slabosti. Naš župnik bio je duhovnik živih i utjeha umirućima. Preslika tišine svetoga Josipa, sa malo riječi činio je mnogo.“ riječi su koje je o mons. Radanovići izrekao vlč. Pavlaković.

{eventgallery event=’2015_08_16_Godisnjica_smrti_Marijana_Radanovica’=images mode=tiles max_images=15 thumb_width=200 offset=0}

 

 
150816-Godinjica smrti Marijana Radanovia 14.28e871.jpg 150816-Godinjica smrti Marijana Radanovia 18.6f233b.jpg 150816-Godinjica smrti Marijana Radanovia 23.2847ef.jpg 150816-Godinjica smrti Marijana Radanovia 25.650cd6.jpg 150816-Godinjica smrti Marijana Radanovia 28.6d6368.jpg 150816-Godinjica smrti Marijana Radanovia 31.0b5cc5.jpg 150816-Godinjica smrti Marijana Radanovia 35.611bd9.jpg 150816-Godinjica smrti Marijana Radanovia 43.48ca52.jpg 150816-Godinjica smrti Marijana Radanovia 44.a4f1dd.jpg 150816-Godinjica smrti Marijana Radanovia 5.f77097.jpg 150816-Godinjica smrti Marijana Radanovia 9.100d5c.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata