Događanja

Proslava blagdana svetih Joakima i Ane

Blagdan svetih Joakima i Ane, djeda i bake Isusa, proslavljen je u nedjelju 26. srpnja 2015. godine u istoimenoj kapeli na Vučjaku koja se nalazi na području Dubovačke župe grada Karlovca. Svečanost je započela procesijom od obližnjeg križa do kapele u kojoj su sudjelovali mještani Vučjaka te sudionici duhovno - radnog kampa pri Nacionalnom svetištu svetog Josipa predvođeni mons. Antunom Senteom, ml., rektorom svetišta i vlč. Anđelkom Katancem, vikarom Svetišta.

Blagdan svetih Joakima i Ane, djeda i bake Isusa, proslavljen je u nedjelju 26. srpnja 2015. godine u istoimenoj kapeli na Vučjaku koja se nalazi na području Dubovačke župe grada Karlovca. Svečanost je započela procesijom od obližnjeg križa do kapele u kojoj su sudjelovali mještani Vučjaka te sudionici duhovno – radnog kampa pri Nacionalnom svetištu svetog Josipa predvođeni mons. Antunom Senteom, ml., rektorom svetišta i vlč. Anđelkom Katancem, vikarom Svetišta. U prigodnoj homiliji vlč. Anđelko je kazao kako Joakim i Ana nisu samo roditelji Blažene Djevice Marije, nego su oni djed i baka Isusa Krista! Ali tko danas pita za djedove i bake? Je li itko od vas ikad zamišljao u slici kako Joakim i Ana, djed i baka, drže Isusa u naručju, paze ga i čuvaju, dok su njegovi roditelji Marija i Josip za nekim drugim poslom? Naš svijet voli mlade, lijepe, snažne, ponosne i sposobne, a starce zaboravlja! Naši stari su postali teret kojega mnogi izbjegavaju, koji svima smeta, posebno kada u svojoj nemoći zahtijevaju brigu i našu blizinu. Stoga baš danas trebamo pokušati razmišljati o tome gdje pripadaju naši stari? Da li u staračke domove, bolnice? Ima li za njih još mjesta u obitelji, u crkvi i u društvu? Naši djedovi i bake, i vi koji jeste djedovi i bake vaši djedovi i bake, oni su svjedoci naše povijesti i govore o tome od kuda smo potekli, gdje su naši korijeni. Ali oni su i čuvari naših sadašnjih životnih vrijednosti koje živimo, ili bolje rečeno, koje bismo trebali živjeti. A oni su i naš putokaz u budućnost, jer nije tako daleko vrijeme kada će svatko od nas ostarjeti, posjediti i mjesto na pozornici morat će ustupiti mlađim naraštajima koji dolaze, kazao je vlč. Anđelko.

Usredotočio sam se na Joakima i Anu kao Isusovog djeda i baku, umjesto na njih kao roditelje Marijine, jer mi se čini da i naše okupljanje ovdje u ovoj kapeli želi upravo to – nastaviti tradiciju naših starih i prenositi ih mlađim naraštajima! A to je očitije kada razmišljamo o djedovima nego o roditeljima. Evo, lijep broj mladih u prvim klupama koji sudjeluju na "Ljetnom radnom kampu" u Nacionalnom svetištu i danas završavaju svoje druženje i posao, ovdje su danas mnogi prvi puta i upoznaju ovu kapelu i ovo mjesto. Ovdje su i predstavnici KUD-a "Sv. Ana" koje je u svojih 20 godina postojanja stvorilo bogatu tradiciju i u kojem se je već izmijenilo nekoliko generacija i svaki član koji nije više aktivan dao je vrijedan doprinos i zato zaslužuje zahvalnost i poštovanje. I snaga vašeg društva s kojim se ponosite nije samo u aktualnim članovima, već i u onima koji to više nisu. Jednako tako, snaga nas kao ljudi, proistječe iz naših predaka, iz naših djedova i baka, iz naše tradicije, drevne povijesti i vjere!, kazao je okupljenim vjernicima vlč. Anđelko. Nakon misnog slavlja ispred kapele svete Ane upriličen je prigodni program a osmogodišnji harmonikaš Stjepan Magdić oduševio je hodočasnike. Proslava svete Ane nastavljena je u popodnevnim satima misnim slavljem koje je predvodio vlč. Dražen Karačić, župnik Presvetog Srca Isusova iz karlovačkog Novog centra. Nakon misnog slavlja KUD Sveta Ana iz Vučjaka zajedno sa svojim gostima uprizorili su prigodni program predstavljanja tradicijskih napjeva i plesova.

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora