Događanja

Velika pobožnost svetom Josipu – “Sveti Josip je odgovor Neba na pitanja Zemlje”

Misnim slavljem i molitvom krunice i litanija svetog Josipa u Nacionalnom svetištu svetog Josipa ostvarena je 13. srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu. Svetu misu predvodio je preč. Mladen Gorupić, dekan đurđevačkog dekanata, župnik župe Kalinovac i upravitelj župe Budrovac, nastavljajući tako niz svećenika koji su svoju svećeničku službu vršili u Nacionalnom svetištu.

Misnim slavljem i molitvom krunice i litanija svetog Josipa u Nacionalnom svetištu svetog Josipa ostvarena je 13. srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu. Svetu misu predvodio je preč. Mladen Gorupić, dekan đurđevačkog dekanata, župnik župe Kalinovac i upravitelj župe Budrovac, nastavljajući tako niz svećenika koji su svoju svećeničku službu vršili u Nacionalnom svetištu. Koncelebrirali su vlč. Krunoslav Kefelja, župnik župe Podravske Sesvete, te domaćini mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta i vlč. Anđelko Katanec, vikar Svetišta, a pjesmom je animirao zbor iz Kalinovca.

Preč. Mladen Gorupić propovijedao je o važnosti braka i obitelji kao temljne, najmanje jedinice ljudskog društva. Čovjek je stvoren na sliku Boga koji je ljubav. Uzajamna ljubav muškarca i žene tako postaje slikom neprolazne ljubavi kojom Bog ljubi čovjeka. I ta ljubav rađa dragocjenim darom, a to su djeca. Preč. Gorupić potaknuo je posebno mlade da se ne boje ući u brak, a svim vjernicima poručio je da svjedoče o braku kao znaku Božje ljubavi i zauzetosti za čovječanstvo.

Svetog Josipa, preč. Gorupić je istaknuo kao najvećeg uzora svih obitelji koji je bio spreman napustiti ono što je sam osmislio i pokoriti se Božjim planovima. I upravo je to ključ za svačiji život: biti otvoren volji Božjoj. Sveti Josip je odgovor Neba na pitanja Zemlje i upravo nam on pokazuje kako nam milosti kojima nas je Bog obdario trebaju pomoći u ispunjenju uloge koju nam je Svevišnji namjenio. Na kraju misnog slavlja mons. Antun Sente ml. zahvalio je preč. Gorupiću i njegovim župljanima na hodočašću u Nacionalno svetište svetog Josipa i darovao mu svijeću s logom Svetišta kao mali znak pažnje. 

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata