Događanja

Hodočašće u Karmel Brezovicu

Župni zbor svetog Josipa i vjernici župe BDM Snježne, predvođeni župnikom mons. Antunom Sente ml. i sestrom Dominikom Šašo, hodočastili su 15. listopada u Karmel Brezovicu i ondje proslavili svetkovinu sv. Terezije Avilske, crkvene naučiteljice i obnoviteljice karmelskog reda.

Župni zbor svetog Josipa i vjernici župe BDM Snježne, predvođeni župnikom mons. Antunom Sente ml. i sestrom Dominikom Šašo, hodočastili su 15. listopada u Karmel Brezovicu i ondje proslavili svetkovinu sv. Terezije Avilske, crkvene naučiteljice i obnoviteljice karmelskog reda.

U ispunjenoj crkvi misno slavlje predvodio je naš župnik mons. Antun Sente ml. u zajedništvu sa dr. Dariom Tokić, o. Tadejom Perica i mladomisnikom Ivanom Vučak. Mons. Sente govorio je u propovijedi o čovjekovom traganju za srećom, te kako taj put nije jednostavan i lagan već se treba dosta namučiti. Gdje god se čovjek nalazi mora uložiti određeni napor da bi došao do te istinske radosti. Ponajprije treba razumjeti gdje su prave radosti, posebno jer nam se u ovom materijalnom svijetu nude različita rješenja kao ona koja će ispuniti sve naše potrebe i učiniti nas radosnima. O svemu tome možemo iščitati iz života sv. Terezije Avilske. I ona je čeznula za istinskom radošću. Ušla je u samostan, pomalo iz straha za spas svoje duše, jer se bojala da ne završi u paklu. Ali i u tom samostanu, u kojem je proboravila 20-ak godina, opet je lutala i živjela jednim prosječnim redovničkim životom. Ništa se posebno nije događalo. Ali ta čežnja za istinskom radošću bila je prisutna cijelo vrijeme. Životopis ove svetice pokazuje nam da jedino s Bogom čovjek može postići potpunu i istinsku radost bez obzira u kojem se staležu nalazi: svećeničkom, obiteljskom ili slobodnom.

Svatko od nas treba se truditi doprijeti do Isusa jer jedini on daje pravu i istinsku radost. Sv. Terezija imala je 40-ak godina kada je doživjela to jedno viđenje i svoje mjesto u paklu. Tada je krenula njezina osobna obnova koja je rezultirala obnovom karmelskog reda, pa i ondašnjeg svijeta i traje sve do danas. Kada se to dogodilo nailazila je na različite poteškoće, pa je i u svom samostanu slušala različite propovjednike koji su upirali prstom u nju i govorili da nije na pravom putu. No to ju nije pokolebalo već je cijelo vrijeme ostala u toj tajnoj ljubavi sa nebeskim zaručnikom Isusom Kristom. Oduprla se svim iskušenjima, podnosila brojne povrede, boli, različita životna iskušenja i ostala vjerna svom opredjeljenju. To je također obaveza svih nas, jer nitko nije pošteđen križa i Bog od svakoga od nas traži uvijek novo osobno predanje. I upravo po životu sv. Terezije Avilske možemo vidjeti da Bog nikada ne ostaje dužan. Za vrijeme života primila je brojne milosti kroz taj posebni dodir Božje ljubavi kao nagradu za sva trpljenja koja je prošla dajući se za Isusa Krista. Mons. Sente završio je propovijed naglasivši da je bitno ustrajati i znati tko je pravi donositelj istinske radosti, jer jedino nam ju On može dati i to moramo usaditi u svoje srce i svoju svijest. Naše ustrajanje uz Boga rezultirat će i obiljem blagoslova!

Nakon sv. mise, članovi zbora sv. Josipa susreli su se sa sestrama karmelićankama. Sestra Vjekoslava posvjedočila im je kako je sv. Josip za nju glavna pomoć u svim potrebama i kako uz njegov zagovor nikada nisu oskudijevale, što je posebno naglašavala i sv. Terezija Avilska.

Nakon Karmel Brezovice hodoćašće se nastavilo u Zagrebu u muzeju blaženog Alojzija Stepinca gdje smo i pogledali kratki film o životu našega blaženika. Nakon toga, dočekao nas je tajnik zagrebačkog nadbiskupa vlč. Marko Vuković i podijelio s nama zanimljive informacije o kapelici sv. Stjepana, kao i o nadbiskupskom duhovnom stolu nakon čega smo nastavili sa zajedničkim druženjem.

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata