Događanja

Velika pobožnost svetom Josipu – susret dvaju hrvatskih svetišta

Rektor svetišta Hrvatskih mučenika na Udbini mons. Tomislav Rogić, predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu na 11. srijedu, 1. travnja u Velikoj pobožnosti od 19 srijeda posvećenih svetom Josipu. 

Rektor svetišta Hrvatskih mučenika na Udbini mons. Tomislav Rogić, predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu na 11. srijedu, 1. travnja u Velikoj pobožnosti od 19 srijeda posvećenih svetom Josipu. Na taj je način ponovno došlo do povezivanja naših hrvatskih svetišta u središtu Hrvatske pri Josipovu svetištu u Karlovcu, kazao je mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa pozdravljajući gosta i okupljeno mnoštvo. U prigodnoj homiliji mons. Rogić je kazao kako nam je danas lik svetog Josipa jako stran, dalek. Nama ljudima dvadest prvog stoljeća koji živimo u vječitoj strci i zbrci. Ljutimo se za svaku malu pogrešku. Neprestano nečemu prigovaramo. Nikad nismo posve zadovoljni. Ako nešto vrijedno učinimo želimo da to svi odmah saznaju. Naše vrijeme ne trpi one koji tiho i neprimjetno rade svoj posao, žive neprimjetno svoje poslanje. Takve i ne zamjećujemo. Danas se traži dobra reklama, publicitet. Ako se nešto poduzima treba prije svega obavjestiti medije da to obznane i propagiraju. Ako toga svega nema, ako te glasila zaobiđu, kao da nisi vrijedan i ono što radiš nije odviše cijenjeno.

Baš zato, od Svetoga Josipa imamo toliko toga naučiti. Njega nasljedovati značilo bi pobijediti današnji životni tempo koji nas svih guši svojom brzinom. Njega nasljedovati znači iznova pronaći zadovoljstvo u pozivu koji smo izabrali bez obzira o kojem se pozivu radilo. Živjeti poput Josipa značilo bi smoći snage susresti svekolike životne probleme i rješavati ih iz vjere, s trudom i radom, ali predavajući ishod našeg truda u Ruke Božje" kazao je okupljenima mons. Tomislav. Pri kraju misnog slavlja vjernicima, koji su po jedanaesti put ispunili Nacionalno svetište, prikazan je dokumentarni film o razlozima i povijesti izgradnje svetišta hrvatskih mučenika na Udbini.

Svećanost susretanja hrvatskih svetišta zavšena je ophodom oko zavjetnog kipa svetog Josipa moleći na pet velikih nakana: Za uspješan završetak školovanja naše djece i mladeži, za pronalaženje radnog mjesta i pravednu plaču, za dar bračnog partnera i brak blagoslovljen ljubavlju i djecom, za svećenička i redovnička zvanja u našim župama i Domovini i za blagu i svetu smrt hodočasnika i članova njihovih obitelji. Sljedeću dvanaestu Josipovu srijedu predvodi vlč. Matija Pavlaković, upravitelj župe svetog Petra i Pavla u Kašini, inače rođeni Karlovčanin. 

Foto: Petra Vuković

 

 

 

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar