Događanja

Velika pobožnost svetom Josipu i proslava svetkovine Blagovijesti

Dva velika hrvatska svetišta, Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu i Nacionalno svetište svetog Josipa, ujedinila su se u središtu Hrvatske, u Karlovcu, 25. ožujka, u molitvi i čašćenju svetog Josipa kroz veliku pobožnost od 19. srijeda posvećenih tom velikom svecu.

Dva velika hrvatska svetišta, Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu i Nacionalno svetište svetog Josipa, ujedinila su se u središtu Hrvatske, u Karlovcu, 25. ožujka, u molitvi i čašćenju svetog Josipa kroz veliku pobožnost od 19. srijeda posvećenih tom velikom svecu. Tom prigodom proslavljena je i svetkovina Blagovijesti ili Navještenja Gospodinova, a posebno se častila Presveta Krv Isusova jer je Svetište pohodio mons. Josip Đurkan, rektor Svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, koji je i predvodio euharistijsko slavlje u zajedništvu s domaćinima mons. Antunom Senteom ml., rektorom Svetišta i vlč. Anđelkom Katanecom, župnim vikarom. Za vrijeme svete mise ispovijedali su vlč. Vlado Mikšić i preč. Alojzije Burja, a pjevao je zbor Svetišta „Sv. Josip“.

Mons. Josip Đurkan naznačio je u homiliji kako je Blagovijest dan koji je posljedica izvanrednog djelovanja Duha Svetoga u duši Djevice Marije. To je najvažniji dan u povijesti jer je tada sam Bog, druga Božanska osoba ostavila Nebo da bi postala čovjekom. Od onog trenutka kada se Sin Božji utjelovio, ne prestaje se utjelovljavati u našim srcima i dušama po Duhu Svetom da bi živio u nama, da budemo živa pokaznica poput Marije koja je postala živo svetohranište u kojoj je živjela sva punina Božanstva, istaknuo je mons. Đurkan.

Zatim je nastavio govoriti o povijesti ludbreškog čuda koje se dogodilo 1411. godine. Tada je jedan svećenik, slaveći svetu misu, posumnjao da se u kaležu nakon pretvorbe nalazi Isusova krv. U trenutku kada je hostiju prelomio na 3 dijela, a jedan dio stavio u kalež, provrla je prava krv. Svećenik se prestrašio, skupio krv u posudu i zazidao u zid. Bilo ga je sram priznati da nije vjerovao. Ali na samrti nije mogao u miru umrijeti te je otkrio tajnu. Ubrzo se velik broj vjernika počeo utjecati Presvetoj Krvi i mnogi su pritom ozdravljali. Mons. Đurkan objasnio je zatim okupljenim vjernicima da je relikvija Krvi Kristove ostatak Božje prisutnosti i da nam služi kako bi nas potaknula da svoju vjeru produbimo i živimo, te smo svi pozvani moliti se i utjecati Predragocjenoj Krvi Kristovoj. Na kraju svete mise domaćini mons. Antun Sente ml. i vlč. Anđelko Katanec darovali su mons. Josipu Đurkanu sliku s izvezenim logom Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

 

 

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar