Događanja

Obilježen Dan kapelanije Policijske uprave karlovačke

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa, svetom misom u 10 sati, obilježen je, 18. ožujka, Dan kapelanije Policijske uprave karlovačke. 

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa, svetom misom u 10 sati, obilježen je, 18. ožujka, Dan kapelanije Policijske uprave karlovačke. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, u koncelebraciji s vlč. Andrijom Markačem, kapelanom PU karlovačke, vlč. Vladislavom Mandurom, dekanom kralovčakog vojnog dekanata, fra Franjom Tomaševićem, dekanom karlovačkog dekanata, mons. Antunom Senteom ml., rektorom Nacionalnog svetišta i drugim svećenicima karlovačkog dekanata. Prije početka misnog slavlja prisutnima se obratio gospodin Tomislav Kotić, načelnik PU karlovačke.

Mons. Jezerinac propovijedao je o svetome Josipu i njegovoj povijesnoj ulozi kao hranitelja i čuvara Nazaretske obitelji. Naglasio je da, iako je Isus začet po Duhu Svetom, Josip mu je bio pravi otac i preuzeo je na sebe ljudsko očinstvo. Svoje poslanje odgojitelja vršio je u potpunosti. Iako je Josip bio otac jednog sasvim izvanrednog djeteta, nikada nije pomišljao da bi se zbog toga trebao odreći odgojnog poslanja koje mu kao ocu pripada.

Mons. Jezerinac govorio je i o ulozi očeva u današnjem vremenu kao iznimno bitnoj sastavnici svake obitelji. Nužno je da otac bude prisutan u obitelji, da je blizu svoje supruge i da s njom dijeli sve tuge i radosti. Ali biti prisutan ne znači toliko kontrolirati i upozoravati dijete kad učini krivi korak, već znači da otac treba svjedočiti vjeru pred djetetom i sve ono što čovjeka čini časnim i velikim i u očima ljudi, a posebno u Božjim očima. Josip podsjeća očeve da trebaju predviđati, organizirati i voditi svoje poslove, ali isto tako i odreći se svih lijepih planova i slijediti Božju volju kako god zbunjujuća bila. To isto vrijedi i za majku obitelji, istaknuo je mons. Jezerinac. Na kraju misnog slavlja prisutni pripadnici policije i vojske, branitelji i svi ostali vjernici, ophodili su zavjetni kip časteći tako svoga zaštitnika.

 

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.