Događanja

Velika pobožnost svetom Josipu – “Josip je čovjek vjere, nadao se ponad svake nade”

Vjernici župe Pohoda BDM iz Mahična hodočastili su 11. ožujka u Nacionalno svetište svetog Josipa i sudjelovali i velikoj pobožnosti od 19 srijeda posvećenih svetom Josipu.

Vjernici župe Pohoda BDM iz Mahična hodočastili su 11. ožujka u Nacionalno svetište svetog Josipa i sudjelovali i velikoj pobožnosti od 19 srijeda posvećenih svetom Josipu. Euharistijsko slavlje predvodio je njihov župnik, vlč. Nikola Sanjković u zajedništvu s fra Igorom Andrijevićem, gvardijanom franjevačkog samostana u Karlovcu, vlč. Vladislavom Mandurom, dekanom karlovačkog vojnog dekanata, Antoniom Mikulićem, đakonom vojnog ordinarijata, mons. Antunom Senteom ml., rektorom Svetišta i vlč. Anđelkom Katanecom, župnim vikarom. Misno slavlje animirao je mješoviti zbor „Sveti Josip“ koji vodi časna sestra Dominika Šašo.

Fra Igor Andrijević propovijedao je o vjernosti Kristovoj riječi, te vršenju i nasljedovanju Njegove riječi u vlastitim životima. Napomenuo je kako nije dovoljno samo slušati Božju riječ, već ju treba i živjeti jer samo su izvršitelji Božje riječi oni koji nasljeduju Isusa Krista. Božja riječ prožima srca i čisti duše, stoga je za kršćanina bitno da poznaje Sveto pismo. Pa i sam sveti Jeronim je rekao: „Nepoznavanje pisama je isto kao i nepoznavanje Krista.“  Ako želimo vršiti Božju riječ moramo znati kako je Isus živo.

Posebno u ovo korizmeno vrijeme, nastavio je fra Igor, trebamo razmatrati križni put, ući u tajnu križa jer u njemu je spasenje i on je jedino sredstvo oslobođenja koje nas vodi k uskrsnuću. Također, kada padnemo trebamo se kao i Isus podići i krenuti naprijed s Bogom i vratiti se Njemu. Ljudski je griješiti ali baš zato trebamo rasti u vjeri unatoč našim padovima. Iako smo grešnici dar vjere nas obnavlja i potiče da pokušamo biti bolji. Fra Andrijević govorio je o svetom Josipu kao uzoru vjere. Iako na početku nije mogao shvatiti Božji plan, on je u tu veliku tajnu Božjeg otajstva došao po daru vjere. Josip je čovjek vjere, siguran u Božju vjernost i obećanja koji nikada nije sumnjao u Boga i nadao se ponad svake nade. 

Na kraju svete mise, rektor svetišta, mons. Antun Sente ml., pozvao je vjernike da hodočaste u Nacionalno svetište svetog Josipa i sudjeluju u trodnevnoj duhovnoj obnovi koju će predvoditi vlč. Robert Šreter, od 16. do 18. ožujka, kao pripremu za proslavu velike svetkovine svetog Josipa, 19. ožujka, kada će svetu misu u 18:30 predvoditi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački.

 

 

Čitaj dalje

Župni listić 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri