Događanja

Velika devetnica svetom Josipu – „Očevi, budite poslužitelji poput svetog Josipa!”

Unatoč kišovitom i hladnom vremenu, hodočasnici župe sv. Ivana Krstitelja iz Rečice, pohodili su 4. ožujka Nacionalno svetište svetog Josipa i zajedno s vjernicima drugih župa sudjelovali u velikoj pobožnosti svetom Josipu, predajući svoje molitve i zahvale zaštitniku Hrvatske.

Unatoč kišovitom i hladnom vremenu, hodočasnici župe sv. Ivana Krstitelja iz Rečice, pohodili su 4. ožujka Nacionalno svetište svetog Josipa i zajedno s vjernicima drugih župa sudjelovali u velikoj pobožnosti svetom Josipu, predajući svoje molitve i zahvale zaštitniku Hrvatske. Njihov župnik, preč. Lovro Zaplatić, predvodio je misno slavlje u koncelebraciji s paterom Ivano Šarićem, ocem pavlinom s Kamenskog, mons. Antunom Senteom ml., rektorom Svetišta i vlč. Anđelkom Katanecom, župnim vikarom. Kao i svake srijede, vjernici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja zahvaljujući protojereju stavroforu Željku Pajiću i vlč. Vladi Mikšiću. Svetu misu animirao je zbor Svetišta „Sveti Josip“.

   

Mladomisnik, pater Ivan Šarić, propovijedao je o ulozi očeva u današnjici i svetome Josipu kao uzoru očinstva. Kao uzrok brojnim nesigurnostima koje zahvaćaju današnje mlade, poput nesigurnosti da će biti zadnji u društvu, najgori, najlošiji i neznatni, istaknuo je pater Ivan gubitak Isusa Krista, najvažnije osobe u svačijem životu. Čak i kada je prisutan, često je to zbog neke koristi koju imamo i očekujemo od Njega. Upravo je sveti Josip primjer pravog kršćanina koji je u životu imao samog Boga, ali to nije iskorištavao za vlastiti probitak. Upravo je on slika pravog oca, slika koju su izgubili i svećenici i očevi, naglasio je pater Šarić. Često se proziva mlade zbog njihovog načina života, njihovih slabosti i mana, ali glavni uzrok tome je nedostatak pravih očeva, očeva koji su spremni uzeti križ, podnijeti muku i  preuzeti odgovornost za svoje obitelji. S druge strane, od žena se očekuje da budu i majke i očevi, da budu uspješne u svim segmentima života.

Zbog tih razloga, pater Ivan je pozvao da se obratimo svetom Josipu kako bi se našoj Domovini povratilo očinstvo te da primimo Krista u svoje obitelji i crkve jer sveti Josip nije nikada razočarao onoga tko se njemu utjecao. Pater Ivan Šarić završio je homiliju pozivajući očeve i svećenike da nasljeduju svetog Josipa i budu poslužitelji poput njega, jer upravo poslužitelji osvajaju prva mjesta u Božjem Kraljevstvu.

Na kraju misnog slavlja, mons. Sente pozvao je vjernike da i sljedeće srijede hodočaste u Nacionalno svetište, zajedno s  vjernicima župe Uznesenja BDM, pripremajući se tako za proslavu velike svetkovine svetog Josipa, 19. ožujka.

 

 

 

 

 
 

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata