Događanja

Povodom proslave 3. svjetskog Dan djedova, baka i starijih osoba blagoslovljena obnovljena slika “Sveta Ana podučava Mariju” u Karlovcu

Obnovljenu sliku "Sveta Ana poučava Mariju" blagoslovio je dr. Vlado Mikšić, voditelj ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije u nedjelju 23. srpnja 2023. godine na 3. svjetski Dan djedova, baka i starijih osoba u kapeli svete Ane na Kalvariji u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa i župnik župe BDM Snježne na Dubovcu, kojoj župi spomenuta kapela pripada.

Obnovljenu sliku "Sveta Ana poučava Mariju" blagoslovio je dr. Vlado Mikšić, voditelj ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije u nedjelju 23. srpnja 2023. godine na 3. svjetski Dan djedova, baka i starijih osoba u kapeli svete Ane na Kalvariji u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa i župnik župe BDM Snježne na Dubovcu, kojoj župi spomenuta kapela pripada. Pjevanje i sviranje animirali članovi KUD-a Sveta Ana – Vučjak. Nakon misnoga slavlja i blagoslova slike uslijedila je donatorska večer u pastoralnom prostoru kapele.
U prigodnoj homiliji dr. Mikšić između ostalog je kazao kako slike svetac imaju određenu poruku. Mi smo kao ljudi osobe koje gledamo i svijet doživljavamo preko svojih osjetila. Gledajući sliku, ne gledamo samo ono što je iz vana već i unutarnju, duhovnu poruku. Kada gledamo ovu obnovljenu sliku na našem oltaru i da ne znamo što ona točno prikazuje mogli bismo primijetiti dvije žene, način odijevanja tih dviju žena, položaj tijela i aktivnost u kojoj su prikazane. Zasigurno tim detaljima umjetnik šalje određenu poruku. No, ova slika ne pokazuje samo dvije žene, njihove izraze lica i ruku, nego nas potiče da se zagledamo u osobe koje prikazani likovi označavaju. Svetu Antu i presvetu Bogorodicu. Možemo kazati da nas svaka sveta slika kroz svece upućuje prema dobrome Bogu. Zato je u katoličkoj Crkvi uvijek bio naglasak ne duhovne likove koji nam šalju određenu poruku, a ne čašćenje samih slika ili kipova. Diveći se herojskom životu određenog sveca zahvaljujemo dobrome i svemogućemu Bogu koji se upravo proslavio u tom svecu. Stoga nas svaki svetac na svoj način vodi do Boga što je konačni cilj svakog štovanja svetih ljudi, kazao je dr. Mikšić.
Misnim slavljem i blagoslovom obnovljene slike želimo zapravo proslaviti 3. svjetski Dan djedova, baka i starijih osoba na koje nas potiče sveti Otac. Stoga nam je drago da su se na ovo misno slavlje odazvali upravo stariji koji si možda ne mogu priuštiti ljetovanje, a hodočašćenjem do kapele svete Ane na Vučjaku, misnim slavljem i lijepim druženjem u organizaciji dubovačke župe, KUD-a Sveta Ana Vučjak i Mjesnog odbora Zagrad-Kalvarija-Vučjak ostvare svojevrsni tjelesni i duhovni odmoru ovog ljeta kazao je tom prigodom mons. Antun Sente. 
Obnovljena slika "Sveta Ana poučava Mariju" izrađena je u tehnici ulje na platnu te je uokvirena pozlaćenim drvenim okvirom veličine 214 x 139 cm. Nastala je oko 1880 s neutvrđenim mjestom nastanka i stalno je postavljena u prezbiteriju kapele svete Ane na Vučjaku. Opisana slika naslikana je u formi vertikalnog pravokutnika čiji gornji dio završava lukom i prikazuje likove svetu Anu i malu Mariju u sceni podučavanja. Mala Marija uči iz knjige koju sveta Ana drži otvorenu na krilu. U daljini se kroz lučni otvor nazire pejzaž a s desne strane iz tamnog scenskog postava bijeli se ljiljan u vazi položen na dio namještaja. 
Slika je imala velika oštećenja, a Iva Dizdarevic, mag. konz.-rest. umjetnina vratila joj je prvotni sjaj. 
Proslava svete Ane na Vučjaku nastavlja se i sljedeće nedjelje 30.7.2023. misnim slavlje u 17 sati nakon kojega slijedi bogati kulturno umjetnički program kojega će izvesti članovi KUD-a Sveta Ana i njihovi gosti. 

Čitaj dalje

Misa zahvalnica Zaštitniku Hrvatske

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” s. Zdravke Milić u Rijeci

Sv. Josip čovjek vrlina kojima Hrvati teže