Događanja

Josipovo dvorište u Karlovcu ispunjeno molitvom i igrom

Ljetni oratorij "Josipova obitelj" održao se već devetu godinu za redom u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu početkom mjeseca srpnja. Pod budnim okom mons. Antuna Sentea, ml., rektor i dubovačkog župnika župni animatori više su dana mjeseca srpnja 2023. godine vodili djecu i mlade kroz različite radionice i igre. 

Ljetni oratorij "Josipova obitelj" održao se već devetu godinu za redom u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu početkom mjeseca srpnja. Pod budnim okom mons. Antuna Sentea, ml., rektor i dubovačkog župnika župni animatori više su dana mjeseca srpnja 2023. godine vodili djecu i mlade kroz različite radionice i igre. 

Nakon molitvenog početka slijedile su radionice u kojima su se sudionici oratorija pripremali za misno slavlje središte svakog oratorijskog dana. Učili su kako se poslužuje oltar kroz ministrantsku službu, uvježbavali liturgijske pjesme kojima će obogatiti misno slavlje, dok su treći pripremali skeč inspiriran tekstom dnevnog evanđelja. Svakog su dana pripremali molitvene zazive koje su pročitali u molitvi vjernika. Pored misnog slavlja sudionici oratorija sudjelovali su mnogim igrama koje grade zajedništvu, te su učili razne koreografije poznatih banseva. Sudionicima oratorija obratio se preč Matija Pavlaković, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji te predstavio s. Ivančicu Fulir, redovnicu Družbe Marijinih sestara od čudotvorne medaljice, misionarku iz Zagrebačke nadbiskupije koja djeluje u biskupiji Porto Novo u afričkoj državi Benin. Djeci je bilo jako zanimljivo kad im je svećenik Pavlaković izrekao nekoliko riječi na jednom domorodačkom jeziku koji se koristi u Beninu. Nadalje posebno je bilo zanimljivo slušati svjedočanstva s. Ivančice o životu u Africi s afričkom djecom koja imaju puno skromnije uvijete za život od djece u Hrvatskoj. S djecom i za djecu, za vrijeme trajanja oratorija misna su slavlja predvodili vlč. Patrik Paulić, župni vikar u Svetom Petru u Zagrebu i jedan od bivših karlovačkih animatora, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te mons. Antun Sente, ml., karlovački župnik.

Djeci, roditeljima i animatorima zasigurno će ostati u sjećanju dolazak članova Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca koji su za sudionike oratorija pripremili igre iz svojih vatrogasnih natjecanja te dan završili zalijevanjem djece vodom iz navalnog vatrogasnog vozila. Bilo je to pravo osvježenje tog vrućeg ljetnog dana.

Svaki oratorijski dan završio je osobnom molitvom pred likom svetog Josipa u Svetištu. Svaki sudionik, odnosno dijeta, animatori i roditelji jednom su rečenicom zahvaljivali svetom Josipu na prekrasno prevedenom danu posebno ističući ono što im je tog dana bilo najljepše. Molitveni dio i oratorijski dan je završio zajedničkom molitvom Očenaš sa željom da se sljedećeg dana nastavi druženje u Oratoriju Josipova obitelji u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Zanimljivo je primijetit da su djeca iz Karlovca na oratoriji dovodila i članove svojih obitelji i prijatelja iz susjednih gradova pa čak i kontinenta. Naime, na karlovačkom oratoriju sudjelovala su i djeca iz Amerike koja su ovog ljeta došla u posjetu svojoj rodbini u Karlovac.

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata