Događanja

Župni piknik u Mississaugi

Misno slavlje u Parku „Father Kamber“ u Mississaugi povodom župnog piknika predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 25. lipnja 2023. godine. Koncelebrirao je vlč. Božidar J. Tenšek, župnik župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora hrvatske župe u Mississaugi predvođeni orguljašicom Irom Bolka

Radost vjere naslijeđene od predaka prenosite svojim potomcima

 

Neka vas ne zaslijepi materijalni sjaj svijeta u kojem živite već vas hrani vjera i ljubav vaših roditelja, djedova i baka koji su u Hrvatskoj zahvaljujući upravo vjeri iako u teškim uvjetima radosno živjeli.

 

Misno slavlje u Parku „Father Kamber“ u Mississaugi povodom župnog piknika predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 25. lipnja 2023. godine. Koncelebrirao je vlč. Božidar J. Tenšek, župnik župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora hrvatske župe u Mississaugi predvođeni orguljašicom Irom Bolka

U prigodnoj homiliji mons. Sente tumačeći evanđelje dvanaeste nedjelje kroz godinu između ostalog je kazao kako nas Krist ohrabruje da se ne brinemo tjeskobno za ugodan materijalni život već da brinemo o vječnom životu koji je najvažniji. Naš materijali svijet nije proklet, čak što više sam ga je Bog posvetio stvorivši ga i ušavši u našu materijalnu stvarnost, utjelovivši se u osobi Isusa Krista, ali nam je i pokazao ljestvicu vrednota, te ukazao na mnoge zamke koje prijete iz samo materijalnog gledanja na ljudski život. Čovjek je puno više od same materije stoga nam je vazda brinuti za duhovno i za vječno. Ipak, naš Bog brine i za naše tijelo, baš kao što brine o svakom vrapcu, još više brine i o svakom čovjeku. Pri svetom Josipu u Karlovcu gotovo svakog tjedna upoznati smo s nekim novim dodirom Božje ljubavi koja se ostvaruje čudesnim uslišanjima po zagovoru svetog Josipa. Čudesna ozdravljenja onih bolesti koje liječnici redovitim putem nisu mogli izliječiti, dar roditeljstva u onih bračnih parova koji više, a neki i deset godina nisu mogli dobiti dijete, mir i blagoslovio u obitelji, pronalazak radnog mjesta samo su neki od znakova današnje Božje brige o svakom čovjeku, ali i neprestano poticanje na vjernost Bogu kazao je tom prigodom mons. Sente. Vi dragi Hrvati koji ste u Kanadi pronašli novu domovinu, nemojte zaboraviti domovinu u kojoj ste rođeni, ili u kojoj su rođeni vaši roditelji ili predci. Neka vas ne zaslijepi materijalni sjaj svijeta u kojem živite već vas hrani vjera i ljubav vaših roditelja, djedova i baka koji su u Hrvatskoj upravo zahvaljujući vjeri iako u teškim uvjetima radosno živjeli. Tu radost vjere prenosite na svoje potomke poručio je mons. Sente okupljenim vjernicima u hrvatskom parku „Father Kamber“ u Mississaugi.

Pri kraju misnog slavlja mons. Sente uručio je vlč. Božidaru repliku kipa svetog Josipa, rad akademskog kipara Ante Starčevića, a koji resi Josipovo svetište u Karlovcu. Spomenutu repliku u 3D tehnici za ovu je prigodu izradio Nikola Baniček dubovački krizmanik. Sveti je Josip zaštitnik drage nam domovine Hrvatske, on je zaštitnik i vaše nove domovine Kanade, sveti je Josip zaštitnik Crkve, stoga rado uručujem ovu malu statu čudotvornog kipa svetog Josipa župniku Božidaru kako bi u ovim hrvatskim prostorima u Kanadi sve vas trajno podsjećao na: vjerno služenje Isusu Kristu, vjernost katoličkoj Crkvi i ljubav prema domovini Hrvatskoj. Ujedno vam ovom prigodom zahvaljujem na molitvenom zajedništvu koje smo snažno osjetili u vremenu svjetske pandemije kao i na svakoj materijalnoj pomoći s kojom uređujemo Hrvatsko nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu rekao je tom prigodom mons. Sente.

Nakon misnog slavlja nastavljeno je druženje hrvatskih obitelji u prekrasnom zelenilu parka uz brojne prehrambene delicije pripravljene po tradicionalnim hrvatskim recepturama iz svih hrvatskih krajeva.

FOTO: Adrian Šeketa

 

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora