Događanja

Ispit savjesti Tina Ujevića i Roberta Kurbaše

Osim likovne i glazbene umjetnosti, Nacionalno svetište svetog Josipa rado ugošćuje i kazališnu umjetnost. Dokaz tome je gostovanje monodrame Ispit savjesti hrvatskog akademskog glumca Roberta Kurbaše, održano 5. lipnja 2023. u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Predstava Ispit savjesti autorski je rad Roberta Kurbaše, koji je predstavu režirao i koji je u njoj glavni glumac.

Osim likovne i glazbene umjetnosti, Nacionalno svetište svetog Josipa rado ugošćuje i kazališnu umjetnost. Dokaz tome je gostovanje monodrame Ispit savjesti hrvatskog akademskog glumca Roberta Kurbaše, održano 5. lipnja 2023. u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Predstava Ispit savjesti autorski je rad Roberta Kurbaše, koji je predstavu režirao i koji je u njoj glavni glumac. Nadahnuta je esejom poznatoga hrvatskoga pjesnika Tina Ujevića nastalog u jesen 1919. godine u Zagrebu. Taj tekst pripada ispovjednoj prozi, s elementima autobiografije i feljtona. U njemu autor donosi razmišljanja o čovjeku, njegovoj nutrini, ali i kolektivnoj nutrini društva koje ga okružuje. Stoga monodrama Ispit savjesti otvara pitanja o moralu, religiji, prijateljstvu, muško-ženskim odnosima, tražeći odgovore na izazove savjesti.

Bila je ovo prva izvedba navedene predstave u Karlovcu, na obostrano oduševljenje. Publika je imala priliku uživati u poetičnim iskazima što ih je na pozornicu iznio protagonist, u intimnoj atmosferi dvorane u polumraku. Predstava je obogaćena i glasom Jelene Bosančić koja je predstavljala ulogu duše, te glazbom čiji je autor Miki Nopling. Monodrama je žanr koji zahtijeva veliku vještinu i virtuoznost glavnoga glumca kako bi publika cijelo vrijeme držala pažnju, što je Robertu Kurbaši i pošlo za rukom. Zadovoljni gledatelji izrazili su želju ponovno pogledati predstavu, kako bi mogli još dublje promisliti o svakoj izrečenoj riječi. Mons. Sente zahvalio se svima koji su svojim dolaskom poduprijeli ovakva nastojanja Svetišta te izrazio nadu da će u budućnosti moći ugostiti još dobrih i lijepih kazališnih predstava.

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan