Događanja

Velika devetnica svetom Josipu – „Budimo sveti i posvetimo svijet kao i sveti Josip – služeći!“

Šestu srijedu velike pobožnosti od 19 srijeda posvećenih svetom Josipu, u Nacionalno svetište svetog Josipa hodočastili su vjernici župe Presvetog Trojstva. Hodočasnike je na ulazu u Svetište radosno dočekivao i blagoslivljao mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, koji je i predvodio molitvu krunice i litanija svetom Josipu.

Šestu srijedu velike pobožnosti od 19 srijeda posvećenih svetom Josipu, u Nacionalno svetište svetog Josipa hodočastili su vjernici župe Presvetog Trojstva. Hodočasnike je na ulazu u Svetište radosno dočekivao i blagoslivljao mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, koji je i predvodio molitvu krunice i litanija svetom Josipu. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Franjo Tomašević, dekan karlovačkog dekanata, u zajedništvu s preč. Vladom Mandurom, dekanom karlovačkog vojnog dekanata i domaćinima mons. Antunom Sente ml. i vlč. Anđelkom Katanecom. Za vrijeme pobožnosti i svete mise ispovijedali su protojerej stavrofor Željko Pajić i vlč. Vlado Mikšić, a svetu misu je pjevanjem obogatio zbor Presvetog Trojstva pod ravnanjem voditelja Tome Perkovića.

Preč. Vlado Mandura govorio je u homiliji o životnim izazovima, posebno istaknuvši svetog Josipa kao čovjeka koji je poznavao izazove, od suočavanja sa Marijinom trudnoćom, brige za obitelj do odlaska u nepoznato područje i neizvjesnu budućnost. Kao izazov našem vremenu, vlč. Vlado uzeo je za primjer i papu Franju zbog brojnih njegovih odlika poput one da će sve iskreno i izravno reći bez straha, da je blizak čovjeku i njegovim razmišljanjima i potrebama, te kako priznaje kada pogriješi. Upravo ova posljednja odlika nedostaje svima nama i onima koji nas vode. Takvih ljudi nedostaje u svijetu i današnjem životu.

Takav je bio i kralj Ninive o kojem su govorila dnevna čitanja, koji je odlučio postiti jer je sagriješio i to je javno priznao, te koji sluša Božju riječ i spreman je promijeniti se. Isto tako i sveti Josip je bio spreman prihvatiti svaki izazov. Preč. Mandura naglasio je pri kraju propovjedi kako smo u vrijeme korizme spremni lako govoriti da smo grešnici, opravdavajući tako svoje sljedeće grijehe. A zapravo trebamo govoriti da smo mi sveci, stvoreni na sliku Božju, pa ćemo onda i manje griješiti. „Budimo sveti i posvetimo svijet kao i sveti Josip – služeći!“ završio je preč. Vlado. Na kraju misnog slavlja vjernici su častili svetog Josipa ophodom oko zavjetnog kipa.

 

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.