Događanja

Baptisti i Katolici zajedno u molitvi i umjetnosti

Zajednička molitva za jedinstvo kršćana ostvarena je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u zajedništvu katoličkih i baptističkih vjernika u utorak 31. siječnja 2023. godine. Misno je slavlje tom prigodom predvodio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta i član Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog uz koncelebraciju protojereja stavrofora Željka Pajića, grkokatoličkog župnika u Karlovcu. 

Zajednička molitva za jedinstvo kršćana ostvarena je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u zajedništvu katoličkih i baptističkih vjernika u utorak 31. siječnja 2023. godine. Misno je slavlje tom prigodom predvodio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta i član Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog uz koncelebraciju protojereja stavrofora Željka Pajića, grkokatoličkog župnika u Karlovcu. Članove baptističke crkve u Karlovcu i Dugoj Resi predvodio je njihov pastor Ladislav Ružića.

Pjevanje je animirao VIS "Rim" iz Zagreba.

Tijekom molitvene osmine često se moglo ćuti kako za jedinstvo kršćana valja moliti tijekom cijele godine, a ne samo u ovih osam dana, stoga mi u Karlovcu ovom zajedničkom molitvom dokazujemo da možemo zajedno moliti i izvan molitvene osmine kazao je mons. Sente te zahvalio okupljenima Kristovim vjernicima iz Katoličke i Baptističke crkve. Naša molitva nastavlja se i u konkretnom životu stoga ćemo nakon misnog slavlja i zajedničke molitve sudjelovati u otvorenju izložbe "Božje prisustvo" akademskog slikara Vladimira Bašića Šoto iz Duge Rese koji je đakon u baptističkoj crkvi, istaknuo je tom prigodom mons. Sente.

 

Nakon zajedničke molitve u Galeriji "Martin Borković" Nacionalnog svetišta svetog Josipa slijedilo je otvorenje izložbe Božje prisustvo, Vladimira Bašića Šote.

Prilikom otvaranja povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić je između ostalog kazao kako u sadržajnost djela sakralne motivike kao bitnu komponentu Vladimir Bašić Šoto unosi simboličnost svjetla. Vanjsku oznaku nemjerljive duhovnosti koja figurativnim uprizorenjima daje novi taktilitet materijalnog, gdje svjetlo približava zemaljsko nebeskom i obrnuto.

U takvom misaonom doživljaju nadnaravnosti svjetla Bašić Šoto gradi svoj opus, unoseći u djela satkana religioznom poetičnosti ozračje meditativnog. Suptilnošću izraza oblikuje likove produhovljene tvarnosti, po kojoj opisnost realističnog dolazi u drugi plan. Sačuvana je jasnoća čitkosti potke tema kršćanske ikonografije, koju Bašić produbljuje porukama isječka  biblijskog teksta u stalnoj upućenosti transcendentalnom. Oporost je formi manje-više dokinuta jer Bašić silnicama svjetla „omekšava“ površine, volumene, obrubne linije, skladajući kompozicije odmjerenih odnosa univerzalnog i duboko intimnog, te likovnom tankoćutnošću gradi i dubinu prostora i vertikalni uzlet scena, kazao je tom prigodom prof Špoljarić te zaključio kako se u prezentiranim slika prepliću idealizacija i stilizacija, metode likovnih pristupa kojima zbilja literarnog, uz sve motivske raspone, nagovještava bit: Božje prisustvo u duhovnom zagrljaju Neba i zemlje u povijesti i današnjici.

Slušajući predivnu glazbu koju nam je izveo dobitnik Porina Andrej Grozdanov vratio bih se na prvu pjesmu između čovjeka i žene, kada je čovjek ugledao predivnu Božju kreaciju koja mu prilazi i tada je uzdahnuo u radosti, i zasigurno je to bila jedna od najljepših pjesama koje je čovjek izrekao u svojoj povijest, ali je tada zaboravio na svoju zadaću da treba čuvati vrt . I došlo je do pada. Međutim, ono što je bilo prije pjesme je bilo stvaranje, odnosno slikarstvo. Cijeli svemir je bio obojan Riječju Božjom. I zato je to jedna od prvih Božji vrednota za koju mi znamo. O slikama ne mogu govoriti jer nisam likovi stručnjak, ali mogu reći o ovom čovjeku dvije riječi. Poznam ga iz onog vremena kada je slikao tamne slike i tamne motive. A sada gledamo kako slika svjetlo jer Bog je kadar ostvariti novo. To je taj blagoslovljeni trenutak u čovjeku gdje počinje srcem svoga bića u otkucaju i ritmu Božje ljubavi živjeti vječno, kazao je otvarajući izložbu pastor Ladislava Ružička.

Sam autor Vladimir Bašić Šoto izrazio je zahvalnost okupljenima što su došli na otvorenje njegove izložbe, ali i dobrom Bogu koji mu je podario talent i nadahnuće da može svoje doživljaje Boga slikarski prezentirati, te što ljudi gledajući njegove slike mogu o Bogu promišljati.

Andrej Grozdanov dobitnik Porina za najbolji album popularne duhovne glazbe skladbama Abide Wit me iz 19 stoljeća, Zahvali i Milost iz 18 stoljeća svojom interpretacijom obogatio je svečanost otvaranja.

Izložbu se može razgledati do kraja veljače svakog dana nakon misnog slavlja i nakon dogovora s upravom Svetišta.

 

Biografija umjetnika:

Vladimir Bašić Šoto rođen je 1953. u Postojni, Slovenija.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na smjeru slikarstva, a u klasi prof. R. Goldonija i prof. N. Reisera.

Od završetka studija 1981. postavio je brojne samostalne izložbe i sudjelovao u izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu: Pariz, Annecy, La Mairie de Seynod, Thonon (Francuska), Alessandria (Italija) i Stuttgart (Njemačka). Također je sudjelovao u internacionalnim umjetničkim kolonijama: Mittersill (Austria), Indonesia (Bali) i Budimpešta (Mađarska).

Živi i radi u Dugoj Resi.

Čitaj dalje

Župni listić 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri