Događanja

Marko Križevčanin uzor nama Hrvatima

Početak nove školske godine dodatno je blagoslovljen u srijedu, 7. rujna 2022. godina na Velikoj pobožnosti svetom Josipu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa.

Početak nove školske godine dodatno je blagoslovljen u srijedu, 7. rujna 2022. godina na Velikoj pobožnosti svetom Josipu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Misno je slavlje predvodio mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, a pjevanjem je svetu misu obogatio župni zbor Sveti Josip uz orguljsku pratnju mo. Krešimira Klarića. Među Josipovim hodočasnicima bili su i bračni par Stjepko i Ljuba Puljić iz Danske u koju su došli protjeran ratom. Obzirom da u svom domu u Danskoj redovito prate misna slavlja iz Svetišta prilikom posjeta Domovini željeli su na ovaj način zahvaliti za brojen milosti koji su primili zagovorom svetog Josipa.

U svojoj propovijed mons. Sente osvrnuo se na svetog Marka Križevčanina, čiji se spomendan slavio u srijedu. On je jedan od malobrojnih, ali značajnih hrvatskih svetaca, koji svojim primjerom života nadahnjuje vjerenike laike i svećenike. „Svetim ga proglašava sveti Ivan Pavao II. 7. svibnja 1995. godine. Mi, pripadnici hrvatskog naroda, često se nađemo u trenutcima kada ne znamo cijeniti svoje i kao da nam je sve drugo puno važnije. Sjećam se, kako su se nakon ’90-ih godine kupovale inozemna roba. Tek kasnije se polako otkrivala kvaliteta naših, domaćih proizvoda, i počela se ponovno upotrebljavati. Bogu hvala i ovo Nacionalno svetište promiče hrvatsku duhovnost, odnosno kroz izložbu Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu, nastojimo prepoznati naše svece i blaženike, kao i one koji su kandidati za oltar. Gostujući s izložbom po Hrvatskoj, mnogi se čude činjenici da imamo toliko svetih i blaženih ljudi u narodu. Hrvatski narod uistinu jest vjeran Bogu, a uz tu vjernost Njemu, donosi blagost u svom vremenu, a još više i sad u našem. Sveti Marko Križevčanin upravo svojom vjernošću Isusu Kristu i rimskom Prvosvećeniku svima nama pokazuje gdje ćemo naći utjehu, pravi smjer i kako valja živjeti. Promatrajući ovog sveca možemo njegove odlike prepoznati i u bl. Alojziju Stepincu, i on je mučen zbog svoje vjernosti Kristu i Crkvi. Ostati vjeran Bogu i Katoličkoj Crkvi najsigurniji je put za svakog vjernika, pa tako i sve nas vjernike u dragom nam hrvatskom narodu. Lijepo bi bilo, da si povodom spomendan sv. Marka Križevčanina osvijestimo vrednote koje smo primili od svojih predaka.“ kazao je u svojoj homiliji mons. Sente.

Dodajmo ovome da je u subotu 3. rujna Nacionalno svetište svetog Josipa posjetilo više do 250 hodočasnika. Prije podne pedesetak župljana iz Jarmine sudjelovalo je u misnom slavlju koje je slavio njihov župnik vlč. Antun Farkaš. Istoga dana u popodnevnim satima predvođeni svojim župnikom i rektorom svetišta Gospe od Suza Antunom Ćorkovićem više od stotinjak hodočasnika iz Pleternice posjetilo je Josipovo svetište zahvaljujući na ostvarenoj blagoslovljenoj devetnice Gospe od Suza. Uz njih svetom Josipu došli su se pomoliti i hodočasnici iz Klanjca predvođeni svojim župnikom fra Dragutinom Brglesom, OFM.

U četvrtak, 8. rujna, na blagdan Male Gospe svete mise bit će u 9 sati u župnoj crkvi BDM Snježne te u 18:30 u Nacionalnom svetištu sv. Josipa.

 

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar