Događanja

Velika devetnica svetom Josipu – “Josipova molitva je šutnja, promišljanje i traženje odgovora od Boga”

Na Pepelnicu, odnosno Čistu srijedu, kojom se obilježava početak korizmenog vremena, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa slavljeno je misno slavlje te ostvarena 5. srijeda u velikoj pobožnosti od 19 srijeda posvećenih svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske.

Na Pepelnicu, odnosno Čistu srijedu, kojom se obilježava početak korizmenog vremena, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa slavljeno je misno slavlje te ostvarena 5. srijeda u velikoj pobožnosti od 19 srijeda posvećenih svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske. Svetu misu predvodio je mons. Luka Tonjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije u koncelebraciji s preč. Bože Radošom, duhovnikom u Đakovačkoj bogosloviji, vlč. Vladom Mandurom, dekanom kralovačkog vojnog dekanata, mons. Antunom Senteom ml., rektorom Svetišta i vlč. Anđelkom Katanecom, župnim vikarom, a misno slavlje obogatio je pjesmom župni zbor „Sveti Josip“.

Preč. Bože Radoš započeo je homiliju objašnjavajući kako je korizma vrijeme plača, sjete, molitve, posta i ljubavi koja se izražava kroz intimni odnos s Bogom. To je vrijeme za koje Gospodin želi da bude i naše i njegovo i da mu se vratimo svim srce, da razderemo srce umjesto haljina, te da On u njega usadi svoju riječ, riječ života i riječ ljubavi kako bismo postali još više njegovi.

Govoreći o Evanđelju (Mt 6, 1-6. 16-18), preč. Radoš pojasnio je kako nas Isus u njemu upozorava da milostinju, post, molitvu kao i sva dobra djela ne činimo kako bi nas drugi vidjeli, hvalili i kao bi bili priznati, već da to činimo u tajnosti i iz ljubavi prema Bogu, a On će to tada sigurno nagraditi i daleko više nam uzvratiti. Za primjer je preč. Bože uzeo svetog Josipa koji je sve činio u tajnosti i u tišini dopuštao da mu Bog govori. Njegova molitva je šutnja, promišljanje i traženje da mu Gospodin podari odgovor na ono što ne može čovjek. Imao je planove za svoju obitelj, ali to nisu bili u potpunosti i Božji planovi. U korizmi se svi trebamo pitati jesu li i naši planovi Božji planovi. Možda On za nas ima daleko veće planove, a mi mu se trebamo samo predati. Tako i Josipa danas promatramo kao oca svih obitelji, cijele Crkve i naše Hrvatske.

Preč. Radoš završio je propovijed pozivom da se obratimo Bogu kroz molitvu i djela ljubavi, te kako je znak križa koji vjernici primaju za vrijeme pepeljenja znak nove nade i života i na taj pepeo Bog stavlja svoj križ, svoju ljubav i potpuno nam se daje. 

 

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata