Događanja

Josipovo svetište otvara vrata svima

Pobožnost svetom Josipu nastavlja se i srijedama tijekom ljetnih mjeseci. Svetu misu na svetkovinu apostolskih pravaka Petra i Pavla 29. lipnja 2022. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa predvodio je povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral migranata i turista preč. Anđelko Katanec. 

Pobožnost svetom Josipu nastavlja se i srijedama tijekom ljetnih mjeseci. Svetu misu na svetkovinu apostolskih pravaka Petra i Pavla 29. lipnja 2022. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa predvodio je povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral migranata i turista preč. Anđelko Katanec. Uvodeći u misno slavlje mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa pozvao je sve hodočasnike i župljane na molitvu za svećenike koji na današnji dan slave obljetnice svoga svećeničkog ređenja, a na osobit način ovogodišnje mladomisnike koji ovih dana slave svoje svete mise.

U svojoj se propovijedi preč. Katanec osvrnuo se simboliku otvaranja vrata:

“Nacionalno svetište svetog Josipa otvara vrata svima koji se u svojim poteškoćama obraćaju za pomoć našem dragom zaštitniku, svetom Josipu. Ključeve svetišta ima rektor i njegovi suradnici. Dužnost je rektora da otvara ta vrata hodočasnicima, vjernicima i posjetiteljima kada pokucaju na njih. Tako smo se i danas okupili u svetištu gdje svoje osobne molitve združujemo u velikoj pobožnosti svetom Josipu, koja se stalno obnavlja i nastavlja iz srijede u srijedu na pet nakana koje svi dobro znate – za školovanje djece i mladih, za pronalaženje radnog mjesta, pravednu plaću, za bračnog partnera i blagoslovljeni brak, za duhovna zvanja te za blagu i svetu smrt. Slične nakane danas je predslaveći u Vatikanu u Bazilici svetog Petra izrekao i papa Franjo, pozivajući nas ne samo da molimo, već i da radimo za dostojanstvo života i rada, za zaštitu svega stvorenoga, za probleme obitelji, za dobro starijih i onih koji su napušteni i prezreni. Molitva je osnova Crkve, a na nju nas potiču apostoli i zaštitnici koji mole za nas i s nama. Molitva je sredstvo vjere koja nam otvara vrata vjere” rekao je preč. Anđelko Katanec. Nadalje je u homiliji istaknuo, a nadovezujući se na uvodne rektorove riječi, važnost molitve za duhovna zvanja.

“Danas osobito želim istaknuti nakanu za duhovna zvanja i konkretno za mladiće koji su ovih dana zaređeni za svećenike i slave svoje mlade mise. Jednog i vi dobro poznajte, koji je velik dio svog života posvetio radu i aktivnostima u ovom svetištu, a to je Patrik Paulić. Pozvani smo pratiti osobe koje svoj život povjeravaju Bogu. Nakon nekoliko godina službe u ovom svetištu uključio sam molitve svetom Josipu u svoju svakodnevicu i za svoj svećenički poziv. Sveti Josip nije bio svećenik ni apostol, ali je bio duhovni otac u skrovitosti, vjernosti i poniznosti. Služeći na takav način Isusu Kristu primjer je svima koji Bogu posvećuju, svećenicima, redovnicama i redovnicima” rekao je preč Katanec.

Svetu je misu animirao župni zbor Nacionalnog svetišta sv. Josipa “Sveti Josip”.

Pobožnost svetom Josipu nastavlja se i dalje, a pridružuje joj se sve više hodočasnika iz Hrvatske.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu