Događanja

Trojica muškaraca pjevala svetom Josipu

Pobožnost svetom Josipu srijedom proslavljena je 25. svibnja 2022. u Josipovu svetištu u Karlovcu predvođena  mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Nakon pobožnosti uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio fra Roko Bedalov, OFM Conv., župnik Svetog Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu. Pjevanje su animirali Zvonko Franc, Jasenko Horvat i Dalibor Prohaska, sva trojica profesionalni glazbenici.

Pobožnost svetom Josipu srijedom proslavljena je 25. svibnja 2022. u Josipovu svetištu u Karlovcu predvođena  mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Nakon pobožnosti uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio fra Roko Bedalov, OFM Conv., župnik Svetog Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu. Pjevanje su animirali Zvonko Franc, Jasenko Horvat i Dalibor Prohaska, sva trojica profesionalni glazbenici.

U prigodnoj homiliji fra Roko je između ostalog kazao, kako je prošlo 40 dana od Uskrsnuća, dovoljno vrijeme da kao vjernici ponešto i naučimo. Prije svega trebali smo si u tom razdoblju osvijestiti da je Isus uskrsnuo. Bog ovaj svijet nije došao osvojiti mačem, niti filozofijom, ili bilo čime nama poznatim. On je došao ovdje osvojiti nas svojom ljubavlju. Iz života Isusa Krista izvire rijeka milosti koja struji ovim svijetom, kazao je fra Roko te nastavio kako smo radosni jer je Krist uskrsnuo jer smo u ovom tjednu koji je iz nas kao Hrvatski narod bili dionici susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu. Ponosni da hrvatski narod promišlja o nasljeđu koje je primio i koje čuva. I koliko je izazovno današnjim obiteljima da po zagovoru svetog Josipa žive te vrednote, jednako je tako važno da ne napustimo borbu za spas svake duše ovdje i u svijetu, jer vremena koja znamo nisu lagana vremena, niti su izazovi s kojima s susrećemo lagani izazovi. Zar kršćanske udruge koje promiču kršćanski nauk moraju biti ponižavane po različitim sudovima, braneći nauk koji je jasno prezentiran u katekizmu Katoličke crkve. Živimo u vremenu u kojem smijemo reći da samo kršćanini, ali ne smijemo pročitati ono što piše u katekizmu. Jeli to sloboda vjere kako nas neki medijski stupci žele informirati, zapitao se fra Roko u svojoj homiliji te na temelju pročitanog svetog pisma konstatirao kao će doći Duh Sveti koji neće donijeti novog nauka, osim dane objave Isusa Krista, već će biti potpora u nošenju bremena našega života s kojima se susrećemo, te će tumačiti današnji svijet kao i zamke s kojima se čovjek susreće i pokazivati način kako izaći iz najtežih kriza, kazao je fra Roko. Okupili smo se danas u ovom Svetištu otkrivajući kako je sveti Josip primjerom vlastita života pokazao vjerodostojnost vjere. Nije odustao kada mu je bilo najteže, već je baš zbog vjernosti u tim vremenima od Boga primio nagradu i do danas postao prepoznatljivi u upornosti. Stoga braćo i sestre nemojmo se bojati izazova jer izazovi su tu da bi se Bog kroz našu vjeru još više proslavi, kazao je fra Roko.

Na kraju misnog slavlja svoju je vjeru posvjedočio gospodin Zvonko Franc, jedan od radijskih voditelja i novinara Hrvatskog katoličkog radija te diplomirani teolog. Između ostalog Franc je kazao kako je od malena u Crkvi, a jedno je vrijeme bio i na putu prema svećeništvu te nastavio, otkrio sam ubrzo kako to nije za mene i posvetio sam svoj život obitelji. Nije jednostavno odgovoriti na pitanje – zašto vjerujem. U crkvi svetog Blaža u Zagrebu ima jedan natpis, za koji se vjeruje da ga je izrekao sveti Blaž, a glasi ovako: "Može li oko koje vidjelo svjetlo ponovno uzljubiti tamu?" To je odgovor svetog Blaža rimskom časniku nakon što ga je ovaj nagovarao da se odrekne svoje vjere. Doista, to je i moj odgovor zašto vjerujem. Jednostavno, kroz moj me je život Bog nebrojeno puta usmjeravao i vodio. Tada sam spoznao da na moje molitve dobri Bog odgovara na tri načina: može, imam nešto bolje za tebe, još moraš pričekati, kazao je Zvonko koji je u Nacionalno svetište došao prije svega zahvaliti svetom Josipu na svojoj obitelji i na radnom mjestu na HKR-u. Naime, na katoličkom radiju došao je upravo zahvaljujući zagovoru svetog Josipa. Prvo je bio honorarni suradnik, a potom mu se otvorila prilila za zaposlenje. Franc je istaknuo kako je u vremenu nezaposlenosti spontano došao u kapelu svetog Josipa u svećeničkom domu Zagrebu na Kaptolu u kojoj se pomolio svetom Josipu za zaposlenje, koje je i ostvareno nakon kratkog vremena. Zvonko Franc na tome zahvaljuje svetom Josipu kojemu se na ovaj način došao zahvaliti, te je nastavio: “Fasciniran sam prikazom svetog Josipa i malog Isusa, koji se nalazi ovdje u Svetištu. Josipa najčešće pokazuju kao starca, a ovdje je mlad muškarac, a Isus nije malo djetešce, već dječak. U pokretu. to je nešto od čega ne trebate odustajati. Od Božje ruke. Kao što sveti Josip pruža Isusu ruku, tako nama ruku pruža i Bog. Naš Otac. Dobro je to razumijete i prihvati, zaključio je Zvonko, kojemu su se pridružila supruga Marina, te sin Ivan i kćerka Lucija.

Na kraju je gospodin Franc kazao kako je danas svoju vjeru trebao svjedočiti Dalibor Prohaska, ali da će to ostaviti za neku od slijedećih srijeda. Ipak je svima otkrio kako je želio upravo u ovom Svetištu svirati i pjevati svetom Josipu kao zahvalu za brojne milosti, koje prepoznaje i u primljenoj nagradi Porina za najbolji album duhovne glazbe koji je nastajao punih deset godina. 

Čitaj dalje

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca