Događanja

Snažna molitva uz Pivače svetog Jakova

Pobožnost svetom Josipu predvođena mons. Antun Sente, ml., rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa proslavljena je u srijedu 4. svibnja 2022. u Josipovu svetištu u Karlovcu. Slijedilo je misno slavlje koje je predvodio don Donald Marković, župnik svetog Josipa Radnika u Ražinama - Šibenik i duhovnik Bratstva svetog Josipa iz Šibenika u koncelebraciji s mons. Senteom. Misu su pjesmom animiraju Pivači svetog Jakova iz Šibenika, pod vodstvom mons. Marinka Mlakića, generalnog vikara Šibenske biskupije.

Pobožnost svetom Josipu predvođena mons. Antun Sente, ml., rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa proslavljena je u srijedu 4. svibnja 2022. u Josipovu svetištu u Karlovcu. Slijedilo je misno slavlje koje je predvodio don Donald Marković, župnik svetog Josipa Radnika u Ražinama – Šibenik i duhovnik Bratstva svetog Josipa iz Šibenika u koncelebraciji s mons. Senteom. Misu su pjesmom animiraju Pivači svetog Jakova iz Šibenika, pod vodstvom mons. Marinka Mlakića, generalnog vikara Šibenske biskupije.

U prigodnoj homiliji don Donald je kazao kako dijagnoza naših nemira jest u tome što nismo upoznali Boga, iako smo kršćani, zavjetovali smo se, postimo, hodamo po svetištima. Često se ponašamo poput židova iz današnjeg evanđelja, koje Isus prekorava da unatoč toga što su vidjeli mnoga čudesa ne vjeruju da je on Sin Božji. I mi smo često takvi. Isus nam često poručuje da je kruh života i tko dolazi k njemu taj će se spasiti. Badava nama sva ukazanja svetaca, ako Krista ne prepoznajemo u svetoj euharistiji. Može se dogoditi čudo, molitva može biti uslišana, Bogu hvala na tome, ali ipak vrhunac Božjeg čuda i Božjeg davanja nama ljudima ostvaruje se u svetoj euharistiji, kazao je don Donald i nastavio blizu sam pedesetoj godini života, i stvarno mogu posvjedočit da su se u mojem životu dogodile brojne dobre stvari zahvaljujući Bogu. No, isto tako kada se osvrnem na svoj dosadašnji život, vidim da se teško mijenjam. Shvatio sam, kao svećenik, da se neću promijeniti, već da ću ostati isti. Istina ne mogu se mijenjati vlastitim snagama. Onog trenutka kada sam pustio Boga u svoj život moj se život itekako promijenio. Sve dobro u mojem životu događa se zahvaljujući Božjoj prisutnosti u mojem životu. Sveti Josip nam je dobar primjer. U ovom svetištu prikazan je kako Isusa drži za ruku. U drugim prikazima Isusa nosi u naručju. To je dobra poruka svima nama, neka naš život uvijek bude s Isusom kazao je propovjednik Donald.

Na kraju misnog slavlja mons. Sente je kazao kao su ga liturgičari poučili da crkvena glazba ne smije biti sama sebi svrhom, već da svaki onaj tko ju sluša otkriva potrebu snažnije promišljati o otajstvu Božje prisutnosti u našem životu. Ako dakle, liturgijska glazba izaziva takve pobude onda je ona ostvarila svoju svrhu. Vjerujem da smo večeras okupljeni u ovom svetištu na svetoj liturgiji ispunjenoj A cappella pjevanjem iz bogate liturgijske baštine koralnih napjeva njegovanih u izvedbama dalmatinskih klapa, a koje su nam izvodili Pivači svetog Jakova iz Šibenika, upravo to osjećali te na takav način promišljali i molili zaključio je mons. Antun Sente. Spomenimo da veći dio Pivača svetog Jakova su i članovi Bratstva svetog Josipa koji osim pjesme uz svog duhovnika don Donalda produhovljuju svoju život nadahnjujući se na bogatoj duhovnoj baštini svetog Josipa, muža Blažene Djevice Marije i djevičanskog oca Isusa Krista.

Među hodočasnicima na misnom su slavlju sudjelovale i članice Žene Zajednice Katarina Zrinski iz Karlovca i Zagreba sa svojim predsjednicama doktoricama Majom Bujević Grba, saborskom zastupnicom i Ankicom Kvesić Jurišić, predsjednicom Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu