Događanja

Bog ima obzira prema našim obzirima

Pobožnosti i misno slavlje srijedom u Josipovu svetištu u Karlovcu 27. travnja 2022., godine, predvodio je mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Trinaest osmaša, krizmaničkih kandidata, za vrijeme misnog slavlja pri su put vršili ministrantsku službu.

Pobožnosti i misno slavlje srijedom u Josipovu svetištu u Karlovcu 27. travnja 2022., godine, predvodio je mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Trinaest osmaša, krizmaničkih kandidata, za vrijeme misnog slavlja pri su put vršili ministrantsku službu.

Tumačeći pročitano evanđelje mons. Sente u svojoj je homiliji usporedio Nikodemov strah od neprihvaćanja vlastite zajednice sa strahom neprihvaćanja, tinejdžera od zajednice u kojoj žive, kazavši „Dragi krizmanici vi se nalazite u razdoblju odrastanja kada i sami tražite svoje mjesto pod suncem. Još nemate formiran vlastiti stav ili ga polako stvarate ali ga se još bojite javno zauzeti jer se bojite hoće li zajednica kojoj pripadate to prihvatiti. Hoćete li biti prihvaćeni ili izrugani, iako duboko u sebi spoznajete gdje i što je istina. Sličan je problem imao Nikodem. Htio je pobliže upoznati Isusa, u kojem su se ostvarivala sva proroštva, ali se bojao javno sastati s njim zbog osude farizeja, za koje je znao je da su ga već unaprijed proglasili heretikom. Poput Nikodema, pozvani smo svi tražiti susret s Bogom, makar i poskrivečkin, jer Bog ima obzira prema našim obzirima. Nakon susreta s Isusom Nikodem se usudio pred drugim farizejima braniti Isusa i na kraju javno, pomažući u Isusovom pokopu, izraziti svoj stav o Isusu. Stoga je najvažnije spoznati Istinu koja je Bog, kako bismo je mogli neustrašivo naviještati i životom potvrditi zaključio je mons. Sente.

Na kraju misnog slavlja, umjesto tradicionalnog svjedočanstva vjere, mons. Antun Sente pročitao je životopis prve hrvatske blaženice Ozane Kotorske iz knjige "Hrvatski sveci i blaženici, životopisi, molitve, likovni prikazi" koju je uredila Tanja Baran. Knjigu od 80 stranica preporučio je mons. Sente širokoj publici, a na osobiti način i kao dar krizmanicima jer na jednom mjestu donosi kratak životopis svih naših svetaca i blaženika, molitvu svakom svecu, a i više likovnih prikaza koje su oblikovali poznati hrvatski slikari u 13 godine izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, ili su u manjem dijelu posuđeni iz arhiva Glasa Koncila. Svemu tome pridodan je i popis svih kauza, tj. kandidata za koje se vodi proces za proglašenje blaženima. Ovu bi knjižicu trebala imati svaka hrvatska katolička obitelj jer čuva i govori o hrvatskim duhovnim velikanima koji su dobar primjer kako nadvladati teškoće i s Bogom biti pobjednik naglasio je tada mons. Sente.

Obvezatno jedno ministriranje muških pripravnika za sakramenat svete potvrde uveo je župnik Sente ove pastoralne godine želeći tako dopuniti pripremu za krizmu. Djevojke, kandidatice za krizmu dužne su se uključiti u zbor mladih. Na Bijelu ili nedjelju Božjeg milosrđa, 24. travnja 2022. godine ministrantsku službu prvi je put vršilo 16 mladića krizmanika a ove srijede preostali trinaest krizmaničkih kandidata. Na roditeljskom susretu roditelja krizmanika koji je uslijedio nakon misnog slavlja roditelji krizmanika pohvalili su ovakvu aktivnost primjećujući da na ovaj način njihova djeca lakše usvajaju vjerske sadržaje te su im bliži i razumljiviji. Župnik se nada da će jedan broj krizmanika, nakon što su kroz nekoliko proba naučili dobro posluživati oltar postati redoviti ministranti.

Dodajmo ovome da su spomenute nedjelje na jutarnjoj misi Nacionalno svetište svetog Josipa i župa BDM Snježne dobili još 12 novih ministranata, koji su svečano primljeni u ministrantsku službu na župnoj misi u 9 sati.

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata