Događanja

Preminuo vlč. Josip Antonac

Vlč. Josip Antonac, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u petak 4. veljače 2022. u večernjim satima, u 73. godini života i 48. godini svećeništva.

 
Vlč. Josip Antonac, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u petak 4. veljače 2022. u večernjim satima, u 73. godini života i 48. godini svećeništva. Vlč. Josip Antonac rođen je 16. svibnja 1949. u Karlovcu na Dubovcu, od oca Josipa i majke Jagice r. Rožić. Osnovnu školu je pohađao u svom rodnom mjestu, a srednju školu u klasičnoj gimnaziji Dječačkog sjemeništa u Zagrebu gdje je 1969. maturirao. Prije mature odslužio je tadašnji vojni rok u Doboju i Sarajevu (1968.-1969.).
 
U jesen 1969. godine primljen je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu te je kao bogoslov Zagrebačke nadbiskupije upisao filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1975. godine. Za đakona ga je zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić u Zagrebu 16. prosinca 1973. godine, a za svećenika 29. lipnja 1974. godine.
 
Svećeničko služenje započeo je kao župni vikar u Župi Majke Božje Snježne u Kutini, gdje je obnašao kapelansku službu dvije godine (1975. – 1977.). Potom je preuzeo službu upravitelja Župe sv. Jurja Mučenika i Srca Marijina u Kaniškoj Ivi (kod Garešnice) u kojoj je djelovao više od šest godina, do 16. listopada 1983. godine.
 
Na preporuku mons. Vladimira Stankovića, tadašnjeg ravnatelja Hrvatske inozemne pastve, kardinal Franjo Kuharić mu je od 1. prosinca 1983. godine povjerio službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Regensburgu. Za vrijeme Domovinskog rata katolička misija iz Regensburga organizirala je humanitarnu pomoć Domovini i ratnim izbjeglicama. Hrvatska katolička misija svih ovih godina vjernicima je oslonac i mjesto za slavlje euharistije na materinskom jeziku. Uz to, i nedjeljno okupljanje Hrvata iz Regensburga i okolice temelj je za organiziranje društvenog života.
 
Bez katoličke misije i nedjeljnog okupljanja, zajednica Hrvata u Regensburgu bi bila slabije povezana, a možda se čak ne bi uspjela organizirati nastava na hrvatskom jeziku, sportski klubovi, udruge, priredbe i druženja u Hrvatskome domu. Vlč. Josip Antonac organizirao je velika hodočašća svih Hrvata iz Bavarske u Altötting, koje je u zadnjih 500 godina najznačajnije marijansko svetište u Njemačkoj, a kao župnik podijelio je brojne blagoslova i sv. sakramenta u biskupiji Regensburg, pokrivajući neko vrijeme i biskupiju Passau.
 
Obavijest o terminu ispraćaja iz Regensburga i sprovodnih obreda u Karlovcu bit će objavljena naknadno.

Čitaj dalje

Molitveni hod Gradu za rođendani Karlovčanima na blagoslov

Župni listić 14. nedjelja kroz godinu 7.7.2024.

Novi broj Glasnika svetog Josipa