Događanja

Zajednička izložba 28 najpoznatijih hrvatskih sakralnih slikara i kipara

"Ljepota svetog Josipa" - izložba od dvadeset i osam umjetničkih slika, kipova i reljefa, rad dvadeset i osam najpoznatijih hrvatskih sakralnih slikara i kipara, otvorena je u srijedu 2. lipnja 2021. godine u Galeriji "Martin Borković" Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu

"Ljepota svetog Josipa" – izložba od dvadeset i osam umjetničkih slika, kipova i reljefa, rad dvadeset i osam najpoznatijih hrvatskih sakralnih slikara i kipara, otvorena je u srijedu 2. lipnja 2021. godine u Galeriji "Martin Borković" Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, a povodom Godine svetog Josipa. Neslužbeno izložbu je već 1. svibnja otvorio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Linqua, prilikom predvođenja blagdana Josipa Radnika u karlovačkom nacionalnom svetištu, no zbog epidemioloških razloga službeno i svečano otvorenje izložbe s većinom autora ostvareno je ovom prigodom.

O nastanku izložbe govorio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta i voditelj Galerije "MB", inicijator i pokretač ovoga vrijednog umjetničkog djela. Likovni osvrt dao je Josip Botteri Dini, poznati akademski slikar iz Splita i Tomislav Buntak, dekan Likovne akademije i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika iz Zagreba. Glazbene točke izvele su pijanistica Eva Kirchmayer Bilić, profesorica na Muzičkoj akademiji, i sopranistica Natalija Kralj. Izložbu je otvorila karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, a program je vodila urednica Radio Sljemena dr. sc. Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić".

Izdan je i prigodan katalog za koji je likovnu kritiku napisao Stanko Špoljarić, likovni kritičar.

U nazočnosti većine autora, osoba iz kulturnog, svjetovnog i vjerskog života Karlovca i Karlovačke županije, mons. Sente je rekao kako je ovo jedan od najvećih umjetničkih događaja, ne samo za grad Karlovac i Karlovačku županiju, nego i šire, jer na jednom mjestu objediniti, prihvatiti i udomaćiti toliko eminentnih hrvatskih umjetnika uistinu jest djelo na kojemu trebamo zahvaljivati dragome Bogu, i svetom Josipu. „Volio bih kada bi ovo postala tradicija, da svake godine o jednom Josipovom blagdanu otvorimo novu izložbu na temu svetog Josipa“, istaknuo je mons. Antun Sente.

Zahvaćeni pandemijom i potresom kao da se više ne možemo okupljati u Zagrebu, ali zato priskače u pomoć Karlovac i Nacionalno svetište svetog Josipa te ugošćuje umjetnike sakralne tematike iz svih krajeva Hrvatske izlažući njihova djela koja predstavljaju poj svetom Josipu i Svetoj Obitelji“, zaključio je u svom obraćanju profesor Josip Botteri.

„Ova izložba dokazuje važnost poticanja hrvatskih umjetnika na stvaranje sakralne tematike osobito na temu hrvatskog zaštitnika koji je premalo zastupljen u našem narodu pa i u djelima naših umjetnika. Želja mi je da se ovakve aktivnosti nastave te sam spreman sa studentima Likovne akademije hodočastiti u ovo svetište i potaknuti ih na stvaranje umjetničkih prezentacija zaštitnika naše domovine Hrvatske“, naglasio je dekan Likovne akademije Tomislav Buntak.

Županica Martina Furdek Hajdin u prigodnom je obraćanju istaknula značenje ovoga prostora u vjerskom i turističkom, a sada i u kulturnom sadržaju, na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini. Zahvalila je mons. Senteu na ustrajnosti što slijedi put utemeljitelja i graditelja svetišta, pokojnog mons. Marijana Radanovića.

Tanja Baran govorila je o tome kako je Nacionalno svetište svetog Josipa prije 3 godine ušlo u projekt izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koja se nakon premijere u Križevcima na Danima hrvatskih svetaca i blaženika seli tijekom godine u više drugih hrvatskih sredina. „No, na tome se u svetištu nije stalo. Samo dosad ove su godine, unatoč nepovoljnim korona-okolnostima, u ovoj sredini otvorene 4 izložbe. A svime se tim rektor Sente nametnuo kao središnja svećenička figura likovne umjetnosti i kulture u cijeloj Zagrebačkoj nadbiskupiji, pa i u domovini“, zaključila je dr. Baran.

Izložbu je moguće vidjeti tijekom cijelog ljeta svakog dana nakon misnih slavlja, ili u drugo vrijeme u dogovoru s upravom svetišta. Najesen će prezentirane umjetnine biti izložene u još nekoliko gradova u Hrvatskoj.

Umjetnici koji su svojim djelima doprinijeli bogatstvu izložbe su: Mišo Baričević, Ana Maria Botteri, Josip Botteri Dini, Tomislav Buntak, Ivana Ćavar, Marija Galić, Vedran Grabovac, Karin Grenc, Ana Guberina, Vulko Hajdić, Robert Kralj, Linda Milić Kršnjavi, Tihomir Lončar, Lidija Maček Stanić, Ivan Ivica Mareković, Kristina Mareković, Željko Mareković – Marek, Iris Mihatov Miočić, Krešimir Nikšić, Hrvoje Marko Peruzović, Marija Puzak, Vjera Reiser, Rozarija Radić, Zvonimir Šepat, Josip Škerlj, Božidar Škofač, Jeronim Tišljar, Leila Michieli Vojvoda.

Čitaj dalje

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” s. Zdravke Milić u Rijeci

Sv. Josip čovjek vrlina kojima Hrvati teže

Komentari Josipovih hodočasnika