Događanja

Izložba Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu prvi put otvorena u Međimurju

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademske slikarice Eve Vukine otvorena je u atriju Muzeja Međimurja Čakovec 

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademske slikarice Eve Vukine otvorena je u atriju Muzeja Međimurja Čakovec u rodnom gradu akademske slikarice Eve u petak 9. travnja 2021. godine. Izložba broji četrdesetak slika hrvatskih svetaca i blaženika u tri različite tehnike – akrilu, akvarelu i olovci. Organizator izložbe je Galerija “Martin Borković” Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, čiji je rektor mons. Antun Sente ml. povodom otvorenja izložbe u Čakovcu istaknuo da Eva oslikavajući hrvatske svece prezentira različite vrste molitva i otkriva novu dimenziju svetaca koji su nam u ovom vremenu poticaj, snaga i putokaz. Prije 351 godine upravo na ovom mjestu oprostio se Petar Zrinski od svoje Katarine kojoj je godinu dana kasnije prije smaknuća uputio ono prekrasno pismo "Moje serce" Vjerojatno je na sličan način to učinio sa svojom obitelji Fran Krsto Frankopan na Dubovcu od kuda ja dolazim. Za njihov život uvelike se zalagao tadašnji zagrebački biskup Martin Borković koji je i zaslužan da za ostatak banske uprave. Taj je Martin Borković nakon spomenutih tragičnih događaja za hrvatski narod preporučio hrvatskim sabornicima da izaberu svetog Josipa za nebeskog zaštitnika što su oni i učinili. Kao što je u ono teško vrijeme Martin Borković pozivao sabornike na molitvu i utjecanje svetom Josipu za ostanak i boljitak Hrvatskog naroda tako i danas mlada umjetnica Eva Vukina svojim slikanjem hrvatskih svetaca i blaženika poziva sve nas na molitvu hrvatskih duhovnih velikana za prestanka pandemije, popravljanje i liječenje rana potresa te za boljitak cijelog hrvatskog naroda kazao je mons. Sente.

Čast da otvori izložbu i pruži potporu mladoj akademskoj slikarici pripala je županu Međimurske županije Matiji Posavcu, koji je tom prigodom čestitao svojoj mladoj sugrađanki te istaknuo kako na svom akademskom putu ima veliku podršku obitelji, a siguran sam da Evu čeka još mnogo prekrasnih i uspješnih izložbi i projekata. Ovo je, ujedno, odlična uvertira u događanja povodom Dana Međimurske županije i skorašnji završetak radova na fortifikaciji Starog grada Zrinskih.

Izložba Eve Vukine prva je ovogodišnja izložba u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, što je ponosno istaknula ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

Svojim pjevanjem i sviranjem program otvaranja obogatila su Evina braća i sestre kojima se autorica kao i svima koji su pomogli otvorenju izložbe iskreno zahvalila.

Izložba se može razgledati do 9. svibnja.

Čitaj dalje

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov