Događanja

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Eve Vukine u župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ mlade akademske slikarice Eve Vukine otvorena je na blagdan zaštitnika umjetnika dominikanca Blaženog Angelica 

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ mlade akademske slikarice Eve Vukine otvorena je na blagdan zaštitnika umjetnika dominikanca Blaženog Angelica  u četvrtak 18. veljače 2021. u multimedijalnoj dvorani „Fr. Dominik Barač“ dominikanskoga samostana i župe bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.  Riječ je o izložbi kojom svake godine započinju Dani hrvatskih svetaca i blaženika krajem svibnja, a izložba zatim putuje Hrvatskom u organizaciji Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca i uz suorganizaciju Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Tako je i izložba Eve Vukine, nakon prošlogodišnje premijere u Križevcima, unatoč korona okolnostima, dosad predstavljena u pet hrvatskih sredina.

O Evinom slikarskom umijeću te o hodu izložbe po Hrvatskoj govorio je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente. Istaknuo je da je izložba u svim sredinama bila vrlo lijepo primljena i da izložba približava publiku, ali i svećenike, duhovnim uzorima. Autorica je posvjedočila svoju vjeru ističući da joj nije bio smisao napraviti samo lijepu sliku, već potaknuti gledatelja da pred slikom može meditirati i moliti. Izložbu je u ime domaćina otvorio prior dominikanskoga samostana fr. Marinko Zadro izrazivšu radost što se izložba još od 2013., od 3. Dana hrvatskih svetaca i blaženika, postavlja na blagdan Blaženog Angelica i u Kažotićevu domu na Peščenici, zahvalio je i mons. Senteu i autorici na organizaciji i autorstvu, a zahvalio je i doc. dr. Tanji Baran na svemu dobrome što godinama čini za projekt proslave hrvatskih svetaca i blaženika, i što izložba, zahvaljujući njenom zauzimanju, godinama dolazi k dominikancima na Peščenicu. Dr. Tanja Baran je kao predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, vodeći svečanost otvorenja, ispripovijedala o tome kako je izložba putovala 10 godina predvođena galerijom „Laudato“, a da se već dvije godine za izložbu brine Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca. Govorila je o višegodišnjoj povezanosti dominikanaca, dominikanskih župljana i Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ pa je u tom kontekstu i interpretirala stihove dominikanskog župljana s Peščenice književnika i publicista Zdravka Gavrana „Hommage Kažotiću i Kranjčiću“. Naglasila je i da je ta izložba dar Nacionalnog svetišta sv. Josipa i Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ dominikancima za 800 godina njihova djelovanja na hrvatskim prostorima.   

U glazbenom dijelu programa nastupili su obitelj Vukina, Matija Antolić i zbor „Hrid“. Izložba će se moći razgledati do blagdana sv. Josipa 19. ožujka.

I dok hod s izložbenim projektom portreta hrvatskih duhovnih velikana Eve Vukine po Hrvatskoj još uvijek traje, organizatori pripremaju novu, trinaestu izložbu koja će prvi put biti predstavljena na otvorenju 13. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u četvrtak 27. svibnja 2021. u Križevcima, nakon čega će uslijediti novi put po Hrvatskoj s tom izložbom. Autorica će biti splitska akademska slikarica i kiparica Karin Grenc. 

Čitaj dalje

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” s. Zdravke Milić u Rijeci

Sv. Josip čovjek vrlina kojima Hrvati teže

Komentari Josipovih hodočasnika