Događanja

Pepelnica umjetnika: „Bez komunikacije autora i promatrača, bez tog zajedništva, ne vidim smisao umjetnosti“

Čista srijeda u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa, 17. veljače 2021. obilježena je u znaku Velike pobožnosti svetom Josipu i tradicionalne „Pepelnice umjetnika“ – molitvu za i s umjetnicima za vrijeme misnog slavlja

Čista srijeda u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa, 17. veljače 2021. obilježena je u znaku Velike pobožnosti svetom Josipu i tradicionalne „Pepelnice umjetnika“ – molitvu za i s umjetnicima za vrijeme misnog slavlja, a nakon njega razgovor o odnosu vjere i umjetnosti. Misno slavlje predvodio je povjerenik za kulturna dobra i voditelj Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije te rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju, dr. Vlado Mikšić u zajedništvu s rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa, mons. Antunom Senteom ml.

U homiliji prigodnoj za blagdan Pepelnice, povjerenik Mikšić je između ostaloga vjernicima poručio: „Današnje nam evanđelje govori kako se ne smijemo uzvisivati. Ne bi trebali činiti bilo kakvo dobro samo s nakanom da bi nas ljudi hvalili. Sveto nam pismo danas govori ako činimo dobra djela samo zbog nagrade, onda nismo niti shvatili pravu bit svega. Uz to što nam današnji evanđelist sveti Marko govori što ne bi trebali činiti, on nam ističe i što bi morali činiti u ovo milosno vrijeme. Prvo što se spominje je milostinja, možemo to povezati s dobrotom našeg hrvatskog naroda, koji se je u ovo teško vrijeme potresa radosno i brzo odazvao na čin milostinje za one kojima je to najpotrebnije. Papa Franjo je povodom ovogodišnje korizme lijepo napomenuo kako nas čin milostinje ne tjera samo da damo, učinimo dobro djelo i odemo, već naprotiv, ono nas u ovo vrijeme treba poticati na spremnost činjenja dobra za druge. Tijekom korizme Crkva nas uči na čin odricanja zbog nekog većeg dobra. Uz milostinju i odricanje, molitva isto zauzima posebno mjesto. Molitva bi u vrijeme korizme trebala biti intenzivnija i prožeta Svetim pismom“ istaknuo je dr. Vlado Mikšić u svojoj propovijedi.

Euharistijsko slavlje svojom pjesmom je uveličao župni zbor „Sveti Josip“. Nakon svete mise svjedočanstvo vjere podijelili su Tomislav i Linda Kršnjavi, umjetnici čiji rad prožima velika povezanost s vjerom, a prije svega sa svetim Josipom. Tom je prigodom Tomislav Kršnjavi posvjedočio kako mu je pohod ovom svetištu pomoglo u intenzivnijoj pobožnosti svetom Josipu što ga nuka da bude bolji muž svojoj ženi i bolji otac svojoj djeci. Prije godinu dana mons. Antun Sente povjerio je Lindi Kršnjavi, akademskoj kiparici da izradi prijedlog zavjetnog kaleža od zlata što ga daruju vjernici, Josipovi štovatelji Nacionalom svetištu.

Nakon završenog svjedočanstva i podijeljenog blagoslova, održana je „Pepelnica umjetnika“. Ovo maleno kulturno događanje već šest godina, mogli bismo reći, u duhovnom središtu Karlovca, pošto je sveti Josip zaštitnik toga grada, ali i Hrvatske, ugošćuje razne visoko priznate akademske umjetnike i književnike. Bračni par Kršnjavi, Tomislav i Linda, uz dr. Vladu Mikšića i mons. Antuna Sentea održali su dijalog i raspravu na temu "Tko nadahnjuje umjetnika?" Voditelj i organizator događanja bio je mons. Antun Sente. Kroz razgovor Tomislav i Linda, dr. Vlado Mikšić i mons. Antun Sente, povezivali su umjetnost i vjeru, objašnjavali poveznicu sakralnog i profanog u umjetnosti. „Svakom novom umjetničkom djelu pristupam s velikim strahopoštovanjem. Sve počinje prvo s emocijama, a kasnije se polako pretvara u analitički pristup. Niti jedno se djelo ne može dovršiti samo s emocijama, zato je bitan taj analitički pristup“, istaknula je na početku dijaloga Linda Kršnjavi. Nakon uvodnih riječi o umjetničkim djelima, gdje je i dr. Vlado Mikšić pokazao svoj umjetnički opus, rasprava je tekla dalje, a pomoću moderiranja mons. Sente, došlo je i do priče o samoj svrsi i biti likovne umjetnosti. „Umjetnost je lijepa, ona mora donijeti katarzu. Umjetnik treba svojim djelom nastojati pobuditi emocionalne odjeke kod promatrača. Bez komunikacije autora i promatrača, bez tog zajedništva, ne vidim smisao umjetnosti“, istaknula je Linda Kršnjavi.

Čitaj dalje

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” s. Zdravke Milić u Rijeci

Sv. Josip čovjek vrlina kojima Hrvati teže

Komentari Josipovih hodočasnika