Događanja

Josipovi hodočasnici ustraju

Iako je koronavrijeme i mnogi odgađaju zajednička putovanja, tako i hodočašća, Svetište svetog Josipa svakog dana prima hodočasnike. Nema organiziranih velikih hodočasničkih zajednica koje su proteklih godina u ovo vrijeme dolazile u nekoliko, koji put i više desetaka autobusa, ali zato svakog dana u Josipovo svetište u Karlovcu navrati obitelj, ili nekoliko obitelji, dvoje ili više Josipovih štovatelje iz mnogih krajeva. 

Iako je koronavrijeme i mnogi odgađaju zajednička putovanja, tako i hodočašća, Svetište svetog Josipa svakog dana prima hodočasnike. Nema organiziranih velikih hodočasničkih zajednica koje su proteklih godina u ovo vrijeme dolazile u nekoliko, koji put i više desetaka autobusa, ali zato svakog dana u Josipovo svetište u Karlovcu navrati obitelj, ili nekoliko obitelji, dvoje ili više Josipovih štovatelje iz mnogih krajeva. Naši ljudi iz Švicarske, Austrije, Kanade te drugih zemalja svijeta, koji ovog ljeta svoj godišnji odmor provode u rodnom kraju imaju potrebu izgovoriti svoju molitvu, sudjelovati na misnom slavlju te se s Bogom pomiriti u sakramentu ispovijedi.

Zahvala za misna slavlja u vremenu korone

Dobar dio njih odlazi po prvi put, a većina ih zapravo dolazi zahvaliti svetom Josipu i upravi Nacionalnog svetišta što su u vrijeme potpune izolacije mogli pratiti misna slavlja upravo iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa zahvaljujući Laudato televiziji i Internetskoj televiziji NaSveJak. Božja riječ, euharistijsko ozračje obogaćeno pjesmom mladih, redovito svježe okićeni oltar i Svetište, davalo nam je posebnu snagu i utjehu u tim teškim vremenima. Konačno, htjeli smo vidjeti uživo Svetište iz kojeg nam je pružana utjeha u tim bremenitim danima, svjedoče pristigli hodočasnici.

Motoristi, Poljaci i pješaci

Među njima posebno ističemo troje Poljaka motorista koje je zadnjih dana mjeseca srpnja na autoputu susreo vlč. Duje Kurtović, i sam motorist. Družeći se s poljskim motoristima ubrzo im je otkrio da je svećenik na što su oni veoma pozitivno reagirali, priznavši da su katolici te da u ovih nekoliko dana boravka na hrvatskoj obali nisu posjetili ni jednu crkvu. Susret sa svećenikom Dujom očito im je znak koji ne mogu zanemariti. Zajedno su došli na Dubovac, pomolili se u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, a mons. Antun Sente, ml., osim što ih je upoznao sa znamenitostima Svetišta, skuhao im je najbolju kavu u gradu.

Na blagdan Gospe od Anđela, u nedjelju 2. kolovoza, svetom su Josipu iz Zagreba dopješačila petorica mladića iz Exitusovog bratstva blaženog Karla Austrijskog koji gaje duboku povezanost i odanost svetom Josipu. U knjigu hodočasnika između ostalog su zapisali: Obzirom na duboku povezanost i odanost svetome Josipu, kao uzor pravog kršćanskog muškarca, supruga i oca mi odani sinovi domovine Hrvatske došli smo hodočastiti u Nacionalno svetište svetog Josipa za one koji nisu bili u mogućnosti, za one koji su se preporučili i za one koji su nas po putu služili i one koji su u potrebi, a nisu odvažni da se preporuče. Također, došli smo zahvaliti svetom Josipu i Svetoj obitelji na budućim i sadašnjim djevojkama, našim zaručnicama i našim ženama. Kao poticaj na ovo hodočašće bio je Božji dar i blagoslov bratu Luki i ženi mu Luciji koji su dobili sina i nadjenuli mu ime Josip. O, Bože, kolikog li dara!

Kao dodatak, ističemo da Uprava Nacionalnog svetišta i dalje organizira pobožnosti svetom Josipu te pjevana misna slavlja svake srijede, iako je završila Velika pobožnost. Stotinjak vjernika-hodočasnika iz mnogih krajeva svake srijede najbolji je dokaz žive pobožnosti svetom Josipu u hrvatskog puka. Jednako tako svakog dana u 18.30 iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa moguće je pratiti misna slavlja na Laudato televiziji ili Internetskoj televiziji NaSveJak.

 

 

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.