Događanja

Upute o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika u novim okolnostima pandemije Covid-19

Dragi moji župljani, dragi štovatelji svetog Josipa! Prema Pismu kardinala Josipa Bozanića o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika u novim okolnostima pandemije Covid-19, od 1.5.2020., upućujem vam sljedeće upute

Dragi moji župljani, dragi štovatelji svetog Josipa!

Prema Pismu kardinala Josipa Bozanića o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika u novim okolnostima pandemije Covid-19, od 1.5.2020., upućujem vam sljedeće upute:

Od 2. svibnja mise slavimo po uobičajenom rasporedu

radnim danom u 18:30 

nedjeljom u 7, 9.00, 11, 18:30 i 10 u kapeli svete Ante na Kalvariji

subotnja večernja misa, zbog posebnih okolnosti, vrijedi kao nedjeljna. Slavit će se misni obrazac od nadolazeće nedjelje, čitat će se nedjeljna čitanja. Dakle oni koji su na subotnjoj večernjoj misi nisu dužni doći na nedjeljnu. Na taj ćemo naći imati više mjesta.

Svibanjske pobožnosti Majci Božjoj imamo svaki dan osim srijede u 18 sati.

Pobožnost 19 srijeda svetom Josipusrijedom u 17.45.

Prema uputama mjerodavnih Crkvenih i civilnih vlasti dužni smo se u crkvi pridržavati propisanih mjera. Poštujući propisanu distancu. Naše Svetište može primiti stotinjak vjernika, po propisanim uputama, u Svetištu, a ostali mogu biti vani pod trijemom gdje će biti uključen vanjski razglas. Molimo za razumijevanje i prilagodljivost situaciji.

Upute za ulazak i boravak u Svetištu:

u Svetište se ulazi kroz "Sveta vrata", a izlazi na glavni ulaz. Prilikom ulaza molimo da dezinficirate ruke s dezinfekcijskim sredstvom koje je već dva mjeseca postavljeno na stupovima podno trijema (na tri mjesta). Prilikom početka misnog slavlja časna sestra će otvoriti ostala vrata radi provjetravanja. Molimo za razumijevanje, osobito one kojima smeta propuh. Nije dopušteno da vjernici otvaraju ili zatvaraju vrata. Mole se vjernici da uopće svojim rukama ne dotiču vrata, a klupe i ostale predmete u Svetištu što je manje moguće.

Nošenje maski preporučuje se u skladu s uputama HZJZ

U svakoj klupi ima mjesta za tri – 3 osobe. Članovi jedne obitelji mogu sjesti svi zajedno u jednu klupu (dakle cijela obitelj), time ćemo dobiti koje mjesto više. Molimo vas da kod ulaska u Svetište zauzimate mjesta po redu kako ulazite na način da se prvo popunjava dio najbliže oltaru pa onda prema izlazu.

Posude s blagoslovljenom vodom na ulazu do daljnjega su ispražnjene.

Ljubazno vas molimo da ne fotografirate druge osobe u crkvi, te da mobitel prije ulaska u sveti prostor potpuno ugasite ili barem stavite na bešumno.

Milostinja. Svoj dar za uzdržavanje naše Župe i Svetišta možete ostaviti u košaricama prilikom izlaska iz Svetišta. Od srca vam zahvaljujemo.

Svetoj pričesti pristupa se po sredini Svetišta, počevši od onih iz prvih klupa, a vraća se u istu klupu na isto mjesto, uz rubove svetišta (pored staklenih stijena).

Pjevači će voditi računa o propisanom razmaku za vrijeme misnih slavlja.

Ispovijedat će se pola sata prije misnih slavlja i za vrijeme misnih slavlja, ali u kapelici hrvatskih svetaca i blaženika, kako bi svećenik i pokornik bili na primjerenoj udaljenosti.

Izlazak iz Svetišta nakon svete mise moguć je na sva vrata.

Cijelo vrijeme je potrebno držati distancu.

Ako bi se pokazala potreba rado ćemo organizirati misno slavlje vani na otvorenom.

Ako bi se pokazala potreba slavit ćemo veći broj misa.

Župne katehezeza sve skupine djece kao i ostali susreti za mlade i odrasle do daljnjega se ne održavaju. O novim ćete terminima biti pravodobno obaviješteni.

Prva pričest i krizma do daljnjega su odgođeni. O terminima ćete biti obaviješteni.

Krštenja, vjenčanja i sahraneodržavaju se uz pridržavanje epidemioloških mjera. Za više informacija javite se u župni ured.

Na poseban način želim zahvaliti s. Brigiti i Josipovim radnicamakoje su očistile i dezinficirale Svetište. Pozivamo i sve ostale osobe voljne pomoći nam u čišćenju i dezinfekciji prostora da se jave s. Brigiti, radi bolje organizacije i sigurnosti.

Na kraju donosim završetak pisma kardinala Josipa Bozanića, našeg Nadbiskupa:

Dragi vjernici, naše nastojanje da u svim okolnostima i na razne načine budemo s Božjim narodom, ovdje dolazi do novoga daha; do novog zahtjeva poniznosti i odvažnosti, odgovornosti i ljubavi. Važno je uočiti da ti novi pomaci u svojoj biti nisu vezani samo uz obred, nego su novi rast vjerničkoga naroda u crkvenosti.

A Duh Sveti, »sjaj blaženoga svjetla i sjaj u srcu svoga puka«, uvijek daruje novu snagu, ako svoj život obnavljamo pouzdanjem u Gospodina po primjeru vjere i vjernosti Blažene Djevice Marije, njezina zaručnika Josipa, našega svetoga zaštitnika čiji spomendan danas slavimo, i blaženoga Alojzija Stepinca, zagovornika kojemu se ne prestajemo utjecati.

Svima vam Gospodin podario svjetlo, snagu i mir! Pozdravlja vas i blagoslivlja vaš nadbiskup, Josip kardinal Bozanić, v.r. U Zagrebu, na spomendan sv. Josipa, 1. svibnja 2020. godine.

Vaš župnik mons. Antun sa suradnicima.

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata