Događanja

Okićeni Uskrs u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

I ovog Uskrsa Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu sjaji posebnim sjajem. Jedanaest oslikanih velikih pisanica posute su po dvorištu Nacionalnog svetišta.

I ovog Uskrsa Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu sjaji posebnim sjajem. Jedanaest oslikanih velikih pisanica posute su po dvorištu Nacionalnog svetišta.

Pisanica oslikana Isusom koji liječi zaraženog koronavirusom. Posebnu pažnju privlači pisanica koja prikazuje Isusa Krista kako ozdravlja čovjeka povijena u bolesničke povoje, a za njim dolazi cijela rijeka zaraženih od koronavirusa. Oko Krista se širi krug svjetlosti koji zahvaća i sve zaražene, dok oni iz tame, koja je ispunjena koronavirusom, prilaze Isusu tražeći ozdravljenje. Tamu iz koje izlaze polako osvjetljava Kristov križ i usmjerava prema Isusu koji daje potpuno ozdravljenje. Nakon susreta s Kristom stvara se novi krug ispunjen prekrasnim cvjetovima – simbolom novog života (cvjetna strana Galileje, uskrsna posljednica). Po preporukama mons. Antuna Sentea ovogodišnju pisanicu je oslikala Lidija Maček Stanić, karlovačka umjetnica. Uz opisanu pisanicu u dvorištu Svetišta postavljene su još dvije njezine oslikane pisanice. Na jednoj je prikazala uskrslog Krista koji se objavljuje Mariji Magdaleni, a pored njih je prazan Isusov grob, na drugoj je prikazala česti motiv stare misnice crvene boje na kojoj dominira cvjetni križ s dominantnom Kristovom glavom okrunjenom trnjem, a na trećoj je lik uskrslog Krista nadahnut glavnim oltarom crkve Međubiskupijskg sjemeništa u Zagrebu gdje se i spomenuta pisanica nalazi.

Karlovački umjetnik Željko Mareković Marek oslikao je četiri pisanice: na jednoj je Stari grad Dubovac i crkva BDM Snježne u prekrasnom cvijeću, na drugoj je prikazan Put u Emaus, odnosno dvojica kojima se pridružuje Isus, te na drugoj slici iste pisanice ta ista dvojica, od kojih je jedan Kleofa, prepoznaju Isusa u lomljenju kruha. Treća Marekova pisanica ispunjena je prekrasnim cvijećem, a za ovu je godinu na svoju pisanicu naslikao čudotvorni kip svetog Josipa i Blažene Djevice Marije smjestivši ih u prekrasni cvjetni vrt.

Slikar Božidar Škofač iz Letovanića, vlasnik najbogatije privatne etno zbirke, na svojoj je pisanici u svom poznatom stilu naslikao tri teme: Rođenje, Raspeće i Uskrsnuće, prepuno motiva iz posavske narodne nošnje.

Bračni bar Stjepan i Ljiljana Cesar iz Marije Bistrice na prepoznatljivi bistrički način oslikali su crnu Bistričku Gospu, okićenu prekrasnim cvjetnim motivima na plavoj podlozi.

Uskrsnom uređenju dvorišta Nacionalnog svetišta ove su godine doprinijeli dvoje novih umjetnika. Ivan Ivica Mareković, akademski slikar iz Siska naslikao je dvije teme – skidanje s križa i Kristovo uskrsnuće – stavljajući ta dva događaja na Dubovac i u posavski ambijent, što dokazuje tipična posavska drvena kapela i obrisi Starog grada Dubovca. Članove dječjeg zbora „Josipove pahuljice”, koji svake nedjelje u 11 sati animiraju misu pjevanjem i sviranjem, na svojoj je pisanici naslikala Mojca Svetic Radočaj, karlovačka umjetnica.

Nadalje, Turistička zajednica grada Siska darovala je mons. Senteu prekrasnu pisanicu ukrašenu vezenim dijelovima posavske narodne nošnje. Ta pisanica krasi kapelu svete Ane na Kalvariji.

Nacionalno svetište svetog Josipa još čuva manje pisanice Ivanke Vuković i Snježane Papst te karlovačkog akademskog umjetnika Daniela Butale.

 

{eventgallery event='2020-04-09-Pisanice'attr=images mode=link max_images=120 thumb_width=200 offset=0 }

 

200409-Pisanice 1.9a7c03.jpg 200409-Pisanice 2.56dbd8.jpg 200409-Pisanice 3.f54f60.jpg 200409-Pisanice 4.d9729f.jpg 200409-Pisanice 5.e48098.jpg 200409-Pisanice 6.38ec9c.jpg 200409-Pisanice 7.4bdbfc.jpg 200409-Pisanice 8.a5b503.jpg n5.f8bf15.jpg n7.606684.jpg naslo.6eb5a5.jpg

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora