Događanja

Blaženi Alojzije Stepinac proveo je 1874 dana u karanteni i izolaciji, odnosno u ćeliji Lepoglavskog zatvora

Velika pobožnost svetom Josipu se nastavlja iako je na snazi zabrana javnih okupljanja. Zahvaljujući postavljenim profesionalnim televizijskim kamerama te Laudato televiziji pobožnost svetom Josipu srijedom se iz Nacionalnog svetišta prenosi preko Laudato televizije, Facebooka te drugih digitalnih pomagala.

Velika pobožnost svetom Josipu se nastavlja iako je na snazi zabrana javnih okupljanja. Zahvaljujući postavljenim profesionalnim televizijskim kamerama te Laudato televiziji pobožnost svetom Josipu srijedom se iz Nacionalnog svetišta prenosi preko Laudato televizije, Facebooka te drugih digitalnih pomagala. Pobožnost svetom Josipu na jedanaestu srijedu Velike pobožnosti predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta, a misno slavlje vlč. Ivan Vučak, upravitelj Župe Presvetog Trojstva iz Krašića. Svojim pjevanjem misno su slavlje animirali brat i sestra Lovro i Lucija Klarić, dok ih je na orguljama pratio Josip Krajačić. Svoj glazbeni doprinos dala je i sestra Blandina Rakarić, pjevajući litanije svetom Josipu. Svi su oni bili na višemetarskoj razdaljenosti što je u Nacionalom svetištu koje prima oko 1500 hodočasnika lako ostvario.

U prigodnoj homiliji vlč. Vučak kazao je: „Iako se i mi nalazimo u užarenoj peći poput junaka današnjih misnih čitanja, Šadraka, Mešaka i Abed Nega, primjećujem da cijela Hrvatska pjeva s tolikim nebeskim zaštitnicima, sa svetim Josipom, s blaženim Alojzijem Stepincem, sa svima onima koji su se pouzdavali u Gospodina Boga našega, jer upravo nam o tome govori prvo čitanje, kako nam Gospodin daje snagu da pjevamo sada još jače, još jače molimo i zahvalimo dobrom Bogu. Iako se nalazimo u užarenoj peći koronavirusa, želimo biti još bliže Bogu. Nalazimo se u korizmi, kada razmatramo postaje Isusova križnog puta. Poput Isusa Krista, i mi smijemo moliti da nas mimoiđe zlo zaraze od koronavirusa, ali ne kako mi hoćemo, već poput Krista želimo moliti da se vrši ne naša volja, već volja Božja”. U nastavku homilije vlč. Vučak je rekao: „U ovoj našoj užarenoj peći koronavirusa i potresa nismo sami. Krist nam daje hrabrost i sigurnost, osobito svim uplašenim i umornima. Jer Bog šalje svog anđela i izbavlja one koji se u Njega uzdaju. Tako i mi danas ponavljamo ‘U tebe se Gospodine uzdam’, istim onim biblijskim stihom koji je blaženi Alojzije Stepinac uzeo za svoje biskupsko geslo. Dok se nalazimo u ovoj izolaciji, karanteni, zatvoreni u svojim kućama, želim podsjetiti da je blaženi Alojzije Stepinac proveo 1874 dana u karanteni i izolaciji, odnosno u ćeliji Lepoglavskog zatvora, ne znajući što se događa s Nadbiskupijom, svećenicima, obiteljima, i što će se s njim dogoditi. U tom vremenu potpune izolacije između ostalog napisao je dvadeset i šest propovijedi nadahnute zazivima iz litanija svetog Josipa. Sveti mu je Josip bio nadahnuće kako se u neizvjesnosti života pouzdavati u Gospodina. Izolacija i karantena nastavili su se sljedećih devet godina u Krašiću. Blaženi Alojzije bio je zatvoren u zatvorskoj ćeliji i krašićkom sužanjstvu, ali je ipak bio slobodan. Stoga je mogao kazati: ‘kad vam sve oduzmu ostaju vam dvije ruke, sklopite ih na molitvu’. Mogao je to kazati jer se pouzdavao u svetog Josipa i gospodina Isusa”.

Na kraju misnog slavlja mons. Sente zahvalio je svima koji prate misna slavlja iz Nacionalnog svetišta, a to je uistinu lijepi broj. Samo preko Facebook profila Laudato televizije taj broj premašuje 40 tisuća pregleda, u koji nisu uključeni gledatelji ispred televizijskih ekrana sa zemaljskom antenom. Zahvalio je i na mnogim porukama ohrabrenja i zahvale u kojima slušatelji i gledatelji ističu kako su im misna slavlja iz Nacionalnog svetišta, ispunjena pobožnošću, ohrabrujućim homilijima i prekrasnim pjesmama, prava utjeha, poticaj na dobro i ohrabrenje u ovim izazovnim vremenima koronavirusa i teškog potresa u Zagrebu i Hrvatskom Zagorju.

Svakog dana od ponedjeljka do petka Laudato televizija prenosi misno slavlje iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Misno slavlje predvode različiti svećenici. Na misnim slavljima pjevanje animiraju s. Blandina Rakarić, KBLJ, ili troje članova zbora mladih Agape Josip Krajačić, Lucija i Lovro Klarić. Napominjemo da su svi na određenoj udaljenosti, te se strogo poštivaju mjere zaštite.

Čitaj dalje

Župni listić 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri