Događanja

Susret obitelji u duhu pobožnosti sv. Josipu

U utorak 27. siječnja u Caritasovom područnom uredu u Selskoj cesti 165, s početkom u 16 sati, održan je redoviti mjesečni susret obitelji u organizaciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Na temu »Sveti Josip - zaštitnik obitelji« predavanje je održao vlč. Anđelko Katanec, župni vikar u župi Majke Božje Snježne i u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu na Dubovcu.

U utorak 27. siječnja u Caritasovom područnom uredu u Selskoj cesti 165, s početkom u 16 sati, održan je redoviti mjesečni susret obitelji u organizaciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Na temu »Sveti Josip – zaštitnik obitelji« predavanje je održao vlč. Anđelko Katanec, župni vikar u župi Majke Božje Snježne i u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu na Dubovcu.Vlč. Katanec predstavio je sv.
 
Josipa kao uzor i zagovorniku u svim potrebama obitelji već na početku predavanja iznijevši jedno svjedočanstvo pomoći svetog Josipa. Zatim je kratko predstavio lik sv. Josipa – njegov život, kao i njegovo štovanje u Crkvi. Između ostaloga, opisao je i promicanje štovanja sv. Josipa u hrvatskom narodu iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.
 
U središnjem dijelu predavanja opisao je obiteljski život Svete Obitelji i ulogu sv. Josipa, koji je imao ulogu oca obitelji pa zbog toga vjernički puk u njemu prepoznaje zaštitnika obitelji i kao takvome mu se obraća u molitvi.
 
»Ljubav Josipa i Marije je ljubav kojoj bi trebali težiti svi katolički supružnici. Ljubav Josipa i Marije prema Isusu je ljubav koju bi svaki roditelj htio imati prema svome djetetu. A ljubav Isusa prema Josipu i Mariji nadahnjuje svu djecu da ljube, da poštuju i budu poslušna svojim roditeljima«, naglasio je vlč. Katanec, nastavljajući objašnjavati: »Sveti Josip brinuo se za Isusa i Mariju, bio im je čuvar i branitelj, bio je istinska glava obitelji. Uloga oca u obitelji bi trebala biti da brine za vjeru u obitelji, da vodi obitelj u crkvu, da poziva obitelj na molitvu. A to će najbolje učiniti svojim primjerom kao što je to činio sveti Josip.«
 
Na završeku predavanja vlč. Katanec uputio je poziv na uključenje molitve svetom Josipu u redovitu obiteljsku molitvu. Predavanje je završilo Posvetnom molitvom sv. Josipu, a svim obiteljima vlč. Katanec podijelio je i najnoviji broj Glasnika sv. Josipa.
 
Tijekom susreta Caritas je organizirao igraonicu u kojoj je djecu animirala jedna mlada volonterka.
K O N T A K T
Svi koje žele materijalno, novčano ili uslugama podržati Caritasov rad s mnogočlanim i socijalno-ugroženim obiteljima mogu kontaktirati voditeljicu mjesečnih susreta obitelji Nevenku Blagojević – mobitel: 098 98 40 591, telefon: 01 34 57 175, e-mail: nblagojevic@czn.hr.
Autor teksta: Stjepan Moškatelo

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata