Događanja

Otvorena izložba slika „Otajstva Božje ljubavi“

Otajstva Božje ljubaviizložba je slika akademske slikarice i redovnice s. Rozarije Radić, otvorena u Galeriji Martin Borković Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u subotu 6. ožujka 2020. godine. O izložbi su govorili p. Dragan Majić, DI., Stanko Špoljarić, likovni kritičar, mons. Antun Sente, ml., voditelj Galerije MB i sama autorica. Glazbeni dio ispunili su članovi župnog zbora mladih Agape.

Otajstva Božje ljubaviizložba je slika akademske slikarice i redovnice s. Rozarije Radić, otvorena u Galeriji Martin Borković Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u subotu 6. ožujka 2020. godine. O izložbi su govorili p. Dragan Majić, DI., Stanko Špoljarić, likovni kritičar, mons. Antun Sente, ml., voditelj Galerije MB i sama autorica. Glazbeni dio ispunili su članovi župnog zbora mladih Agape.

Pozdravljajući prisutne ljubitelje lijepe umjetnosti mons. Sente istaknuo je da je ovo prva ovogodišnja izložba u Galeriji MB: „Prošle ih je godine bilo 9, a tim dinamizmom želimo nastaviti i dalje. Posebnost ove galerije jest upravo u tome da izložbene umjetnine vidi velik broj ljudi iz mnogih krajeva iz jednostavnog razloga – jer su izložene u galeriji koja je sastavni dio Velike dvorane Nacionalnog svetište, u kojoj se zadržavaju mnogi hodočasnici koji posjećuju Nacionalno svetište svetog Josipa”, kazao je između ostalog mons. Sente.

„Rozarija Radić kao redovnica Školskih sestara franjevki svoje duhovno zvanje upotpunila je umjetnošću, također vidom duhovnosti, razvijajući svoj darovani talent i u tvorbi osobne stilistike gdje likovna kreacija biva i molitva”, kazao je tom prigodom likovni kritičar Špoljarić te nastavio: “Rozarija Radić prepoznatljivim rukopisom njeguje vrijednosti likovne tradicije dajući znanom svoj umjetnički pečat i u motivima inspiriranim prizorima kršćanske ikonografije te u krajolicima. Razumljivo da je Evanđelje kao vodilja u svakodnevnom životu Rozariji Radić postalo konstanta izraza u temama koje su stoljećima privlačile najveće umjetnike, i bila sadržajna osnova stilskih perioda prošlosti. Ta i takova izuzetna umjetnička baština nužno utječe na moderne i suvremene umjetnike te se njen trag osjeća i u pristupu Rozarije Radić. Ali u tom općem itekako je snažno opredmećena figuracija njenog slikarskog stava, tretman likova i prostora, s ugođajnošću koja prožima ukupnost scene. Dakako, i koloristička ravnoteža, i ona umirenih tonskih partija i jačih kromatskih akcenata. Elemenata kao sastavnica biblijske zbilje u djelima i jednostavnog i složenijeg scenarija, u kompozicijama dinamičnih silnica, i onima pravilnog reda i ritma. Likovnog u dijalogu s meditativnim, ili proizašlim iz duhovne koncentracije, u ostvarenjima koja su i više od doslovnosti motiva. Rozarija Radić daje im dimenziju sakralnog sjajno provedenog u ciklusima sadržajno određenog radosnom, žalosnom, slavnom i krunicom svjetla”, kazao je tom prigodom Špoljarić.

Sve prisutne pozdravio je isusovac p. Dragan Majić govoreći o teološkoj snazi prezentiranih slika.

Sestra Rozarija Radić zahvalila je organizatorima na ostvarenju ove izložbe.

Rozarija Marija Radić rođena je u Bijelom Polju kod Mostara i redovnica je Školskih sestara franjevki Hercegovačke provincije Krista Kralja. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1982. godine. Bila je suradnica slikarske majstorske radionice Ivančić-Reiser. Članica je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, Saveza zajednice umjetnika Hrvatske i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Završila je katehetski tečaj i pohađala Institut za teološku kulturu laika te postigla visoku stručnu spremu iz religiozne pedagogije i katehetike.

Izlagala je na 150 skupnih i samostalnih izložbi u domovini i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

 

 

Sve prisutne pozdravio je isusovac p. Dragan Majić govoreći o teološkoj snazi prezentiranih slika. 

Čitaj dalje

Budimo svjetlost svojim bližnjima

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu